Sporturi

Există dragoste şi în lumea boxului! Centura de Aur oferă cea mai tare poveste din sport

Deşi îi despart 22 ani, Mihaela Cijevschi (singura campioană mondială la box pentru România) şi antrenorul Adrian Lăcătuş (58 ani) se iubesc ca în prima zi. Au cucerit împreună peste 50...
13.05.2017 | 13:45
Exista dragoste si in lumea boxului Centura de Aur ofera cea mai tare poveste din sport
ADVERTISEMENT

Deşi îi despart 22 ani, Mihaela Cijevschi (singura campioană mondială la box pentru România) şi antrenorul Adrian Lăcătuş (58 ani) se iubesc ca în prima zi. Au cucerit împreună peste 50 medalii internaţionale pentru România. Cei doi pregătesc acum împreună lotul naţional feminin. La Centura de Aur de la Iaşi şi-au făcut în aceste zile o apariţie inedită alături de cele mai importante “trofee” din viaţa lor: micuţa Sara (9 ani) şi Mihai (3 ani). Legat de familia frumoasă pe care a întemeiat-o alături de soţul ei, Mihaela a precizat că “nu m-am gândit la lucrul acesta când m-am apucat de sport, obiectivul meu era să ajung ceea ce îmi spunea toată lumea: campioană mondială. Sigur că, pe lângă, timpul mi-a oferit această familie şi sunt foarte fericită”.

Mihaela Cijevschi va rămâne în istoria sportului românesc ca prima femeie din România care a câştigat titlul mondial la box. În 2005, la Podolsk (Rusia) ea o învingea în finala categoriei 54 kilograme pe elveţianca Dina Burger. În 2006, Miki se căsătorea cu maestrul Adrian Lăcătuş, cel care a descoperit-o şi i-a fost ulterior ca un mentor în viaţă.

Mihaela Lăcătuş: “Iubesc performanţa la nebunie!”

În 2012, ea a fost prima pugilistă care ne-a reprezentat la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Miki rămâne o dură în sala de box, dar se schimbă total în preajma copiilor ei. Acum pregăteşte viitoarele generaţii de pugiliste, pe care îşi doreşte să le motiveze şi să le ajute să atingă marile performanţe “avem o relaţie destul de bună, comunicăm foarte bine. Cred totuşi că eu nu m-am despărţit total de atitudinea de sportiv, uneori foarte dură, dar îmi doresc foarte mult rezultate cât mai bune, iubesc sportul, dar iubesc performanţa la nebunie. Îmi doresc performanţă şi îmi doresc ca şi ele să ajungă acolo pentru că noi le povestim, eu le povestesc ce am simţit, şi poţi să le spui o mie de cuvinte, dar nu au cum să simtă decât când sunt pe prima poziţie”.

ADVERTISEMENT

Obiectiv: prima medalie olimpică la box feminin

Pentru viitor, maestrul Adrian Lăcătuş este optimist în ceea ce priveşte evoluţia boxului feminin românesc şi îşi doreşte, pe lângă rezolvarea cât mai rapidă a problemelor existente la nivelul finanţării FR Box, o prezenţă sigură la Tokyo 2020: “eu sunt convins şi fac tot ce îmi stă în putere ca la Tokyo 2020 să fim prezenţi şi la această categorie, Mihaela sigur va face deplasarea ca antrenor, iar eu din altă poziţie. Însă prima problemă care trebuie rezolvată şi sperăm mult în noul preşedinte în acest sens: problema finanţării federaţiei”.

Familia Lăcătuş speră ca exemplul Mihaelei, a Steluţei Duţa (multipla campioană europeană crescută prin orfelinate) şi a altor pugiliste din familii nevoiaşe care au învins destinul, să dezvolte mai mult boxul feminin, iar România să obţină la Tokyo prima medalie olimpică la această ramură. “Am eu o zicală pe care toţi o folosim – timpul le rezolvă pe toate – timpul a dovedit că prin acest sport te poţi realiza în viaţă. Am avut o sportivă după care francezii au venit şi au făcut un film, e vorba de Negrea Camelia, cea care a câştigat primul titlul european. Aceştia au spus că la ei în Franţa sunt destul de mulţi copii care vin şi aleg să cerşească sau să fure, pe când acest copil a ales să facă sport. Şi boxul nu e un sport uşor, e greu şi pentru bărbaţi, dar pentru femei. Şi uite că această fată s-a realizat prin acest sport. Urmează Duţa Steluţa care vine din acelaşi mediu, de la o casă de copii, nu şi-a cunoscut părinţii, nu şi-a cunoscut nimic, dar în schimb a cunoscut celebritatea; este cunoscută, este consacrată, toată lumea la toate competiţiile se bucură să o vadă şi vine să facă poze cu Steluţa. Eu cred că boxul poate rezolva orice, iar pentru mine reprezintă cel mai bun tratament, cel mai bun medicament, cea mai bună reţetă: sănătate curată”, spune Adrian Lăcătuş.

Fata este antrenată la atletism de Nicoleta Grasu
Cum aşchia nu sare departe de trunchi, familia Lăcătuş are deja un urmaş campion în sport. Sara (9 ani) a moştenit din forţa mamei ei. A devenit recent vicecampioană municipală la aruncarea greutăţii. Micuţa este antrenată chiar de celebra Nicoleta Grasu, multiplă medaliată la Campionatele Mondiale la aruncarea discului. “Cu siguranţă ambii copii vor face sport, mai ales că noi milităm pentru sport în general şi pentru box în special. Sara deja a cucerit prima medalie de argint la atletism şi va continua să facă sport, iar mai mult ca sigur Mihai va face şi el sport”, au menţionat la unison cei doi campioni ai boxului.

Rezultate Centura de Aur “Nicolae Linca” – sesiunea 3

49 kg masculin: Adrian Mihalache – Salyador Molina (Spania)  3-2

52 kg masculin: Daniil Platonovschi (Moldova) – Martin Virban (Ungaria) 4-1

60 kg masculin: Vadim Ivaniuc (Moldova) – Răzvan Andreiana 1-4

60 kg masculin: Jordan Camacho (Spania) – Francesco Splendori (Italia) 0-5

69 kg masculin: Marian Piţa – Petar Draganov (Bulgaria) 5-0

75 kg masculin: Mihai Dumitru – Pitar Carapcevschi (Moldova) 0-5

75 kg  masculin: Emtrena Cudrado (Spania) – Vlad Miron 5-0

91 kg masculin: Cătălin Cristea – Kirill Afanasev (Irlanda) întrerupt de arbitri repriza1

91 kg masculin: Istvan Bence (Ungaria) – Gregor Skrjanec (Slovenia) 5-0

+91 kg masculin: Mihai Nistor – Frederico Mario (Italia)  întrerupt de arbitri repriza 3

51 kg feminin: Gabriela Dimitrova (Bulgaria) – Elena Saveleva (Rusia) 1-4

60 kg feminin: Daryia Abramova (Rusia) – Kellie Harrington (Irlanda)  2-3

75 kg feminin: Yaroslava Yakushina (Rusia) – Cristina Desmond (Irlanda) întrerupt de arbitri repriza 3

ADVERTISEMENT

56 kg masculin: Robert Jitaru – Brtons Quiles (Irlanda)  WO accidentarea campionului european de tineret

64 kg masculin: Ojeda Orozco (Spania) – Milan Fodor (Ungaria) 4-1

Program Centura de Aur – ultima zi (finale)/16.30

49 kg masculin: Dragoş Manu – Adrian Mihalache

52 kg masculin: Iulian Ivanov (Moldova) – Daniil Platonovschi (Moldova)

60 kg masculin: Răzvan Andreiana – Francesco Splendori (Italia)

69 kg masculin: Alberto Calotă – Marian Piţa

75 kg masculin: Victor Carapcevschi (Moldova) – Vlad Miron

81 kg masculin: Fernandez Camacho (Spania) – Joseph Ward (Irlanda)

91 kg masculin: Kirill Afanasev (Irlanda) – Istvan Bence (Ungaria)

+91 kg masculin: Alexandru Stoica – Mihai Nistor