News

”Există posibilitatea folosirii oxigenului industrial”. Premierul Cîțu a găsit soluția pentru criza din spitalele Covid

Florin Cîțu spune că a găsit soluția pentru criza din spitale. Premierul anunță că există posibilitatea de a se utiliza oxigenul industrial la pacienții infectați cu Covid-19.
04.11.2021 | 16:30
Exista posibilitatea folosirii oxigenului industrial Premierul Citu a gasit solutia pentru criza din spitalele Covid
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, declara că România se confruntă cu o criză de oxigen.

Joi, după o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor de oxigen medical, găzduită de Palatul Victoria, premierul interimar Florin Cîțu a anunțat soluții pentru spitale.

ADVERTISEMENT

Premierul Cîțu spune că a identificat soluții pentru criza din spitalele Covid: ”Există posibilitatea folosirii oxigenului industrial”

Șeful Executivului a spus că există posibilitatea ca oxigenul industrial să fie folosit pentru pacienții internați cu Covid-19. De asemenea, Cîțu a mai precizat că spitalele vor trebui să aibă soluţii de rezervă pentru aprovizionare.

”Am identificat câteva soluţii pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuţiilor cu producătorii de oxigen şi cu reprezentanţii DSU am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID şi, pentru că stocarea şi distribuţia reprezintă în prezent marea problemă, am identificat o soluţie şi aici.

ADVERTISEMENT

Detaliile le vor da specialiştii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice”, a spus Cîțu, joi, conform Digi24.

Florin Cîțu a mai spus că, pentru a evita astfel de crize pe în viitor, trebuie să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.

ADVERTISEMENT

”Așa cum este firesc să ai soluții de rezervă, având în vedere că multe unități sanitare dispun în prezent de o singură sursă. Mulțumesc producătorilor de oxigen pentru efortul din această perioadă, pentru deschidere și propuneri”, a adăugat premierul interimar.

Explicația crizei de oxigen din spitalele Covid

Duminică, 31 octombrie, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, într-un comunicat de presă, că România se confruntă cu o criză de oxigen, deoarece ”sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară”.

ADVERTISEMENT

”Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari.

Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%.

Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.

ADVERTISEMENT