News

Există riscul ca turiștii români din Grecia să aducă mutația Delta acasă? Răspunsul specialiștilor

Specialiștii în medicină ne spun care este riscul ca turiștii români din Grecia să aducă mutația Delta acasă.
06.07.2021 | 07:38
Exista riscul ca turistii romani din Grecia sa aduca mutatia Delta acasa Raspunsul specialistilor
ADVERTISEMENT

De la o zi la alta, tulpina Delta este depistată ca fiind mutație responsabilă de majoritatea infecțiilor în tot mai multe țări de pe glob.

Dat fiind statutul ei ca țară turistică, vizitată de cetățeni din toată lumea, Grecia este supusă riscului de a fi acaparată de tulpina indiană.

ADVERTISEMENT

Cum foarte mulți români preferă statul elen ca destinație în această perioadă, medicii de la noi din țară spun că există șanse ca cei care merg acolo în concediu să aducă cu ei temuta tulpină la revenirea acasă.

Care este riscul ca românii plecați în vacanță în Grecia să aducă tulpina Delta acasă. Anunțul specialiștilor

După o perioadă de ameliorare, situația epidemiologică din Grecia s-a complicat din nou. Astfel, în ultimele zile, autoritățile de la Atena au început să raporteze din nou peste 1.000 de infecții zilnice.

ADVERTISEMENT

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, consideră că cel mai mare risc de transport al bolii este la persoanele care nu sunt vaccinate și nici nu au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.

”În principiu, cei care ajung acolo sunt fie vaccinați cu doua doze, fie au atestat ca au trecut prin boala cu mai putin de 90 de zile sau ca dețin un test negativ.

ADVERTISEMENT

Sigur ca, la aceasta a treia categorie, care nu face dovada ca ar avea o protecție de anticorpi, e susceptibilitate mare, dacă rata de transmitere în zonele turistice din Grecia creste peste 1 ca rata de transmitere comunitara”, a explicat aceasta pentru Ziare.com.

Prof. Azoicăi este de părere că trebuie sa existe un sistem de control al celor se întorc din aceste zone.

ADVERTISEMENT

Specialist în vaccinologie: ”Românii nevaccinați reprezintă o amenințare”

Și mai direct în această chestiune este Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Acesta consideră că cetățenii din țară care nu au fost imunizați anti-Covid reprezintă o amenințare serioasă în privința transmiterii tulpinii Delta la revenirea acasă.

”Reprezintă o amenințare romanii care sunt nevaccinați în Grecia. Dacă sunt vaccinați, șansa ca ei sa transmită infecția e destul de mică.

Totuși, partea de Grecia contribuie și ea la aceasta creștere a numărului de cazuri zilnice”, a spus și medicul Gindrovel Dumitra.

ADVERTISEMENT