News

Exclusiv. O firmă de apartament fără angajaţi va realiza sondaje exit-poll la alegerile parlamentare. Legăturile politice din spatele SRL-ului

20.11.2020 | 09:48
Exclusiv O firma de apartament fara angajati va realiza sondaje exitpoll la alegerile parlamentare Legaturile politice din spatele SRLului
ADVERTISEMENT

Una din cele trei firme autorizate de Biroul Electoral Central, pentru efectuarea de sondaje exit-poll pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, e un SRL fără vreun angajat, cu capital social 200 lei, specializată în organizarea de evenimente culturale și comerțul cu dezinfectanți.

Noua „senzație” a cercetării sociologice românești este compania Ana Events & PR din Bistrița-Năsăud, înființată și deținută integral de către Silviu Rus (35  de ani), o persoană cu conexiuni politice la nivel local.

ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central a acordat până acum acreditare pentru trei companii de studiere a opiniei publice: Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, la care se adaugă și firma bistrițeanului Rus.

Cine este Ana Events, un SRL acreditat pentru realizarea sondajelor exit-poll la alegerile parlamentare din 6 decembrie, deşi are doar 200 lei capital şi zero angajaţi

Ana Events & PR este un SRL cu un capital social minim, de 200 de lei, și a fost înființată în urmă cu un an, pe 20 august 2019.

ADVERTISEMENT
Datele oficiale ale Ana Events, conform Registrului Comertului la data de 18 noiembrie 2020
Datele oficiale ale Ana Events, conform Registrului Comertului la data de 18 noiembrie 2020

Ce obiect de activitate are Ana Events

La Oficiul Național al Registrului Comerțului, firma a fost înregistrată ca având principal domeniu de activitate cod CAEN 7490 – „alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice”. Ca activități secundare au fost bifate mult mai mult, precum comerţ cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie, comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse, activităţi de producţie cinematografică, proiecţia de filme cinematografice, activități de gestionare a sălilor de spectacole, de interpretare artistică, de publicitate ș.a.m.d.

Printre aceste domenii au fost trecute și „activități de studiere a pieței și sondare a opiniei publice”. Acesta a fost singurul criteriu menționat în decizia BEC prin care a permis companiei efectuarea unui exit-poll la nivel național. „Operatorii de sondaj ai S.C. ANA EVENTS & PR S.R.L. au acces, în baza prezentei acreditări, în imobilul în care funcționează secția de votare  și în zona de protecție de 5o de metri a acesteia, fără a avea acces în interiorul localului de vot”, se arată în decizia de acreditare din 9 noiembrie. Biroul Electoral Central vorbește despre „operatori de sondaj” în condițiile în care compania nu-i are și nici pe cei care ar trebui să centralizeze datele.

ADVERTISEMENT
Obiectul de activitate al Ana Events
Obiectul de activitate al Ana Events

Ce afaceri a făcut până acum Ana Events

De la înființare Ana Events&PR s-a axat pe organizarea de evenimente. De exemplu, în septembrie 2019, a organizat Serile Filmului Românesc la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.

Epidemia de coronavirus a afectat serios acest segment, astfel că firma lui Rus gestionează acum plaforma online dezinfecteaza.com, prin care sunt comercializate echipamente medicale de protecție, precum măști sau combinezoane, și dezinfectanți, produse fabricate în România.

ADVERTISEMENT

Ce cifra de afaceri si profit a inregistrat Ana Events in 2019

Potrivit bilanțului financiar pe anul trecut, compania a avut un profit de 21.641 de lei la o cifră de afaceri de 45.975 de lei, realizare remarcabilă în condițiile în care patronul Silviu Rus are un singur om în companie, anume pe sine.

Profitul firmei in 2019, desi n-a avut niciun angajat, a fost de cateva mii de euro
Profitul firmei in 2019, desi n-a avut niciun angajat, a fost de cateva mii de euro

Silviu Rus, omul din spatele Ana Events: “Da, am luat acreditarea de la BEC. Dar fac sondaj doar dacă mă plăteşte cineva”

Contactat de FANATIK, Silviu Rus a precizat că exit-pollul este doar o posibilitate, nu o certitudine. „Eu doar am luat acreditarea de la BEC, nu am și contract prin care cineva să vină să-mi ofere bani să fac sondajul.”

“Dacă vine cineva interesat, realizăm exit-pollul. Noi facem și sondare pentru că firma are și compenenta asta, pe lângă cea de evenimente care a murit odată cu pandemia”, a spus Rus.

Silviu Rus, patronul firmei de evenimente care vrea să facă exit-poll la alegeri/ Foto: Facebook - Silviu Rus
Silviu Rus, patronul firmei de evenimente care vrea să facă exit-poll la alegeri/ Foto: Facebook – Silviu Rus

Cine face sondajul de opinie la Ana Events: “Am acum 3 angajaţi, operatori de sondaj, un fel de zilieri!”

Întrebat cum ar putea să realizeze un sondaj în condițiile în care nu are angajați, potrivit datelor ONRC, Silviu Rus a răspuns: „Am trei angajați, iar operatorii de sondaj oricum sunt un fel de zilieri pentru că lucrează doar în perioada alegerilor.

Costurile le estimează la 35 de lei pe chestionar, însă suma totală variază în funcție de cerințele eventualului client.

Casele mari de sondare primesc 5-6 milioane de lei pentru un asemenea sondaj, dar eu pot să-l fac și pentru un singur județ sau două, în funcție de ce dorește clientul. Acreditarea am primit-o pentru întreaga țară, dar exit-pollul se poate face și pe un singur județ”, a mai spu Silviu Rus.

Cine este Silviu Rus, patronul firmei acreditate de BEC pentru a efectua sondaje: un fost liberal devenit ecologist, cu nevastă pesedistă

Silviu Rus a absolvit Comunicare și Relații Publice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. La 27 de ani a devenit director al Casei de Cultură din Năsăud. A condus această instituție până în martie 2018 când a devenit managerul unui hotel. După un an și jumătate, a înființat firma prin intermediul căreia vrea să facă un exit-poll la parlamentarele din 6 decembrie.

Ca afiliere politică, Rus a fost la început liberal, dar și-a găsit soția în curtea PSD Bistrița. Este vorba de Andreea Berințan, fiica unui om de afaceri local care, potrivit Gazetei de Bistrița, a contribuit la finanțarea campaniilor electorale ale social-democraților. Andreea Berințan lucrează la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud,  iar cumnatul lui Silviu Rus, Grigore Berințan, a fost consilier al europarlamentarului Ioan Mircea Pașcu și al deputatului Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării în guvernul Dăncilă.

După ce a părăsit PNL, Silviu Rus nu s-a dus la social-democrați și a preferat să devină membru al Partidului Ecologist Român (PER), el preluând conducerea organizației județene. La alegerile din 6 decembrie, pe lângă eventualul exit-poll, va participa și în calitate de candidat al PER pentru Camera Deputaților.

Întrebat dacă partidul său ar putea fi clientul pe care îl așteaptă pentru exit-poll, Rus a răspuns: „Aici, în Bistrița, pot să fac eu un sondaj pentru mine, însă mă îndoiesc că la nivel central PER are atâția bani.

ADVERTISEMENT