Turul 1 al prezidențialelor din țara noastră a detonat o adevărată ”bombă” electorală, prin faptul că românii l-au ales cu peste 2,1 milioane de voturi pe candidatul Călin Georgescu. Acum, până la marea finală din turul 2, românii trebuie să își aleagă partidele care să le conducă țara.
Au început să apară şi rezultatele oficiale ale numărătorii proceselor verbale ce sunt transmise către Biroul Electoral Central, după cum urmează: rezultate Senat şi Camera Deputaţilor pentru voturile totale şi rezultatele parlamentare din diasporă după voturile exprimate de românii din diasporă
INSCOP Research a realizat un ”Sondaj în ziua votului” (nu exit-poll) pe teritoriul României (fără diaspora) în cadrul unui experiment intern de testare și validare a acestui instrument de cercetare. Sondajul este reprezentativ pentru populația cu drept de vot rezidentă în România. Eșantion: 3100 persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 1.8%
Rezultate de tip exit poll arată, conform stiripesurse, arată o luptă crâncenă pentru locurile din Parlamentul României pentru următorii 4 ani, harta României având culori diverse, culorile mai fade în cursul zilei accelerând puternic pe ultima sută de metri:
Asta, pentru că alegerea președintelui este doar o parte din întregul mecanism care face să funcționeze țara. Specialiștii sunt acum foarte curioși să vadă dacă acest trend de votare, anti-sistem, va fi aplicat și la alegerile parlamentare. Paradoxal, acestea cad pe 1 decembrie 2024, astfel că votul celor considerați suveraniști sau naționaliști ar putea fi impulsionat.
Conform Digi24, ultimele cifre exit poll pe surse de partid arată astfel:
Cert e că nimeni nu poate prezice cu exactitate ce se va întâmpla, mai ales că sondajele de opinie de până acum, în special de la prezidențiale, s-au dovedit a fi eronate. Așadar, toată lumea va fi cu ochii ațintiți spre exit poll, în special pe cel de la ora 19:00 și pe cel de la ora 21:00.
Doar că, trebuie avut în vedere că acest exit poll va prezenta cifrele din urmă cu două ore (adică cel de la ora 19:00 va prezenta cifrele de la ora 17:00). Mai mult, la exit poll-ul recent de la prezidențiale, câștigătorul Călin Georgescu nu era nici măcar în top 5, astfel că electoratul are toate motivele să stea cu sufletul la gură până când ultimul vot va fi numărat.
La fel ca și la alte alegeri din alți ani, foarte importantă și de urmărit va fi prezența la vot. O prezență masivă ar oferi legitimitate alegerilor și ar arăta tuturor care este cu adevărat voința poporului. Desigur, va fi interesant de urmărit și dacă mai mulți votanți vor înclina balanța spre dreapta sau spre stânga, cum le place analiștilor politici să spună.
Capitala este foarte interesantă pentru acest proces electoral, pentru că în primul rând există foarte mulți locuitori, deci foarte mulți votanți. În acest context, bucureștenii vor fi interesați să vadă cum au votat locuitorii acestui mare oraș al țării, pentru că voturile pot influența cu adevărat alegerile și, practic, soarta țării.
La fel ca și în restul țării, prezența la vot în București va fi foarte importantă, pentru că aceasta poate determina foarte clar modul în care va fi format Parlamentul. Sute de mii de voturi care pot merge spre un partid sau spre altul și care vor decide dacă partidele clasice PNL sau PSD vor obține scoruri bune, sau din contră, se vor face de râs precum în primul tur la prezidențiale.
Diaspora pare să fie cheia acestor alegeri, pentru că în mod evident, votează tradițional împotriva PSD. Nu este niciun secret în asta, însă specialiștii vor să vadă dacă voturile diasporei, care s-au împărțit masiv între Călin Georgescu, George Simion și Elena Lasconi, se vor repeta într-o direcție similară.
Și aici sunt așteptați la vot aproape 1 milion de alegători, mai ales că românii plecați în străinătate au rămas majoritatea ancorați în realitățile din țara noastră, în special prin rudele care au rămas aici după ei. Rămâne de văzut ce prezență de vot va fi înregistrată la ora 19:00, însă cu siguranță va fi una decentă.