News

Exit Poll Referendum pentru Justiție 2019: Date actualizate de la BEC

26.05.2019 | 03:21
Exit Poll Referendum pentru Justitie 2019 Date actualizate de la BEC

Exit Poll Referendum pentru Justiție 2019: Date actualizate de la BEC. Ziua cea mare pentru Referendumul pentru Jutiție a sosit. Astfel, după îndelungi parlamentări, după nenumărate contre, dispute și certuri cu acte în regulă, șeful statului a chemat poporul la urne pentru o temă fierbinte. Pentru că partidul de guvernământ a încercat de mai multe ori, în cei doi ani de când se află la putere, să modifice legile care țin de domeniul Justiției, președintele Klaus Iohannis a decis acum să lanseze două întrebări la referendum pentru a consulta și opinia poporului cu privire la aceste posibile modificări.


UPDATE / Viorica Dăncilă a anunțat că votează la Referendum după care a cotit-o „ca la Ploiești”. Premierul a spus că s-a răzgândit. Află AICI motivul pentru care Dăncilă a luat această decizie.


Exit Poll Referendum pentru Justiție 2019: Date actualizate de la BEC

Acum, FANATIK îți oferă pas cu pas fiecare detaliu ce ține de organizare, desfășurare și rezultate în privința Referendumului. Din acest moment, de fiecare dată când Biroul Electoral Central va oferi UPDATE-uri despre prezența la vot, FANATIK îți spune totul în timp real. Astfel, pentru a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă, cu felul în care decurge Referendumul pentru Justiţie trebuie doar să accesezi acest material.

Dar să facem o scurtă recapitulare și să înțelegem cu exactitate de unde a pornit ideea cestui Referendum. Președintele României, Klaus Iohannis, s-a decis să inițieze un Refrendum pe justiție, după ce Guvernul PSD-ALDE a dat controversata Ordonanță de Urgență numărul 13, care mai apoi a fost abrogată. S-a întâmplat acest lucru numai după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Atunci, Klaus Iohannis a decis că trebuie organizat un referendum prin care românii să fie întrebați dacă sunt sau nu de acord cu grațierea și amnistia faptelor de corupție. Iohannis spunea pe 23 ianuarie 2017 că ”PSD continuă asaltul la justiție”!

Exit Poll Referendum pentru Justiție 2019 Date actualizate de la BEC. Referendum
Referendumul are ca tema justiția. Sursă foto – captură facebook

Care sunt întrebările la care trebuie să răspunzi

A trecut deja o lună din momentul în care președintele României, Klaus Iohannis a anunțat întrebările exacte pentru referendumul privind legile Justiției. Astfel, prima întrebare la care vor fi îndemnați românii să răspundă se referă la amnistie și grațiere: ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție?”. A doua întrebare face referire la Ordonanțele de Urgență date de Guvern, pe justiție: ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum. Atenție! Pentru ca demersul referendumului din 26 mai să fie considerat unul valid, este necesară prezența a unui procent de cel puțin 30% dintre alegătorii prevăzuți în Registrul Electoral, adică 5,6 milioane de cetățeni. Așadar, Referendumul pentru Justiție produce efecte numai în cazul în care vor participa la vot aproximativ 5.700.000 de români, iar minim 4.725.000 vor opta pentru „Da”.

Exit Poll Referendum pentru Justiție 2019 Date actualizate de la BEC. Referendum
Buletinul de vot pe care românii îl primesc la Referendum,. Sursă foto – captură facebook

Klaus Iohannis, mesaj pentru toți românii

Președintele Klaus Iohannis a ținut să transmită un mesaj pentru toți românii înaintea alegerilor europarlamentare și a referendumului național! Șeful statului nu a ezitat și a solicitat ca oamenii să meargă la vot și să-și exprime opțiunea. Iohannis le-a cerut românilor să voteze pentru o justiție corectă, dar și pentru o guvernare mai bună a țării. „Dragi români, acum, duminică, pe 26 mai, avem alegeri. Împreună cu alegerile europarlamentare, am convocat un referendum. Am convocat un referendum pentru toți românii.

Mergeți, dragi români, și votați la referendum! Votați pentru o justiție dreaptă în România, votați pentru o bună guvernare în România, pentru o guvernare în interesul României și în interesul românilor. Mergeți, dragi români, și votați la referendum pentru România Europeană, pentru România prosperă și sigură, pentru România noastră, a tuturor!”, a precizat într-un mesaj video, președintele României, Klaus Iohannis.