News

Alegeri președinte SUA 2020. Primele rezultate oficiale ale votului după ce s-au închis toate secțiile

04.11.2020 | 11:50
Alegeri presedinte SUA 2020 Primele rezultate oficiale ale votului dupa ce sau inchis toate sectiile
Exit poll alegeri președinte SUA Trump - Biden. Primele rezultate ale votului popular
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă la secundă Exit poll alegeri președinte SUA și îți aduce primele rezultate ale votului popular în duelul Donald Trump – Joe Biden. Evenimentul zilei pentru zeci de milioane de americani a început cu noi anunțuri făcute de cei doi candidați. Atât republicanul care a stat la Casa Albă în ultimii 4 ani, cât și reprezentantul democraților și-au clamat deja victoria.

Rezultate parţiale LIVE alegeri preşedinte SUA: Donald Trump sau Joe Biden

ADVERTISEMENT

Patru voturi pentru Biden din Hawaii

UPDATE / Conform presei din SUA, Joe Biden va câștiga proiectul Hawaii. Există patru voturi electorale în joc din această zonă și toate par a merge în dreptul democraților.

Rezultate CNN: Joe Biden – 224 / Donald Trump – 213
Rezultate Fox News: Joe Biden – 238 / Donald Trump – 213

ADVERTISEMENT

Arizona a fost câștigată de democratul Joe Biden. Maine, de asemenea

UPDATE / Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale americaneJoe Biden a obţinut o majoritate a voturilor în statul Maine, potrivit postului Fox News şi ziarului The New York Times (NYT). Acest stat deleagă patru mari electori şi foloseşte sistemul proporţional în alocarea acestora, la fel ca Nebraska – un mare elector pentru fiecare dintre cele două districte ale statului şi doi la nivelul întregului stat.

Democratul obţine trei mari electori, iar unul urma să fie atribuit.El deţine astfel 238 de mari electori, iar Donald Trump 213. Pentru a obţine o victorie, este necesar ca un candidat să obţină voturile a 270 de mari electori.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a obţinut de asemenea o victorie în Arizona, care îi furnizează 11 mari electori, potrivit agenţiei americane de presă Associated Press. Aceasta este o primă mare înfrângere a lui Donald Trump, în contextul în care statul nu a mai votat cu un democrat în alegerile prezidenţiale din 1996.

AP a atribuit acest stat candidatului democrat la puţin timp după ce a Donald Trump a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale – fără să fi obţinut în mod oficial cei 270 de mari electori necesari – şi a anunţat că va sesiza Curtea Supremă cu privire la ”fraude”.

ADVERTISEMENT

Fox News l-a dat învingător pe Joe Biden în acest stat de mai multe ore – o decizie criticată de campania republicanului. Conform primelor rezultate, Joe Biden a reușit să se impună și a luat 51,9% din sufragii. Donald Trump a adunat doar 46,8%.

Rezultate CNN: Joe Biden – 220 / Donald Trump – 213
Rezultate Fox News: Joe Biden – 238 / Donald Trump – 213


Breaking News! S-au închis toate secțiile de vot din SUA

UPDATE / Ultimele secții de vot s-au închis în Alaska, ceea ce pune practic punct final zilei alegerilor în Statele Unite. În mod evident, de aici încolo continuă numărarea voturilor. Câștigătorul urmează să fie stabilit în următoarele ore sau chiar zile având în vedere situația strânsă din unele state importante.

Rezultate CNN: Joe Biden – 220 / Donald Trump – 213
Rezultate Fox News: Joe Biden – 238 / Donald Trump – 213


Trump câștigă Montana. Ecartul lui Biden se reduce

UPDATE / Președintele Trump va câștiga statul Montana și se apropie amenințător de Joe Biden. Există trei voturi electorale în joc în Montana. Toate au mers în desaga republicanului.

Rezultate CNN: Joe Biden 220 / Donald Trump – 213 
Rezultate Fox News: Joe Biden – 238 / Donald Trump – 213 


Trump câștigă la pas Nebraska. Probleme pentru Biden

UPDATE /  Fox News și CNN s-au pus de acord în privința votului din Nebraska. Aici, Joe Biden a luat un vot electoral, iar președintele actual a scos patru din cinci voturi.

Nebraska permite împărțirea voturilor electorale. În Nebraska, două din cele cinci voturi electorale merg la câștigătorul votului la nivel de stat. Un vot electoral revine câștigătorului în fiecare dintre cele trei districte congresuale din Nebraska.


Trump, super lovitură – a câștigat statul Texas

UPDATE / Considerată o televiziune de casă a democraților, CNN anunță că actualul președinte Donald Trump va câștiga statul Texas. Vorbim de nu mai puțin de 38 de voturi electorale, ceea ce reduce ecartul vizibil. Miliardarul de la Casa Albă recuperează și vine puternic din spate.

Conform calculului făcut de CNN, susţinător al lui Joe Biden, scorul în acest moment este de Joe Biden – 219, Donald Trump – 209

Conform Fox News, post apropiat lui Donald Trump, scorul este de 238-213 în favoarea lui Joe Biden


Fox News, victorie pentru Biden în Rhode Island

UPDATE /  Conform Fox News, candidatul Joe Biden va câștiga în Rhode Island. Trebuie să știți că în acest stat există patru voturi electorale în joc. Toate par să meargă către candidatul democraților.


Donald Trump cucerește Iowa. Ecartul lui Biden se reduce

UPDATE /  CNN anunță că Donald Trump a reușit să se impună în Iowa. Deși statul vine doar cu 7 voturi, lucrurile încep să se strângă. Republicanul recuperează încet, dar sigur și se apropie de candidatul democraților. Washington Post scrie că în acest moment scorul este de 205 – 139 în favoarea lui Biden


CNN, breaking news despre Minnesota și Florida

UPDATE / Joe Biden va câștiga în Minnesota, conform celor de la CNN. Există 10 voturi electorale în joc în acest stat. Este nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2020.

De asemenea, actualul președinte Trump va câștiga un stat important și anume cel din Florida. Aici sunt nu mai puțin de 29 de voturi electorale în joc


Nevada, fără rezultat! Se așteaptă închiderea urnelor

UPDATE / Niciun rezultat al votului nu poate fi afișat în Nevada până la închiderea tuturor locurilor de votare, spune Jennifer Russell, o purtătoare de cuvânt a biroului secretarului de stat din acest stat. CNN o citează și spune că 13 din 17 localități sunt închise, dar planul este ca statul să înceapă să posteze rezultate în jurul orei 10.00, ora României.


CNN, un nou anunț: Trump câștigă Idaho

UPDATE / Președintele Trump va câștiga votul în statul Idaho, anunță jurnaliștii de la CNN. Există patru voturi electorale în joc în Idaho și toate ar fi mers în favoarea miliardarului de la Casa Albă. Donald Trump ar ajunge cu acestea la 143, dar mai are de recuperat din distanța față de Biden. Este nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2020.

Acum patru ani de zile, Donald Trump s-a impus, de asemenea, fără probleme în Idaho


CNN, Fox News: Victorie facilă pentru Donald Trump în Ohio. Speranțe pentru republicani

UPDATE / Așa cum era de așteptat, Donald Trump a reușit să se impună într-un stat republican. Ohio a rămas alături de candidatul ei și a adus voturi importante atât din partea electorilor, cât și a votului popular. Trump a recuperat din ecartul față de democratul Biden și, conform CNN și Fox News, pare reintrat în cursă. În acest moment scorul este de 205 la 139 în favoarea lui Joe Biden. Câștigătorul are nevoie de 270 de voturi


CNN: Joe Biden își asigură Virginia și se apropie de funcția de președinte

UPDATE / Victorie uriașă pentru Joe Biden în Virginia, scrie CNN. Este un pas care ar putea să însemne o victorie a democraților. Biden se distanțează din nou și sunt emoții serioase în tabăra lui Donald Trump. Republicanii au privit cum cele 13 voturi ale electorilor din Virginia merg către reprezentantul democraților. Biden se apropie de magicul 270 care îi asigură 4 ani la Casa Albă


Fox News: Donald Trump a câștigat Florida

UPDATE / Donald Trump a câștigat Florida, scrie Fox News. O victorie a președintelui în exercițiu în statul cu 29 de electori prelungește lupta electorală crescându-i șansele de a fi reales. Câștigarea acestui stat este semnificativă, deoarece o victorie a lui Biden în Florida i-ar fi anihilat aproape complet șansele pentru un al doilea mandat.


Președintele american își consolidează avansul în Florida și Texas

UPDATE / Donald Trump îl lasă în urmă pe contracandidatul său în Florida, după numărarea a 94% dintre voturi cu un scor de 51,2% vs. 47,8%. Trece în frunte și în cursa electorală din Texas cu 50,8% vs. 47,8%, după numărarea a 78% dintre sufragii.

Joe Biden conduce în Colorado, New York, Arizona și New Mexico.


Cursa electorală devine foarte strânsă în Texas

UPDATE / Diferența exterm de mică între cei doi candidați în Texas, după ce au fost numărate 70% dintre voturi. Biden conduce cu doar câteva mii de voturi.

Candidatul democrat își păstrează avansul în Ohio, Kansas, Carolina de Nord, în vreme ce Trump e în frunte în Florida, Georgia, Virginia.


Biden, în frunte în Texas și Ohio, situația din Florida s-a schimbat

UPDATE / După numărarea a 34% dintre voturi, Biden conduce în Texas cu 52,6% vs. 46%. În Ohio pentru candidatul democrat au fost contabilizate 55,2% din totalul celor 42% dintre voturi numărate, în vreme ce 43,6% au fost în favoarea președintelui Trump.

Candidatul republican a revenit în fruntea cursei electorale în Florida după numărarea a 89% dintre voturi cu 50,5%, Biden având 48,5% dintre aceste voturi.


Joe Biden preia conducerea în Florida

UPDATE / Rezultatele numărătorii parțiale a voturilor se schimbă cu o viteză amețitoare. În Florida, momentan este în fruntea cursei candidatul democrat cu 50,8% vs. 48,3% dintre voturi în favoarea candidatului republican, după numărarea a 72% dintre voturi.

Au mai venit date din Georgia, unde după numărarea a 5% dintre voturi conduce Joe Biden cu 50,2%; cu același procend e în frunte Donald Trump în statul Virginia unde au fost numărate 8% dintre voturi.


Rezultat strâns în Kentucky și Florida

UPDATE / În statul Kentucky, după numărarea a 13% dintre voturi, scorul este de 51,5% pentru Donald Trump vs. 46,9% în favoarea lui Joe Biden. Potrivit aceleiași surse, în Florida au fost numărate 9% dintre voturi, iar până acum în favoarea lui Trump au fost contabilizate 53% dintre voturile numărate față de 46,1% în favoarea lui Biden.


Donald Trump a câștigat Indiana

UPDATE / Potrivit primelor rezultate oficiale parțiale, contabilizate de The Washington Post, președintele în exercițiu este câștigătorul votului popular în statul Indiana cu 64,1%, față de doar 33,7% de voturi în favoarea candidatului democrat Joe Biden, după numărarea a 8% dintre voturi. Aceasta înseamnă că și-a asigurat votul celor 11 electori din Indiana.


O serie de procese ar putea îngreuna numărarea voturilor

UPDATE / O serie de acțiuni în justiție nefinalizate sau care încă mai pot fi atacate, ar putea duce la lupte post-electorale asupra căror voturi vor conta în statele cheie.

Cel puțin o duzină de cazuri majore legate de regulile de vot sunt încă în așteptare în statele cheie, inclusiv Texas, Pennsylvania, Carolina de Nord, Minnesota și Nevada


Primele secții de votare se închid în mai puțin de o oră

UPDATE / Secțiile de votare din SUA vor începe să se închidă în puțin mai puțin de o oră – la ora 23:00 GMT sau la ora 18:00 EST (ora 01:00, ora României), în zone din Indiana și Kentucky.

Primul stat-cheie (statele care ar putea determina cine devine președinte) care își închide urnele este Georgia, la miezul nopții GMT sau la 19:00 EST (ora 02:00, ora României).


Voturile din Michigan vor fi numărate mai devreme

UPDATE / Secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson, a declarat pentru CNN că se așteaptă ca voturile exprimate în acest stat să fie contorizate mai devreme decât estimase anterior, incluzând voturile prin corespondență, iar rezultatele să fie anunțate la scurt timp după închiderea urnelor.

„Ceea ce am văzut este o eficiență atât de mare și atât de puține probleme încât acum cred că vom obține în mod clar rezultate mult mai devreme”, a spus Benson. „Anticipăm că primele rezultate vor fi un amestec atât de rezultate ale votului în persoană, cât și de rezultatele votului prin corespondență.”

Benson estimase anterior că ar putea dura până la trei zile până când voturile vor fi numărate.

UPDATE / Autoritățile din Georgia nu prevăd întârzieri ale anunțării rezultatelor, în ciuda faptului că în două locații de votare a fost prelungit programul. Urnele se închid în Georgia la ora 2.00 AM (ora României).


UPDATE / Rezultatele alegerilor din Carolina de Nord vor întârzia cu cel puțin 45 de minute după ce consiliul electoral a prelungit votul în patru locații care au avut probleme în această dimineață. Consiliul electoral de stat a votat marți prelungirea procesului de votare la patru secții deschise târziu în ziua alegerilor. Închiderea urnelor în Carolina de Nord era programată la 2.30 AM (ora României).


Primele rezultate oficiale ale votului popular dintr-un cătun aflat la graniţa cu Canada

UPDATE / Cei cinci alegători de la Dixville Notch, un cătun cu 12 locuitori situat în nord-estul Statelor Unite au deschis în mod simbolic alegerile, la miezul nopţii de luni spre marţi (7.00, ora României), votând în unanimitate cu Joe Biden.

Acest cătun pierdut în pădurile din New Hampshire, în apropiere de frontiera cu Canada, a păstrat această tradiţie, lansată în 1960, care i-a adus titlul de “First in the Nation” (”prima din ţară”).

În afară de satul vecin Millsfield, care a votat de asemenea în cursul nopţii de luni spre marţi, secţiile de votare se deschis la ora locală 6.00 (13.00, ora României) sau la ora locală 7.00 (14.00, ora României).

Potrivit tradiţiei, toţi alegătorii se adună în legendara “Ballot Room” (”sala scrutinului”), la complexul The Balsams pentru a-şi exprima voturile secrete imediat ce se deschide secţia de votare, la miezul nopţii.

Sursa foto – facebook

După ce sunt exprimate toate voturile, ele sunt numărate şi se anunţă rezultatul – cu multe ore înainte de oriunde altundeva, ceea ce face din cătun un loc favorit al jurnaliştilor şi observatorilor care vor indicii despre Ziua Alegerilor. În pofida atenţiei de care se bucură, cătunul, care nu face parte din New Hampshire, nu prezice întotdeauna eventualul învingător sau măcar votul statului.

În 2016, Dixville Notch a votat cu democrata Hillary Clinton. La Millsfield, Donald Trump a obţinut o victorie, cu 16 la 5 voturi, împotriva lui Joe Biden.


ȘTIREA INIȚIALĂ / Aproape 100 de milioane de alţi americani au votat anticipat sau prin corespondenţă. Aceștia și-au exprimat opțiunea într-un scrutin prezidenţial istoric, într-o țară împărțită în două.

Favorit în sondaje de luni de zile, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, speră ca în sfârşit să obţină cheia Casei Albe la cea de-a treia sa tentativă. Preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, care a purtat o campanie de o agresivitate uimitoare, promite la rândul său să creeze din nou o surpriză, ca în 2016.

Exit poll alegeri președinte SUA: Trump – Biden

”Oare (Biden) poate câştiga cu adevărat? Serios?”, a ironizat el la Kenosha, în Wisconsin, înaintea ultimei etape a unui maraton de cinci mitinguri, în patru state. ”Am sentimentul că ne îndreptăm către o largă victorie mâine”, tuna, aproape în același moment, Joe Biden de la Pittsburgh, oraşul în care şi-a început campania, în urmă cu 18 luni.

În timp ce unele oraşe se pregătesc de eventuale degenerări violente şi se baricadează, SUA oferă lumii imaginea unei ţări scindate în blocuri care nu îşi mai vorbesc. Timp de luni de zile, Donald Trump a agitat, cu scenarii apocaliptice în sprijin, spectrul unei ”stângi radicale” pregătite să transforme prima putere mondială într-o ”Venezuelă la scară mare”.

Sursa foto – hepta.ro

Democraţii, Joe Biden şi Barack Obama îşi multiplică avertismentele împotriva consecinţelor potenţial devastatoare asupra instituţiilor democratice ale unui al doilea mandat al lui Trump. De altfel, Joe Biden nu a ezitat o clipă și i-a îndemnat pe alegători să ”reia” controlul asupra democraţiei, în ultimul său mare miting de campanie.

”A venit timpul să ne ridicăm şi să ne reluăm democraţia”, a declarat el, la finalul discursului pe care l-a susţinut, cu o zi înainte de ziua alegerilor. ”Puterea este în mâinile voastre, Pennsylvania”, a tunat el în faţa activiştilor reuniţi la ”drive-in”, în maşini, din cauza pandemiei covid-19.

Cum și-au încheiat campania Donald Trump și Joe Biden

”Noi conducem prin puterea exemplului, nu doar prin exemplul puterii”, a dat asigurări Joe Biden, care l-a acuzat pe Donald Trump”i-a ridicat pe americani unii împotriva altora”.

Candidatul democrat a fost susţinut de starul pop Lady Gaga, care a cântat mai multe dintre hiturile sale. ”Îmi scot mănuşile, pentru că este o luptă, o luptă pentru lucrurile în care credeţi voi”, a declarat aceasta.

”Puţin contează cine câştigă mâine, noi trebuie să facem asta împreună, mâine va fi o zi paşnică”, a declarat cântăreaţa, în contextul în care numeroşi americani se tem de violenţe în cazul unor rezultate contestate.

Sursa foto – hepta.ro

În același timp, preşedintele american Donald Trump a prezis în noaptea de luni spre marţi ”o magnifică victorie”, la ultimul său miting de campanie, la Grand Rapids, în Michigan. De remarcat că, în 2016, Donald Trump şi-a încheiat campania în acelați loc. Atunci reușea marea lovitură și o învingea pe Hillary Clinton.

Atunci, Donald Trump a obţinut în Colegiul Electoral 304 voturi, iar Hillary Clinton 227, însă a fost înfrânt în votul popular cu 2,8 milioane de voturi. Numărul alegătorilor a crescut în timp, însă Trump a pierdut votul popular cu cea mai mare marjă cu care a fost ales vreun preşedinte.

ADVERTISEMENT
Tags: