News

Exodul a eşuat. Majoritatea marilor companii occidentale sunt încă în Rusia. Afaceri de miliarde de euro cu Moscova, în timpul războiului

Două treimi dintre marile companii occidentale au încă legături cu economia rusă, în ciuda sancţiunilor internaţionale. Raiffeisen şi Auchan sunt cele mai blamate.
20.02.2023 | 14:25
Exodul a esuat Majoritatea marilor companii occidentale sunt inca in Rusia Afaceri de miliarde de euro cu Moscova in timpul razboiului
Retailerul Auchan a rămas activ pe piaţa rusă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În câteva zile se împlineşte un an de la invazia Rusiei în Ucraina, iar în spatele frontului s-a dezvoltat un aprig război economic, transpus inclusiv în cele zece pachete de sancţiuni pe care UE le-a îndreptat împotriva Rusiei. Însă nu toate companiile occidentale s-au raliat demersurilor de boicot. Peste 1.000 de companii au anunțat public că îşi vor reduce în mod voluntar operațiunile din Rusia, dincolo de minimul necesar legal vizat de sancțiunile internaționale, dar multe dintre ele s-au răzgândit şi au continuat să opereze în Rusia fără probleme, surde la sunetul armelor.

60% din profitul Raiffeisen pe 2022 a venit din Rusia

Cercetătorii de la Universitatea Yale, conduşi de Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de experți, cercetători și studenți de la Yale Chief Executive Leadership Institute, actualizează în mod constant lista companiilor care au sau au avut relaţii economice cu Rusia şi gradul de retragere sau implicare ale acestora pe piaţa rusă. Aceste companii au fost împărţite în cinci categorii, fiind clasificate pe o scală de note de la 1 la 10, în sistem şcolăresc.

ADVERTISEMENT

Astfel, corigente la capitolul sancţiuni, notate sub cinci, sunt nu mai puţin de 241 de companii, care operează nestingherite în Rusia. Unele dintre ele sunt chiar din UE, cum este cazul Agrana, companie care deţine două fabrici de zahăr şi în România.

Agrana, care aparține Raiffeisen-Reich, prelucrează fructele în sucuri și piure de fructe din 2005 la fabrica sa din Serpuhov, situată la 90 de kilometri sud de Moscova. Afacerea are aproximativ 300 de angajați din Rusia şi reprezintă aproximativ două procente din vânzările grupului (2,9 miliarde de euro).

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai controversate prezenţe continuă să rămână însă a celor de la Raiffeisen. Această bancă este activă în Rusia din 1996, iar filiala sa din Moscova a devenit proverbiala vacă de muls. Din profitul de 3,6 miliarde euro al Raiffeisen, listat în 2022, 60%, adică aproximativ 2 miliarde euro, a provenit din afaceri din Rusia. Aşadar, într-un an dominat în cea mai mare parte de războiul din Ucraina şi încercarea de izolare a Rusiei în plan internaţional.

Acum, grupul bancar austriac pare că începe să plătească nota de plată pentru afacerile din Rusia. Acţiunile sale au înregistrat, luni dimineaţa, o cădere de peste 7% la debutul tranzacţiilor, după ce vineri banca a recunoscut că a primit o solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia.

ADVERTISEMENT

De la debutul războiului din Ucraina şi până în prezent, titlurile Raiffeisen Bank International au înregistrat un declin de 19%. Directorul general al companiei, Johann Strobl, afirma recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca “nu este un stand de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

Auchan, acuzată că a devenit “o armă deplină a agresiunii ruse”

O altă prezenţă controversată este cea a retailer-ului francez Auchan, care a fost acuzat zilele trecute de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, că a devenit “o armă deplină a agresiunii ruse”. Conform unei anchete publicate de cotidianul francez Le Monde în colaborare cu site-ul de investigaţii The Insider şi ONG-ul Bellingcat, în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia a fost organizată o colectă de produse destinate armatei ruse, în valoare totală de două milioane de ruble (circa 25.000 de euro). Ancheta citează o sursă anonimă care a declarat că acest transport ar fi fost oferit gratuit de către Auchan. Alte companii franceze care au refuzat să se retragă de pe piaţa din Rusia sunt Bonduelle, Lacoste, Babolat, Veolia sau Vinci.

ADVERTISEMENT

De asemenea, destule companii italiene au rămas pe piaţa rusă. Între cele care nu au primit notă de trecere din partea cercetătorilor de la Yale se află Ariston, Benetton, Calzedonia, Diesel sau UniCredit. Au rămas şi câteva companii germane – Gerry Weber, B. Braun, Siemens Healthineers sau Hoffman Group – dar şi greceşti: Plastika Kritis, Kleemann, Frigoglass, Chipita sau Alumil.

La limită, cu nota 5, sunt companiile care şi-au amânat investițiile/dezvoltarea/marketingul planificate în Rusia, însă au rămas operaţionale pe această piaţă. Numărul lor este de 180, iar printre numele sonore remarcăm: Airbus, Accor (Franţa), AstraZeneca (Marea Britanie), Barilla (Italia), Bayer (Germania), BlaBlaCar (Franţa), Bolt (Estonia), Bosch (Germania), Campari (Italia), Carlsberg (Danemarca), Colgate-Palmolive (SUA), Deceuninck (Belgia), DeLonghi (Italia), Domino’s Pizza (SUA), Engie (Franţa), Giorgio Armani (Italia), GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Herz (Austria), Hochland (Germania), HSBC (Marea Britanie), ING Bank (Olanda), Nestle (Elveţia), OMV (Austria), Pfizer (SUA), Philips (Olanda), Procter&Gamble (SUA), Sanofi (Franţa), Subway (SUA) sau Unilaver (Marea Britanie).

Mai există companiile de “nota 6”, care şi-au redus unele operațiuni comerciale semnificative, dar au continuat altele, rămânând astfel parţial pe piaţa rusă. Amintim aici Adobe (SUA), Allianz (Germania), Alphabet (SUA), Caterpillar (SUA), Coca-Cola (SUA), Continental (Germania), Credit Suisse (Elveţia), Danske Bank (Danemarca), Goldman Sachs (SUA), Indesit (Italia), JP Morgan (SUA), Microsoft (SUA), Pirelli (Italia), TetraPack (Suedia) sau Whirlpool (SUA). În total, 153 de companii se înscriu în această “zonă gri”.

Urmează cele de nota 8-9, care şi-au suspendat temporar activităţile din Rusia, dar plănuiesc să se întoarcă atunci când se vor mai linişti lucrurile. Ele sunt în număr de 497, iar aici se numără şi compania românească Bitdefender. Altele ar mai fi Budweiser Budvar (Cehia), Chevron (SUA), Burberry (Marea Britanie), Decathlon (Franţa), DHL (Germania), Electrolux (Suedia), KLM (Olanda) sau Michelin (Franţa).

Analiza arată că din cele aproximativ 1.600 de firme mari studiate, doar 516 au ieşit total din Rusia, fără a avea vreo intenţie de a mai reveni aici într-un viitor apropiat sau mediu, în timp ce peste 1.000 au rămas în diverse stadii de legătură cu această piaţă.

ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
„Nu am știut că i-am semnat amantei lui Reghecampf acte de Dubai”. Anamaria...
„Nu am știut că i-am semnat amantei lui Reghecampf acte de Dubai”. Anamaria Prodan, dezvăluiri incredibile: „A început să plângă ca să-l iert!”
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi...
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi mai devreme. „Nu mi-a trecut niciodată prin cap”
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Telenovela din familia fotbalistului Cristian Daminuță atinge punctul culminant. Soția fotbalistului, dezlănțuită: „Nu...
Telenovela din familia fotbalistului Cristian Daminuță atinge punctul culminant. Soția fotbalistului, dezlănțuită: „Nu suntem toți proști”. Exclusiv
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu...
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali, cu Giovanni, cu Borcea, cu Răducioiu! Că m-am întins cu tot fotbalul românesc”
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Cutremur în showbiz! Fosta soție a lui Reghecampf ar fi intrat peste Dan...
Cutremur în showbiz! Fosta soție a lui Reghecampf ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în cameră!
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Alertă de securitate emisă de Ambasada SUA la București: „Un templu, o sinagogă...
Alertă de securitate emisă de Ambasada SUA la București: „Un templu, o sinagogă sau o moschee din România”
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care...
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care o păstrează crocantă și proaspătă luni de zile