News

Exodul ucrainenilor către România. 41 de bărbaţi de vârsta recrutării au fost descoperiţi încercând să trecă graniţa într-o remorcă cu grâne

Grănicerii ucraineni au descoperi 41 de migranți înghesuiți într-o camionetă lângă granița cu Moldova. Aceștia aveau vârsta recrutării de care ar fi fugit
14.06.2024 | 16:31
Exodul ucrainenilor catre Romania 41 de barbati de varsta recrutarii au fost descoperiti incercand sa treca granita intro remorca cu grane
41 de ucraineni încercau să ajungă ilegal în Republica Moldova. Aceștia ar fi fugit de recrutarea în armată. Sursa foto: Captură foto / bucpress.eu
ADVERTISEMENT

În seara zilei de joi, 13 iunie, grănicerii ucraineni din zona Odesa au interceptat o camionetă la câțiva kilometri de granița cu Republica Moldova. În remorca acesteia, au descoperit 41 de persoane care încercau să treacă ilegal frontiera, scrie bucpress.eu.

41 de ucrainei prinși încercând să treacă frontiera ilegal

Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, a declarat la telemaratonul național de știri că „autovehiculul a fost oprit la câțiva kilometri de graniță”.

ADVERTISEMENT

„În continuare, grupul ar fi putut fi divizat în grupuri mai mici, sau organizatorii infracționali ar fi putut încerca alte modalități de a-i transporta peste graniță, spre Moldova”, a mai precizat Andrii Demcenko, potrivit sursei citate.

Detaliile arată că investigațiile sunt în desfășurare pentru a identifica infractorii, iar forțele de ordine au fost chemate pentru a lua măsuri legale împotriva șoferului și a celor implicați în organizarea acestei traversări ilegale.

ADVERTISEMENT

Camionul, un Renault, a fost oprit în apropierea localității Novoselske din comuna Reni. Șoferul, un locuitor din raionul Bolgrad, transporta în remorcă 41 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu cereale, cum pretindea.

Trecerile ilegale, tot mai frecvente în rândul ucrainenilor care fug de recrutare

De asemenea, bucpress.eu mai scrie că aceste persoane, denumite ironic “turiști” de către Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei, proveneau din diverse regiuni ale țării: Kiev, Odesa, Lugansk, Donețk, Zaporojia, Herson, Harkov, Kirovograd, Cernigov, Jitomir, Cerkasî și Volîn.

ADVERTISEMENT

Demcenko a subliniat că încercările de a traversa ilegal frontiera sunt frecvent întâlnite, mai ales de la izbucnirea războiului din Ucraina, iar organizatorii devin din ce în ce mai îndrăzneți.

„Noi îi capturăm pe acești indivizi. Ei nu ar trebui numiți evazioniști, ei sunt în primul rând încălcători ai frontierei statului, pentru că unii dintre ei ar putea să nu fie chiar sub mobilizare, având vârsta sub 25 de ani”, a subliniat Demcenko.

ADVERTISEMENT

„În ultimul timp, vedem o îndrăzneală a acțiunilor, nu doar a încălcătorilor, ci mai ales a acelor grupări infracționale care le promit sprijin în traversarea ilegală, pentru că destul de des întâlnim grupuri mai mari care încearcă să treacă granița”, a mai adăugat Demcenko.

ADVERTISEMENT