Fotbal international

Exodul vedetelor din China. Cluburile nu vor mai putea oferi fotbaliștilor salarii astronomice

14.12.2020 | 17:34
Exodul vedetelor din China Cluburile nu vor mai putea oferi fotbalistilor salarii astronomice
ADVERTISEMENT

Federația chineză de fotbal (CFA) a spus luni că, la nivelul ligilor profesioniste, vor fi introduse plafoane salariale stricte, potrivit agenției Xinhua. 

Salariile fotbaliștilor nu vor mai putea ajunge la sume amețitoare din acest moment, iar echipele vor avea bugete mult mai mici.

ADVERTISEMENT

Federația din China a justificat decizia pe care a luat-o prin faptul că se vor micșora cheltuielile în ligile profesioniste, dar și se va promova o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă a fotbalului.

Exodul vedetelor din China. Adio, salarii uriașe!

În campionatul Chinei, salariul brut al unui fotbalist străin nu va putea să fie mai mare de 3,63 de milioane de dolari pe an, iar venitul maxim brut al unui fotbalist chinez nu poate depăși 765 de mii de dolari pe an.

ADVERTISEMENT

Fiecare echipă din campionatul Chinei poate să cheltuiască maxim 91,74 milioane de dolari pentru salariile fotbaliștilor, inclusiv 12,1 milioane de dolari pe an pentru toți fotbaliștii din străinătate din cadrul clubului. Salariul anual mediu al unui fotbalist chinez nu va putea să fie mai mare de 458.700 dolari.

Potrivit Xinhua, în stagiunea 2018, plafonul salarial al echipelor a ajuns la 168 de milioane de dolari, în condițiile în care majoritatea echipelor au avut pierderi.

ADVERTISEMENT

”Echipa noastră naţională rămâne cu mult în urmă”

Președintele Federației Chineze de Fotbal, Chen Xuyian, a scos în evidență faptul că plafonul salarial al echipelor din campionatul Chinei este de 10 ori mai mare față de cel al campionatului din Coreea de Sud și de trei ori mai mare decât cel din Japonia: ”Dar echipa noastră naţională rămâne cu mult în urmă. Investiţiile mari nu afectează doar prezentul fotbalului chinez, ci şi viitorul său”.

Echipele vor trebui să semneze noi contracte cu toți fotbaliștii pentru aplicarea noilor plafoane salariale. În cazul fotbaliștilor cu contracte suplimentare limitei impuse, echipele pot semna înțelegeri suplimentare care să compenseze diferențele într-un interval de trei ani, dar care nu vor face parte din costurile formației.

ADVERTISEMENT

Echipele care vor depăși plafonul salarial vor fi depunctate cu minimum șase și maximum 24 de puncte. Niciun fotbalist cu salariu mai mare decât plafonul impus nu poate juca în ligile profesioniste din China. Falsificarea înțelegerilor sau alte subterfugii pot duce la retrogradarea echipelor în cauză și suspendarea fotbaliștilor implicați pentru doi ani.

”Indiferent de cât de mare este clubul, vom urma strict regulile indiferent de consecinţe. Nu testaţi determinarea noastră”, a spus președintele Chen. La întâlnirea de luni a Federației Chineze de Fotbal, au fost aprobate noi regulamente în legătură cu numele echipelor, iar formațiile profesioniste vor trebui să renunțe la orice conținut privind patronatul.

”În trecut, patronii de cluburi au schimbat rapid denumirile şi de acum înainte aceste nume trebuie să se schimbe, pentru că nu ajută la cultura fotbalului chinez. Cluburile trebuie să ia în considerare cultura fanilor locali şi caracteristicile oraşului când aleg noi nume ”, a declarat Chen, conform Agerpres.

 

ADVERTISEMENT