News

Experiment. Vaccinul Johnson & Johnson nu produce anticorpi împotriva Omicron

Un experiment sud-african arată că vaccinul de la Johnson & Johnson nu produce niciun anticorp care să proteje de infectarea cu noua variantă Covid, tulpina sud-africană, Omicron. 
16.12.2021 | 10:07
Experiment Vaccinul Johnson  Johnson nu produce anticorpi impotriva Omicron
ADVERTISEMENT

Rezultatul experimentului a fost făcut public de către virologul sud-african, Penny Moore, și a fost pus în concordanță cu descoperirile altor studii ce au demonstrat o pierdere parțială față de eficiența împotriva contaminării Omicron.

Vaccinul de la compania Johnson & Johnson a arătat, însă, cea mai slabă protecție. De altfel, s-a constatat că serul ne poate proteja de infectarea cu noua tulpină prin stimularea celulelor imune.

ADVERTISEMENT

Cum s-a desfășurat experimentul

Penny Moore, care este profesor în cadrul Universitătții Witwatersrand din Johannesburg, a detaliat că experimentul a fost unul de laborator prin colectarea plasmei de sânge de la participanți injectați cu două doze Pfizer și doza unică de la Johnson & Johson.

La studiu au luat parte sute de mii de angajați din domeniul sanitar din Africa de Sud. În cazul celor care au avut administrat vaccinul Pfizer, s-a deslușit o scădere a nivelului de protecție anti-Omicron de la 1.419 la 80, iar în cazul Johnson and Johnson, nivelul de protecție a scăzut destul de considerabil, până la 303.

ADVERTISEMENT

Dincolo de ceea ce s-a aflat în urma experimentului, Moore a subliniat că în organism există, deja, o capacitate de a preveni bolile severe.

”Titrurile reduse de anticorpi vor duce probabil la scăderea capacității vaccinurilor de a preveni infecția, dar protecția împotriva bolilor severe ar putea fi păstrată”, a declarat Moore, citat de Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Glenda Gray, liderul al experimentului, dă asigurări că niciun participant la studiu nu a decedat după ce a fost contaminat cu varianta Omicron.

Totul are loc în condițiile în care, până acum, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că Omicron are o răspândire mai rapidă decât celalalte variante Covid. Mai mult, chiar dacă s-a depistat în 77 de țări, se speculează că ar fi prezentă în mai multe regiuni.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: ”Are capacitatea de a infecta persoanele vaccinate”

De altfel, în urmă cu câteva zile, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, avertiza faptul că Omicron poate infecta chiar și persoanele vaccinate cu schemă completă, însă într-un procent mai mic decât cei neimunizați.

”Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă.

Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre.

Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”, declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Reamintim că Omicron a ajuns inclusiv în țara noastră. În total, sunt 11 români infectați cu Omicron, până în prezent.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO