News

Reportaj. Experienţa de pandemie a unei jurnaliste românce izolată în Anglia: „Coronavirusul sufocă Londra, dar oamenii nu sunt, încă, disperați!”

03.04.2020 | 16:12
Reportaj Experienta de pandemie a unei jurnaliste romance izolata in Anglia Coronavirusul sufoca Londra dar oamenii nu sunt inca disperati
Experinţa de pandemie a unei jurnaliste românce izolată în Anglia ex-UE „Coronavirusul Covid-19 sufocă Londra, dar oamenii nu sunt, încă, disperați!”
ADVERTISEMENT

Corina Stoicescu este jurnalist de profesie, a lucrat la FANATIK în perioada 2004-2006, iar de trei ani locuieşte la Londra, unde este angajată la o companie multinaţională dintr-un domeniu diferit de presă. Scrie în continuare însă și își așterne gândurile pe blogul personal „Esenţă Tare” (esentatare.com / theessenceofit.com)

Experinţa de pandemie a unei jurnaliste românce izolată în Anglia ex-UE: „Coronavirusul sufocă Londra, dar oamenii nu sunt, încă, disperați!”

Corina a făcut un reportaj în Londra, din izolarea impusă de pandemia de Covid-19. FANATIK vă prezintă, în exclusivitate, o imagine autentică, „zugrăvită” la fața locului, a capitalei britanice, „sufocată”, cum spune Corina, de… Al Treilea Război Mondial! „Ascultați-o”!

ADVERTISEMENT

„O metropolă care până mai ieri era plină de energie, în care zilnic aveau loc zeci de spectacole, concerte, premiere de film și evenimente cu celebrităţi, cu expoziţii şi mii de turişti, este acum în izolare.

Normalitatea a căpătat alte valenţe. Străzile sunt aproape pustii, maşinile care mai circulă sunt oprite de poliţie şi verificate, iar transportul în comun funcţionează la capacitate redusă.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie este în „lockdown” (n.red. – autoblocare, autoizolare) din cauza pandemiei care a blocat o lume întreagă. Şi aşa va rămâne până când coronavirusul va putea fi controlat şi nu va mai face atâtea victime.

Mesajul Guvernului condus de Primul Ministru Boris Johnson, el însuşi infectat cu coronavirus, este să stăm în casă, să salvăm vieţi, protejându-ne pe noi şi pe ceilalţi, şi să îi ajutăm astfel şi pe medicii din NHS (n.red. – National Health Service, abreviat NHS, sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit). Nimeni nu este imun la coronavirus. Trebuie să înțeleagă toți, dar absolut toți, acest adevăr cumplit!”

ADVERTISEMENT
Corinei îi plăcea să privească Londra... „de sus” în vremurile bune... Acum o privește de pe malul tamisei!
Corinei îi plăcea să privească Londra… „de sus” în vremurile bune…

A scris cu markerul pe o faţă de masă mesajul „Stay home!” / „Stați acasă!”

„Sunt în autoizolare de 15 zile. Lucrez de acasă, sala de fitness mi-am mutat-o în sufragerie şi fac exerciţii de câteva ori pe săptămână. Mă ajută fizic, dar mai ales psihic. Alţii ies încă la jogging sau cu bicicleta, ori la o plimbare, inclusiv cu copiii! Inconștienți sunt peste tot în lume…

La început, cei mai mulţi trecători nu ţineau cont de distanţa de siguranţă de cel puţin doi metri. M-au deranjat așa de tare încât am scris cu un marker mesajul „Stay home!” (n.red.: „Stați acasă!”) pe o faţă de masă, pe care am prins-o de balustrada baconului. Casa în care locuiesc este chiar pe malul Tamisei, eu stau la parter, nu m-am pus în… pericol!

ADVERTISEMENT
Corina a pus pe balconul apartamentului ei de la parter un banner cu un apel de suflet pentru copncetățenii londonezi: „Stay home!”. Stați acasă!
Corina a pus un banner cu un apel de suflet pentru copncetățenii londonezi: „Stay home!”. Stați acasă!

Unii au comentat, alţii şi-au făcut poze cu mesajul. În mod cert, a fost receptat de cei mai mulţi. După o săptămână, lucrurile s-au schimbat. Afară, toată lumea păstrează distanţa. Pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut masiv, la fel şi cel al deceselor, iar la radio, la televizor şi în mediul online îndemnul englezilor este clar: «Stay home! Save lives!» (n.red. – Stația acasă! Salvați vieți!)”

În ciuda avertismentelor repetate lansate de autorități, mai sunt și acum londonezi pentru care jogging-ul este mai important decât viața... Inconștienți sunt și la Londra!
În ciuda avertismentelor repetate lansate de autorități, mai sunt și acum londonezi pentru care jogging-ul este mai important decât viața…

„Poţi merge oricând la cumpărături şi poţi ieşi zilnic la mişcare. Nu e nevoie de declaraţie”

„Deşi este lockdown, în Anglia ţi se permite să mergi oricând la cumpărături, preferabil rar, să ieşi la mişcare în apropierea casei, chiar şi zilnic, şi nu este nevoie de declaraţie pe propria răspundere.

În caz de abuz, când stai în grupuri sau într-o altă zonă a Londrei faţă de cea unde locuieşti, poţi lua amendă de 1.000 de lire sterline. (n.red. – la un salariu lunar minim net de 1.300 de lire sterline).

La serviciu mergi doar dacă nu poţi lucra de acasă şi în acest caz este nevoie de adeverinţă de la angajator. Altfel, tot ce găseşti deschis în oraş sunt supermarketurile şi farmaciile”

Ouăle, carnea, hârtie igienică sunt raţionalizate

„Cu aprovizionarea este, deja, o problemă. Online este foarte greu să mai faci o comandă. La marii retaileri alimentari sunt în aşteptare câte zece mii, două zeci de mii de oameni! Practic, aştepţi câteva zile până poţi comanda şi alte şapte zile să îţi vină pachetul…

Ca urmare, te echipezi cu mască şi cu mănuşi şi mergi la supermarket, păstrând distanţa faţă de ceilalţi. Aşa am constatat că totul decurge civilizat.

Se aşteaptă la cozi care se întind pe zeci de metri, dar se mişcă repede. Se intră câte unul sau doi, iar magazinele sunt bine aprovizionate. Acum! Pentru că la începutul pandemiei lumea a cumpărat în neştire şi nu doar alimente. La farmacie, în Londra, se luau vitaminele cu braţul de pe raft! Repet, inconștienți sunt peste tot în lume…

Unele produse ca ouă, carne, hârtie igienică sunt în prezent raţionalizate. Se auzea că şi alcoolul ar urma să fie, la cât s-a cumpărat în ultima perioadă!, dar deocamdată rămâne la nivel de zvon”

Aproape 3.000 de oameni au murit, Prinţul Charles s-a recuperat, Wimbledon a fost anulat

„La momentul când scriu aceste rânduri sunt foarte aproape de 34.000 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Regatul Unit, cele mai multe în Londra, care este epicentrul. Aproape 3.000 au murit, dintre care, totuși, numai 30 fără a avea afecţiuni preexistente. Un procent infim, doar 1 la sută, dar «specialiștii» spun că asta nu e relevant… Cel mai tânăr pacient decedat avea vârsta de 13 ani…

Prinţul Charles, proaspăt recuperat după Coronavirus, transmite mesaje de încurajare, iar turneul de tenis de Grand Slam de la Wimbledon este oficial anulat pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Ediţia din acest an urma să înceapă în data de 29 iunie. Şi nu în ultimul rând, spaţiul expoziţional ExCel Center, un fel de Romexpo din Bucureşti, dar mai mare, a fost transformat în spital de campanie cu o capacitate de 4.000 de paturi”

20.000 de foste cadre medicale au revenit în NHS

„Mă impresionează faptul că 20.000 de foste cadre medicale au revenit în sistem pentru a ajuta, chiar cu preţul vieţii, pentru că, tragic, câţiva medici au fost răpuşi de virus…

Mă impresionează zecile de mii de voluntari care şi-au oferit ajutorul către NHS şi continuă să o facă. Mă surprind oamenii care tot mai des constat că dau «Bună dimineaţa!» fără să te cunoască. Și zâmbesc…

În 26 martie cu toţii am ieşit pe balcone, alţii la uşa din faţa casei sau la geamuri şi cu toţii am aplaudat medicii şi lucrătorii din sistemul medical în semn de preţurire.

Sentimentul de umanitate şi de apartenenţă în acele momente a fost incredibil. La fel, mă surprinde pozitiv calmul oamenilor din coada de la supermarket, chiar în aceste condiţii de presiune”

Corina este o fire optimistă, puternică și așteaptă cu încredere timpul când va putea ieși fără mască, să stea liniștită pe o bancă, pe malul Tamisei... sau în Hyde Park!
Corina este o fire optimistă, puternică și așteaptă cu încredere timpul când va putea ieși fără mască, să stea liniștită pe o bancă, pe malul Tamisei…

„Dimineaţa mă îmbrac ca atunci când merg la serviciu”

„Suntem martorii unor vremuri care ne afectează tuturor viaţa, însă asta nu înseamnă să uităm să trăim. Dimineaţa mă îmbrac ca atunci când merg la serviciu, deşi nu plec nicăieri.

Îmi fac un program, urmăresc ştirile, conferinţele de presă, mesajele relevante, lucrez, vorbesc des cu familia, în țară, şi cu prietenii, gătesc, citesc, continuu să îmi fac planuri pe termen lung şi mă redescopăr.

Vorbeam cu sora mea la telefon, care mi-a spus că a reînceput, după mulţi ani de pauză, să picteze.

Într-una din serile trecute, undeva în nordul Londrei, fiica unei bune prietene a decis să poarte o rochie elegantă, iubitul ei s-a îmbrăcat cu un costum şi papion şi au luat cina în sufrageria lor ca la o ieşire la restaurant. Şi lucrurile simple ne pot face fericiţi!

Covid-19 a zguduit începutul acestui an, ne-a dat peste cap existenţa, dar simt că este o lecţie din care merită să învăţăm. Poate normalitatea de după coronavirus ne va face să fim mai buni unii cu alţii, să zâmbim mai mult, iar noi înşine să ne apreciem mai mult”

  • 16 ani a lucrat Corina Stoicescu în presa din România, între 2001 și 2017. A scris la „Gazeta sporturilor”, „Fanatik”, „Life Sport”, „Libertatea”, „Libertatea pentru femei”, „Evenimentul zilei”, „Joy”, „Unica”
  • 411.000 de cetățeni români depuseseră cereri pentru obţinerea dreptului de rezidenţă post-Brexit în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit datelor publicate de guvernul britanic pe 18 decembrie 2019
  • 457.000 de cetățeni români, dintre care 163.000 la Londra, erau în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, conform estimărilor făcute de Oficiul Național de Statistică britanic (Office for National Statistics / ONS) la sfârșitul lunii noiembrie 2019
ADVERTISEMENT