News

Expert în managementul ariilor protejate: “Trebuie să nu mai producem urși-problemă”

Cristian Remus-Papp, expert în carnivore mari și managementul ariilor protejate, a declarat luni la Digi24, vorbind despre situația urșilor că: "ar trebui să nu mai producem urși problemă".
05.07.2021 | 21:22
Expert in managementul ariilor protejate Trebuie sa nu mai producem ursiproblema
ADVERTISEMENT

Săptămâna aceasta intră în avizare ordonanța de urgență prin care va fi reglementată problema urșilor din România și se va stabili pe baza căror criterii aceștia vor fi relocați sau împușcați.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în urmă cu câteva luni că “vânătoarea va trebui păstrată ca opțiune pentru a proteja populația umană”.

ADVERTISEMENT

Cristian Papp: “Ar trebui să nu mai producem urși-problemă”

“Din ce am discutat noi, decizia va fi luată de reprezentantul Jandarmeriei care se va deplasa în regiune alături de un medic veterinar și un vânător.

În alte țări cei care se deplasează în zonă sunt oameni din Ministerul Mediului, reprezentanții lor din teritoriu și ei spun că trebuie intervenit cu tranchilizant sau cu pușcă.

ADVERTISEMENT

Noi sperăm să existe o obiectivitate cât mai mare și să se ia deciziile în așa fel încât să nu se aducă probleme oamenilor și să nu fie împușcați urși care nu ar trebui.

Trebuie sunat la 112 dacă ursul reprezintă un real pericol. Până la intervenția omului cu pușca ar trebui să vedem și ce lucruri mai trebuie realizate.

ADVERTISEMENT

Cred că cel mai important este să prevenim apariția de urși care reprezintă probleme. Ministerul Mediului trebuia să intervină mult mai devreme. Omorârea urșilor

Avem de-a face în momentul de față un număr mare de urși, sunt condiționați de hrana antropogenă, de aceea trebuie să ne oprim din a “produce” acești urși-problemă.

ADVERTISEMENT

Putem să limităm hrana antropogenă și este foarte important ca ursul să nu mai asocieze omul cu hrana. Toate țările care au implementat această măsură au avut scăderi foarte bune ale incidențelor urșilor, chiar și cu 90%.

Cele mai bune randamente sunt obținute dacă sunt implicați și localnicii, ei trebuie educați în această direcție”, a declarat Ciprian Remus Papp, specialist în carnivore mari.

Criteriile în funcție de care vor fi împușcați urșii agresivi. Ce prevede ordonanța de urgență

“Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare.

Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a explicat ministrul la Digi24.

ADVERTISEMENT