Expert OMS: 40.000 de infectări COVID pe zi, în România. Rafila prezintă cifrele neoficiale ale pandemiei

Bogdan Solomon   
în HotNews
22/10/2020, 19:00
Expert OMS: 40.000 de infectări COVID pe zi, în România. Rafila prezintă cifrele neoficiale ale pandemiei
Alexandru Rafila, optimist în privința organizării alegerilor. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, susține medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Declarația vine chiar în ziua în care țara noastră a simțit din plin efectele valului doi al pandemiei de coronavirus. Autoritățile au raportat joi, 22 octombrie, 4.902 de infectări și 98 de decese, cel mai grav bilanț zilnic înregistrat din 26 februarie, data la care a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire.

În aceste condiții, specialistul susține că alegerile parlamentare ar putea avea loc pe data de 6 decembrie doar dacă până atunci se va constata o ameliorare a situației epidemiologice, în contextul restricțiilor impuse în zonele puternic afectate.

Anunțul care ne dă fiori. Alexandru Rafila dezvăluie cifrele neoficiale ale pandemiei

Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Deci nu este o situaţie particulară pentru România. Întotdeauna, numărul de cazuri şi sunt studiile acelea de seroprevalenţă, care arată ce proporţie de populaţie a trecut prin boală, arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10. 

Deci înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane.

Cred că putem face alegeri dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă se va stabiliza rapid numărul de cazuri și dacă va începe să scadă. În 10 zile, maxim două săptămâni o să vedem ce se întâmplă, dacă putem continua activitatea aproape de normal”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

„Ar fi bine să urmăm modelul suedez”

Specialistul le recomandă, totodată, autorităților să își îndrepte atenția către statele, puține la număr, care au reușit în această perioadă să reducă semnificativ numărul de cazuri de îmbolnăvire. Cel mai grăitor exemplu vine din Suedia, unde „cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva”.

Cred că ar fi bine să urmăm modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație.

Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare.

Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a mai spus Alexandru Rafila.

Închide ×