News

Expert ucrainean în apărare, veste proastă pentru Republica Moldova: Apărarea Chișinăului nu va rezista mai mult de două ore

Un expert ucrainean în apărare dă o veste proastă pentru Republica Moldova. El spune că apărarea Chișinăului, în cazul în care Rusia va ataca, nu va rezista mai mult de două ore.
02.05.2022 | 22:19
Expert ucrainean in aparare veste proasta pentru Republica Moldova Apararea Chisinaului nu va rezista mai mult de doua ore
ADVERTISEMENT

Expertul ucrainean spune că, pe fondul tulburărilor provocate de Rusia în autoprocalamata Republică Transnistreană, un atac asupra Republicii Moldova al forțelor Federației Ruse ar fi devastator.

Apărarea Chișinăului nu va rezista mai mult de două ore

Serghei Gherasimciuk, director executiv adjunct al Centrului Ucrainean de Analiză Prism, consideră că apărarea Chișinăului nu va rezista mai mult de două ore. Iar pentru Republica Moldova există o amenințare permanentă din regiunea ocupată de ruși – Transnistria. Și, spune el, cu sprijinul Rusiei, Chișinăul poate fi cucerit.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește posibilitatea menținerii unei situații de calm pe teritoriul Republicii Moldova, cel controlat de guvern, putem spune că în cazul unei operațiuni militare, în cazul unei agresiuni, o ofensivă din Transnistria, în care trupele Federației Ruse ar avea alături grupurile armate ilegale din Transnistria, situația nu este foarte luminoasă pentru Moldova. Colegii mei moldoveni spun că apărarea Chișinăului nu va rezista mai mult de două ore, care este timpul necesar pentru a ajunge de la frontiera administrativă cu Transnistria. «Trupele au și ajuns la Chişinău»”, a spus Gherasimciuk.

El a adaugat că, în ceea ce privește tulburările politice și încercările de destabilizare a Moldovei, există posibilitatea unui ajutor din partea României. „Nu va fi ajutor militar, dar măcar pe ajutorul jandarmeriei se poate conta. Totuși, ar fi problematic, pentru că, dacă ne amintim de istoria conflictului transnistrean, unul dintre liniile de propagandă a fost că transnistrenii au fost speriați de „naziștii români”, care vor veni și vor îngrădi drepturile vorbitorilor de limbă rusă”, a adăugat Gherasimciuk.

ADVERTISEMENT

Ucraina, îngrijorată de situația din Transnistria

Potrivit UNIAN, care citează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, la 25 aprilie serviciile speciale ale Federației Ruse au organizat o provocare cu explozii în capitala nerecunoscutei „Republici Moldovenești Transnistrene”.

Iar anterior, Federația Rusă a declarat că, în cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale”, armata rusă intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru spre Crimeea și controlul asupra sudului Ucrainei, care va oferi Forțelor Armate Ruse o ieșire spre Transnistria, unde se au fost semnalate „fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a condamnat încercările de a implica regiunea transnistreană a Moldovei în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Iar Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că trupele ruse staționate în regiunea transnistreană a Moldovei sunt în alertă totală.

Cu o zi înainte, serviciile de informații ucrainene raportaseră că trupele ruse doresc să lanseze o lovitură cu rachete asupra Transnistriei. Iar pe 1 mai s-a aflat că Federația Rusă pregătește provocări în „regiunea transnistreană” pentru sărbătorile din mai, așa că localnicii din republica separatistă au început să fugă în Ucraina.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”