News

Experţii africani nu cred că vaccinarea în masă e necesară pentru variola maimuţei. ”În acest moment nu avem nevoie”

Experţii în boli infecţioase din Africa de Sud au declarat miercuri că, din punctul lor de vedere, este este necesară o campanie de vaccinare în masă pentru variola maimuţei.
26.05.2022 | 00:20
Expertii africani nu cred ca vaccinarea in masa e necesara pentru variola maimutei In acest moment nu avem nevoie
Spania a comandat vaccinuri pentru variolă. Foto: flickr.com, radioj.fr – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Variola maimuței este o boală infecţioasă virală cu simptome de obicei uşoare, care este endemică în părţi din Africa de Vest şi Centrală. În acest context, experiții citați au subliniat că boala nu se va răspândi precum noul coronavirus chinezesc.

Variola maimuței nu îi sperie pe sud-africani

Afirmațiile lor au venit în contextul în care Africa de Sud nu a înregistrat niciun caz confirmat sau suspectat de variolă a maimuţei. Totuși, asta nu înseamnă că autorităţile sanitare locale nu sunt vigilente după ce aproximativ 200 de cazuri suspecte şi confirmate de variolă a maimuţei au fost detectate în 21 de ţări de la începutul lunii mai.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu avem nevoie de vaccinări în masă contra variolei maimuţelor. Sunt multe de investigat din punctul de vedere epidemiologic”, a declarat directorul executiv al Institutului Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, Adrian Puren, conform nationalpost.com.

La rândul ei, Jacqueline Weyer, expertă a NICD, a spus că până în prezent nu a existat ”nimic straniu, nimic ce nu a fost întâlnit” focarul de variolă a maimuţei din afara Africii, ”cu excepţia faptului că acum se întâmplă într-un loc diferit”.

ADVERTISEMENT

O nouă alertă sanitară în Spania

Weyer a completat că variola maimuţei nu este la fel de contagioasă precum Sars-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. Altfel, autoritățile sanitare din Spania au comunicat miercuri că au detectat 59 de cazuri de variolă a maimuţei. Pus în fața acestei situații, Guvernul Spaniei a decis să comande vaccinuri şi antivirale printr-o achiziţie în grup a Uniunii Europene (UE).

Ministrul sănătăţii, Carolina Darias, a precizat într-o conferinţă de presă că dintre cele 59 de cazuri, 20 au fost confirmate prin secvenţiere genomică. ”Este rezonabil să presupunem că, fiind pozitivi, toţi aceşti oameni au boala variolei maimuţelor”, a declarat directorul Institutului de Cercetare Carlos III, Cristobal Belda, corform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce spune OMS despre variola maimuței

În total, 171 de cazuri suspecte au fost depistate în Spania, care intenţionează să achiziţioneze vaccinuri Imvanex şi antivirale Tecovirimat pentru a stopa răspândirea virusului.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au transmis că nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, variola maimuţei a fost detectată în Europa şi în America de Nord. Vorbim despre o maladie rară originară din Africa, de care oamenii se vindecă în general spontan.

ADVERTISEMENT