News

Experții au descoperit un nou simptom asociat infecției cu SARS-CoV-2. Totul despre „limba Covid”

08.02.2021 | 18:50
Expertii au descoperit un nou simptom asociat infectiei cu SARSCoV2 Totul despre limba Covid
ADVERTISEMENT

Numărul simptomelor specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2 crește pe zi ce trece și le dă serioase bătăi de cap experților sanitari din întreaga lume. Cel mai recent dintre acestea, inclus oficial pe listă datorită cercetătorului britanic Tim Spector, este așa numita „limbă Covid”.

Mai exact, pe lângă pierderea gustului, unii pacienți se confruntă cu afte dureroase, abcese și ulcerații pe limbă, care ajunge să arate ca și cum ar fi „răzuită” sau ar lipsi bucățele din ea. De asemenea, poate căpăta un aspect încărcat, cu asperități și poate fi acoperită de un strat de o altă culoare, alb-gălbuie, care nu dispare nici în urma periajului.

ADVERTISEMENT

Una din cinci persoane cu COVID prezintă încă simptome mai puțin frecvente care nu intră pe lista oficială, cum ar fi iritații ale pielii”, avertizează specialistul.

„Limba Covid”, un nou simptom apărut la pacienții infectați cu SARS-CoV-2

„Limba COVID” ar putea face parte dintr-o gamă întreagă de simptome care, tocmai pentru că sunt mai puțin întâlnite, riscă să fie ignorate, la fel ca în cazul iritațiilor pielii sau modificărilor apărute la nivelul palmelor și tălpilor, cunoscute mai degrabă ca „degetele COVID”.

ADVERTISEMENT

Am găsit câteva modificări ale limbii care până atunci nu fuseseră observate: este o limbă mărită, cu predispoziție de inflamare, în care puteți vedea semnele dinților.

De asemenea, limba prezintă anumite zone cu leziuni depapilate, iar alte zonee în care papilele sunt turtite. Arată ca o limbă cu pete roz.

ADVERTISEMENT

Am adunat date de la 4,5 milioane de oameni din trei țări care ne-au descris simptomele și am depistat până acum peste 20 de simptome de COVID, între care unele rare, care nu au fost observate până acum

Una din cinci persoane cu COVID prezintă încă simptome mai puțin frecvente care nu intră pe lista oficială, cum ar fi iritații ale pielii”, a explicat cercetătorul Tim Spector.

ADVERTISEMENT

Uneori, „limba COVID” este asociată cu iritații și mâncărimi pe piele, dar cel mai adesea apare la scurt timp după ce pacientul dezvoltă deja câteva simptome clasice. Există, însă și o veste bună: limba revine la normal în aproximativ o săptămână.

ADVERTISEMENT