News

Experții din România au explicat în ce condiții ne putem reinfecta cu Covid-19. Anunțul momentului

03.09.2020 | 21:37
Expertii din Romania au explicat in ce conditii ne putem reinfecta cu Covid19 Anuntul momentului
ADVERTISEMENT

Cea mai mare temere a omenirii e modul în care cei vindecați de Covid-19 s-ar putea reinfecta.

Din fericire, în literatura de specialitate la nivel mondial există doar două cazuri identificate de reinfectare.

Mai exact, un caz din Hong Kong și unul din SUA, când doi bărbați aflați la mii de kilometri distanță s-au reinfectat, deși trecuseră prin boală.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, contrazis de experții medicali din România referitor la posibila reinfectare cu Covid-19

Cu toate acestea, ministrul Nelu Tătaru a făcut o declarație bizară, prin care susține că în România ar exista mai multe cazuri de reinfectare cu Covid-19:

„Se discută la nivelul grupurilor științifice despre reinfectări în contextul unor posibile tulpini noi apărute. Sunt câteva cazuri care au fost declarate în România, dar în acest moment le studiem”.

ADVERTISEMENT

Experții medicali Adrian Marinescu și Emilian Popovici au analizat această situație, pe care o consideră excepțională. Mai mult, cei doi l-au contrazis elegant pe Tătaru, dovedind că ministrul Sănătății nu stăpânește în totalitate subiectul.

Cunoscutul epidemiolog Emilian Popovici susține că există destule date care să ateste că marea majoritate a oamenilor dezvoltă o imunitate relevantă după ce trec prin Covid-19, însă nimeni nu știe momentan cât durează această imunitate.

ADVERTISEMENT

Există doar două cazuri documentate foarte bine la nivel mondial, de oameni care s-au reinfectat. Avem un caz în Hong Kong și alt caz în Nevada, SUA. Interesant, la cel din Nevada, reinfecția a fost mai ușoară, în timp ce în Hong Kong a fost fix pe dos. Prima dată omul avea o formă ușoară a bolii, la reinfecție a fost mult mai grav.

Asta ridică probleme care urmează să fie studiate pe cazuri ulterioare, însă am o întrebare foarte importantă: ne interesează minoritatea aici? Numărul mic de oameni care se reinfectează sau milioanele de oameni care nu mai fac această boală?

ADVERTISEMENT

La protecție, protecția e bicefală, avem celulele T și anticorpii, când răspunsul imunitar e solid, reinfecția nu se mai produce. Cei care se reinfectează o fac pe fondul unui răspuns imunitar deficitar. Majoritatea au un răspuns imunitar solid, să vedem cât timp durează”, a explicat Popovici la Digi 24.

Medicul Adrian Marinescu, reprezentantul Institutului „Matei Balș” din București, susține cele spuse de Popovici și îi liniștește pe români. „Reinfecția e posibilă, dar e foarte rară”, a concluzionat expertul.

Așadar, oamenii nu au teoretic motive să se îngrijoreze că s-ar putea reinfecta, din moment ce la nivel mondial, în literatura de specialitate, există doar două cazuri documentate în acest sens. Restul sunt „discuții”, așa cum și Nelu Tătaru a punctat, fără voia sa.

ADVERTISEMENT