News

Experții INFP, după seismul din Gorj: ”Vom avea în vedere în viitor cutremure mai mari în zonă”

Experții INFP recunosc că situația din Gorj e atipică, astfel că aceste cutremure se pot repeta în viitor la o scară mai largă decât era prevăzut.
15.02.2023 | 10:50
Expertii INFP dupa seismul din Gorj Vom avea in vedere in viitor cutremure mai mari in zona
Reacția specialiștilor după cutremurul din Gorj. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Institutul de Fizică al Pământului au explicat că nu există tehnologie în lume pentru a prezice cutremure, doar pentru a avertiza populația cu 30 de secunde înainte ca acesta să vină.

Experții INFP vor lua măsuri după cutremurul din Gorj

Mai mult, seismologii au transmis că de acum înainte această zonă va fi monitorizată mai atent și vor fi luate în considerare cutremure mult mai mari, de peste 6. De menționat că astfel de cutremure au avut loc foarte rar în ultimii 200 de ani, astfel că sunt imposibil de prezis.

ADVERTISEMENT

”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani. A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, au transmis cercetătorii.

De asemenea, specialiștii INFP au explicat că nu există nicio legătură concretă între cutremurele din Turcia și cele din România. În cel mai predictibil caz un astfel de cutremur precum cel din Turcia ar putea produce cutremure foarte mici în alte zone îndepărtate.

ADVERTISEMENT

”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.

Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure.

ADVERTISEMENT

E puțin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea cutremurelor din Turcia. Analizăm, e greu de spus acum să dăm un răspuns categoric, aceste influențe sunt foarte mici. Am mai întâlnit în Galați situația, 2013, peste 1000 de cutremure”, au completat specialiștii.

Deși cutremurele nu se pot prezice, există un sistem la care se lucrează ca cel puțin locuitorii din zona București și Vrancea să primească o alertă cu 30 de secunde înainte de sosirea unui cutremur mare. Din păcate, lucru remarcat de experți, Mama Natură nu e previzibilă.

ADVERTISEMENT

”Avem 1000 de stații de monitorizare în toată zona pentru a analiza cutremurele. De ce n-am putut să prevedem aceste cutremure? Pentru că forțele au un caracter neliniar, nu e un mod ușor de prezis, e un caracter haotic. Nu putem să facem preziceri, nu există nicio metodă. Nu există o formulă, suntem la cheremul naturii.

E o tehnologie, nu o predicție, putem avertiza bucureștenii cu 30 de secunde înainte, dar nu putem predice cutremure. Aplicațiile pot crea panică. Noi am construit aplicație ca să blocăm gazele din blocuri și să trimitem lifturi la parter. În Gorj montăm trei stații seismice, pentru a procesa mai mult fenomenul, de mișcări ale faliilor din zona respectivă. Vom monta și 5 GPS-uri, cu ajutorul cărora vom monitoriza deplasarea faliilor”, au concluzionat experții.

ADVERTISEMENT