News

Experții OMS aflați în Wuhan, ipoteză incendiară: virusul SARS-CoV-2 nu a apărut în China

14.02.2021 | 19:23
Expertii OMS aflati in Wuhan ipoteza incendiara virusul SARSCoV2 nu a aparut in China
ADVERTISEMENT

Experții OMS au lansat o ipoteză incendiară, conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi apărut în China, lucru care va schimba definitiv percepția oamenilor asupra statului asiatic.

Lumea a arătat cu degetul China încă de la începutul pandemiei, mulți fiind de părere că asiaticii sunt autorii morali ai pandemiei, însă acest lucru s-ar putea schimba dacă spusele experților OMS se adeveresc.

ADVERTISEMENT

Mai exact, unul dintre cercetătorii de top ai Organizației Mondiale a Sănătății, profesorul John Watson, crede că există șanse reale ca pandemia să origineze din altă țară.

Experții OMS susțin că SARS-CoV-2 nu a apărut în China

O echipă de specialiști OMS se află în această perioadă în China unde încearcă să afle mai multe detalii despre originea virusului, astfel că noua ipoteză ar schimba dramatic datele problemei.

ADVERTISEMENT

Watson crede că trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara granițelor țării, după ce a pornit dintr-un „rezervor animal” care a fost transmis, mai apoi, oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

Jurnalistul Andrew Marr l-a întrebat pe Watson dacă e de părere că virusul a apărut în China, iar răspunsul fostului adjunct al ministrului britanic al Sănătății a fost sec: „Nu”.

ADVERTISEMENT

Echipa OMS a anunțat că nu s-au găsit semne de SARS-CoV-2 în orașul Wuhan înainte de decembrie 2019. Mai mult, animalul intermediar care a facilitat transmiterea bolii la om nu a fost identificat momentan.

Un rezumat oficial al anchetei va fi disponibil cel mai devreme la finele lunii februarie, anunță oficialii OMS. Guvernul chinez a reacționat în urma anchetei OMS și nu a ratat ocazia de a înțepa rivala SUA.

ADVERTISEMENT

„China salută revenirea SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS este o organizaţie internaţională multilaterală autoritară în domeniul sănătăţii, nu un bâlci la care unii pot veni şi pleca după bunul plac.

Ce au făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională privind Covid-19. Însă Statele Unite, acţionând ca şi când nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, arată cu degetul către alte ţări care au susţinut cu loialitate OMS şi către însăşi OMS.

Cu aceste antecedente, cum pot câştiga încrederea întregii lumi? Este sperat ca SUA să se menţină la cele mai înalte standarde, să aibă o atitudine serioasă, onestă, transparentă şi responsabilă, să îşi asume responsabilitatea de drept, să sprijine munca OMS prin acţiuni reale şi să aibă contribuţii corespunzătoare la cooperarea internaţională privind Covid-19. Întreaga lume va privi, se arată în declaraţia publicată pe site-ul ambasadei Chinei în SUA.

ADVERTISEMENT