Sport

Explicaţia medaliilor de aur care au inundat România în ultimele săptămâni! Trei campioane olimpice conduc federațiile premiante

Un val de performanţe sportive a lovit România în ultimele două săptămâni, iar aceste succese pot fi explicate şi prin faptul că federaţiile medaliate sunt conduse de campioane olimpice.
18.08.2022 | 15:19
Explicatia medaliilor de aur care au inundat Romania in ultimele saptamani Trei campioane olimpice conduc federatiile premiante
Explicaţia medaliilor de aur care au inundat România în ultimele săptămâni! Trei campioane olimpice conduc federațiile premiante
ADVERTISEMENT

România este într-un moment excelent din punctul de vedere al performanţelor sportive, în mai multe sporturi. “Tricolorii” au performat la Campionatele Europene şi Mondiale din această perioadă şi ne dau speranţe pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate peste doi ani.

Explicaţia medaliilor de aur care au inundat România în ultimele săptămâni!

Însă, medaliile de aur aduse de sportivii români în ultimele săptămâni au o explicaţie şi în ceea ce priveşte conducerea federaţiilor. Şi poate nu este o coincidenţă că federaţiile premiante sunt conduse de trei campioane olimpice.

ADVERTISEMENT

David Popovici este un star al nataţiei mondiale. La doar 17 ani este dublu campion mondial şi european de seniori. Iar la Roma a doborât şi recordul mondial în proba de 100 de metri liber, 48.86, cu cinci sutimi mai bine faţă de precedenta performanţă.

Federaţiile medaliate sunt conduse de campioane olimpice! Camelia Potec e preşedinte la FR de Nataţie şi Pentatlon Modern

Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern este condusă de Camelia Potec. Campioana olimpică de la Atena 2004 în proba de 200 de metri liber are un merit în acest reviriment al înotului românesc, mai ales că ţara noastră a organizat şi Campionatul European de nataţie pentru juniori, în luna iulie a acestui an.

ADVERTISEMENT

David Popovici şi Robert Glinţă sunt vârfurile înotului românesc. Chiar dacă nu a participat la aceste Europene, Robert Glinţă s-a încununat şi el campion european, în 2021, în proba de 100 de metri spate.

Canotajul, revigorat de Elisabeta Lipă! Cvintuplă campioană olimpică

Campionatele Europene de canotaj au reprezentat o nouă competiţie în care România a strălucit. Nu mai puţin de 8 echipaje au fost medaliate: cinci dintre ele cu medalia de aur şi trei cu medalia de bronz.

ADVERTISEMENT

Medalii de aur:

  • dublu rame feminin: Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu
  • dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
  • dublu vâsle feminin: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
  • simplu vâsle categorie uşoară: Ionela Cozmiuc
  • 8+1 feminin: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Adrian Munteanu

Medalii de bronz:

  • patru rame feminin: Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Magdalena Rusu, Amalia Bereş
  • patru rame masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci
  • patru vâsle masculin: Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache
ADVERTISEMENT

Canotajul a fost şi disciplina care a adus cele mai multe medalii olimpice de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu trei distincţii din patru obţinute de întreaga delegaţie, inclusiv singurul titlu olimpic, câştigat de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş.

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj este Elisabeta Lipă. Cvintupla campioană olimpică este “responsabilă” de revirimentul canotajului românesc, obiectivul fiind acela de a trimite cât mai multe bărci în zona medaliilor, la Jocurile Olimpice de la Paris:

“Este o competiţie în care putem să construim nişte echipe şi să ne măsurăm cu adversarii noştri pe care îi vom avea la Jocurile Olimpice.

Sunt sportivi medaliaţi în nişte probe la Jocurile Olimpice şi aici o să îi vedeţi în alte probe. Testăm, aşa fac şi adversarii noştri şi aşa vom face şi noi. Totul pentru a vedea care sunt cele mai bune opţiuni cu care să plecăm la Jocurile Olimpice”, a spus Elisabeta Lipă pentru FANATIK înainte de Campionatele Europene.

Bianca Ghelber a adus primul aur european la atletism, după 20 de ani! Anişoara Cuşmir-Stanciu, campioană olimpică în 1984, conduce Federaţia

Atletismul respiră şi Bianca Florentina Ghelber a adus prima medalie de aur la Campionatele Europene pentru România, după 20 de ani. Ultima astfel de performanţă a fost obţinută de Ionela Tîrlea, la Europenele din 2002, la proba de 400 de metri garduri.

La conducerea Federaţiei este o campioană olimpică. Anișoara Cușmir-Stanciu a luat aurul olimpic în 1984 la Los Angeles, în proba de săritura în lungime. Aleasă în funcţia de preşedinte a FRA în mai 2021, rezultatele nu întârzie să apară.

Cătălin Chirilă a obţinut şi el performanţe remarcabile, devenind campion mondial în proba de C1-1000 de metri şi vicecampion în proba de C1-500 de metri. La tenis de masă, România a obţinut deja o medalie de argint la dublu mixt (Szocs/Ionescu) şi şi-a asigurat alte trei medalii (Szocs, Diaconu, Samara/Dragoman) fiind calificate în semifinalele probei de dublu.

  • 8 medalii au obţinut echipajele de la canotaj
  • 46.86 este noul record mondial la 100 metri liber, în probele de nataţie
ADVERTISEMENT