Sport

Explicația mocirlei de pe Ilie Oană, în Petrolul – Universitatea Craiova 1-1. De când nu a mai fost schimbat gazonul și ce problemă majoră are

Petrolul și Universitatea Craiova s-au chinuit să joace fotbal pe un teren mizerabil, cu un gazon care nu a fost schimbat de 13 ani
08.12.2024 | 10:17
Explicatia mocirlei de pe Ilie Oana in Petrolul  Universitatea Craiova 11 De cand nu a mai fost schimbat gazonul si ce problema majora are
Terenul pe care s-a jucat Petrolul - Universitatea Craiova a fost sub orice critica FOTO sportpictures
ADVERTISEMENT

Petrolul și Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, la Ploiești. Meciul a fost influențat decisiv de starea execrabilă a terenului. S-a jucat, practic, mai mult pe noroi, decât  pe iarbă, suprafața de joc arătând înfiorător de prost.

Gazonul devenit mocirlă n-a mai fost schimbat din 2011

Explicația pentru gazonul de la Ploiești este simplă. El nu a fost schimbat niciodată, de la inaugurarea stadionului, care a avut loc în 2011. Este cel mai vechi gazon din țară. La vremea construirii stadionului, între 2009 și 2011, a fost ales un sistem de drenaj, care în timp a fost depășit de tehnologie.

ADVERTISEMENT

Stratului de suport din pământ vegetal aflat sub rulourile de gazon nu mai este permeabil, pentru a asigura o scurgere rapidă către sistemul de drenaj. Din acest motiv, atunci când plouă sau ninge, terenul reține apă și se formează bălți, care devin ulterior oaze de noroi.

Primăria Ploiești este proprietarul stadionului

Proprietarul stadionului este Primăria orașului Ploiești, arena aflându-se în administrarea CSM Ploiești. Petrolul plătește chirie la fiecare meci și la antrenamente și nu are niciun rol în îngrijirea suprafeței de joc.

ADVERTISEMENT

În cei 13 ani care au trecut de la inaugurarea gazonului s-a discutat de mai multe ori despre schimbarea gazonului, dar nu a fost pusă în aplicare nicio măsură concretă. În toamna 2022, Primăria a bugetat schimbarea suprafeței de joc, dar clubul a cerut ca ea să fie amânată. Echipa era atunci nou-promovată și conducerea clubului a considerat riscant să joace câteva luni fără fani.

Schimbarea gazonului costă 500.000 de euro

Primăria a acceptat amânarea, dar banii s-au dus pe alte proiecte și gazonul nu s-a mai schimbat. O astfel de operațiune implică o cheltuială de aproximativ 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Fotbaliștii și antrenorii celor două echipe au acuzat vehement, la final, starea deplorabilă a gazonului. “Ăsta nu e fotbal pentru mine! Putea să câștige oricine, a fost greu. Nu s-a putut pune în practică nimic din ce am pregătit. doar minge lungă, minge în spațiu și cam atât pe acest teren”, a spus Costel Gâlcă.

“Nu trebuia să jucăm acest meci. Nu ai cum să joci fotbal pe un asemenea teren. Ne dorim spectacol, dar nu avem cum să avem pe un asemenea teren”, a spus și Mitriță.

ADVERTISEMENT

Petrolul a ieșit din play-off

Craiova rămâne pe loc de play-off, 5, cu 29 de puncte. Petrolul are 28 de puncte şi ocupă locul al 7-lea, fiind acum în afara play-offului. Etapa viitoare, Universitatea întâlnește acasă Sepsi, iar Petrolul merge la Cluj, pentru duelul cu echipa lui Sabău.

 

 

ADVERTISEMENT