Sport

LPF caută explicații pentru dezastrul financiar de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni: ”Entuziasm prea mare în privinţa bugetului”

Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș ar putea îngroșa rândurile cluburilor de fotbal din România care au dat faliment. Problemele financiare sunt extrem de grave. Oficialii LPF cred că este o problemă de management.
24.02.2022 | 09:33
LPF cauta explicatii pentru dezastrul financiar de la Gaz Metan Medias si Academica Clinceni Entuziasm prea mare in privinta bugetului
ADVERTISEMENT

Gaz Metan Mediaș este formația din Casa Pariurilor Liga 1 cel mai greu lovită de problemele financiare, însă nici Academica Clinceni nu stă cu mult mai bine.

Din cauza intrării în incapacitate de plată, ardelenii au pierdut o echipă întreagă în ultima perioadă. Ilfovenii au fost obligați să-și amâne meciul cu Farul din cauză că nu aveau numărul minim de jucători care trebuie să apară pe foaia oficială de joc.

ADVERTISEMENT

Justin Ștefan dă vină și pe sistemul bancar din România

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal Justin Ștefan și-a expus punctul de vedere referitor la situația celor două cluburi și crede că factorii care dus la dezastrul financiar sunt mai mulți.

Acesta a dat exemplul cluburilor din campionatele importante ale Europei care apelează la credite bancare pentru a-și completa bugetele. Însă, în cazul celor două cluburi este vorba și de retragerea sprijinului unor importanți sponsori.

ADVERTISEMENT

”E clar că atât la Clinceni, cât şi la Gaz Metan Mediaş, sunt probleme de natură financiară. E important să găsim mecanisme care să nu afeteze nici posibilităţile de creditare şi nici ceea ce înseamnă autonomia managementului clubului.

Atât la Clinceni, cât şi la Mediaş nu ştiu dacă a fost vorba de un entuziasm prea mare în privinţa bugetului, ci de retragerea unor surse de finanţare pe care ei se bazau.

ADVERTISEMENT

În fotbalul european se trăieşte pe credite de la bănci. Fotbalul românesc e într-o situaţie mai proastă aici, pentru că băncile au apetenţă scăzută să finanţeze activitatea afacerilor din România, a IMM-urilor şi activitatea cluburilor de fotbal”, a punctat oficialul LPF, la TelekomSport.

Doar trei cluburi din România au primit credite bancare

Justin Ștefan a mai spus că dintre cele 16 echipe care evoluează în prezent în Casa Pariurilor Liga 1, doar trei au putut accesa credite.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că băncile din țara noastră nu sunt doar reticente în a acorda împrumuturi, ci și extrem de scrupuloase în verificarea potențialului grupărilor sportive.

”Capacitatea cluburilor de fotbal de a lua credite în momente de faţă pentru a-şi asigura cash-flow este destul de redusă. Există câteva cluburi, 3 cluburi care au accesat astfel de credite.

Din păcate situaţia celor de la Mediaş sau Clinceni este mai neplăcută, pentru că putem garanta cu drepturile de televizare luarea unor credite la nivel de club. În acelaşi timp, cei de la bănci se uită şi la performanţele sportive”, a explicat Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT