Autorul reportajului Sky News acuză: “România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Arestează bandele”

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
11/08/2016, 10:40
Autorul reportajului Sky News acuză: “România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Arestează bandele”

UPDATE. Stuart Ramsay a publicat pe Twitter inca trei mesaje in care da asigurari ca materialul nu este regizat si afirma ca in imaginile inregistrate la hotelul unde au fost cazati apar numai membrii echipei de filmare, nu si “intermediarul” din reportaj, relatează stirileprotv.ro.

“Pentru a clarifica – imaginea de la hotel este echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipa de productie”, a scris Ramsay pe Twitter.

“Nimeni nu a fost platit. Armele sunt reale. Povestea este corecta. Sfarsit. Romania, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme”, a adaugat el doua ore mai tarziu.

“Romania, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am raspuns la toate intrebarile – aresteaza bandele?”, a mai scris jurnalistul dupa inca o ora.

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat “încredere”, iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este “o făcătură”.

Autorul controversatului reportaj a venit cu explicaţii. Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Am analizat felul armamentului şi armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare. Noi nici nu ştim dacă a fost pe teritoriul ţării noastre”.

Nici jurnalistul britanic nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea. Ar fi vorba de nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere.

Stuart Ramsay: „A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea.

(Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

Stuart Ramsay are şi o explicaţie pentru faptul că presupuşii traficanţi de arme n-au fost deranjaţi de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. – că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme…”

Dan Mihalache, ambasor în Marea Britanie: „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte presei britanice, pe de altă parte autorităţilor britanice.”

Ambasada vrea să ceară postului Sky News să difuzeze un drept la replică la materialul care prezenta aşa-zisele arme de asalt traficate în România.

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Digi24, că jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susţine pe deplin materialul difuzat.

Ştirea MOMENTULUI

Mahlangu a plecat la Ludogoreţ. Dinamo a confirmat Fanatik. Ce salariu va lua mijlocaşul

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×