News

Explicațiile oamenilor de știință pentru bilanțul tragic al cutremurului care a lovit Turcia și Siria. “Structuri extrem de vulnerabile”

Bilanțul cutremurului care a lovit Turcia și Siria luni dimineață a depășit 5.000 de morți în cele două țări și este așteptat să fie mult mai mare.
07.02.2023 | 17:39
Explicatiile oamenilor de stiinta pentru bilantul tragic al cutremurului care a lovit Turcia si Siria Structuri extrem de vulnerabile
Bilanțul tragediei a depășit 5.000 de morți Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Seismul puternic a lovit luni sudul Turciei înainte de zorii zilei, ora locală. Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a ucis până acum peste 5.000 de persoane în Turcia și în Siria vecină, iar cifrele se așteaptă să crească. De asemenea, a declanșat zeci de replici distructive.

Cum explică oamenii de știință numărul mare de morți

Cutremurul a avut loc la ora locală 4.17, în apropierea orașului Nurdagi din provincia turcă Gaziantep, provocând distrugeri și morți în Turcia și în Siria vecină. Oamenii au simțit mișcările pământului până în Cipru și Liban.

ADVERTISEMENT

Cutremurele sunt evaluate prin magnitudinea lor, care este stabilită ca o scară logaritmică. Asta înseamnă că fiecare număr întreg reprezintă o creștere de zece ori a puterii seismului. Deși, din punct de vedere tehnic, nu există o limită superioară, cel mai puternic cutremur înregistrat este unul cu magnitudinea 9,5 care a lovit Chile în mai 1960.

Pe baza acestei scale, un cutremur cu magnitudinea 7,8 este foarte puternic.

Zeci de replici distructive, cutremure mai mici care au loc în aceeași zonă generală după seismul principal, au continuat să zguduie regiunea. O replică cu magnitudinea 6,7 s-a produs 11 minute mai târziu. Iar un cutremur cu magnitudinea de 7,5 care a avut loc după ora locală 13.00 ar putea fi un cutremur “dublet”, unul de magnitudine similară care se produce în apropierea locului inițial.

ADVERTISEMENT

Marți dimineață, la ora locală 5.13, un alt cutremur a lovit centrul Turciei. Centrul Seismic Euro-Mediteranean a anunțat că seismul a măsurat 5,6. Se așteaptă ca și acest cutremur să aibă o serie de replici.

Care sunt cauzele cutremurelor din Turcia?

Turcia se află într-un punct fierbinte al cutremurelor. Trei plăci tectonice – arabă, anatoliană și africană – se întâlnesc în această regiune și, pe măsură ce alunecă și se înghesuie una în cealaltă, ele acumulează frecare și tensiune care se eliberează sub formă de cutremure, potrivit lui Yaareb Altaweel, seismolog la Centrul Național de Informare despre Cutremure din Colorado.

ADVERTISEMENT

Placa arabă se deplasează spre nord cu o rată de aproximativ 11 milimetri pe an, a declarat Stephen Hicks, seismolog la University College London. Turcia, care se află pe placa Anatoliană, este, prin urmare, comprimată spre vest.

Această mișcare înseamnă că Turcia are două falii majore de unde provin cutremurele: falia Anatoliană de Nord, cu o lungime de circa 1.500 de kilometri, și falia Anatoliană de Est, cu o lungime de aproape 500 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Multe dintre cele mai mari cutremure din Turcia își au originea pe falia nordică, iar aceasta a primit cea mai mare atenție din cauza potențialului de producere a unui cutremur major în apropierea centrului de populație Istanbul.

Dar se crede că acesta a avut loc de-a lungul zonei faliei Anatoliei de Est – care a zburat puțin sub radar, fără cutremure mai mari de magnitudinea 7 “cel puțin de când rețeaua noastră de monitorizare seismologică a fost pusă în funcțiune – anii 1900”, a spus Hicks.

Lipsa cutremurelor recente de mare magnitudine din ultimul secol de-a lungul acestei falii, combinată cu mișcarea spre nord a plăcii arabe, sugerează că a existat o tensiune reținută în regiune, a spus el.

În acest caz, cutremurul a avut loc la ceea ce se numește o falie de alunecare, o fractură în scoarța terestră în care rocile alunecă una pe lângă alta pe orizontală atunci când se rup.

De ce a fost acest cutremur cu atât de multe victime?

Bilanțul sumbru al morților este rezultatul mai multor factori: magnitudinea cutremurului, faptul că a lovit relativ aproape de suprafață și apropierea de locul unde locuiesc oamenii.

Cutremurul de luni a avut originea la doar aproximativ 18 kilometri sub suprafață. Acest lucru înseamnă că undele seismice nu au trebuit să călătorească mult înainte de a ajunge la clădirile și oamenii de la suprafață, ceea ce a dus la zguduiri mai intense.

Replicile acestui cutremur au fost, de asemenea, mari – și se așteaptă ca acestea să continue, a declarat Altaweel. “Ceea ce a atras atenția presei sunt cele mari”, dar replicile pot fi, de asemenea, distructive, a mai spus el.

Ar fi ajutat standarde de construcție mai bune?

U.S. Geological Survey a avertizat în raportul său despre acest eveniment că “populația din această regiune locuiește în structuri care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există unele structuri rezistente”.

USGS a evidențiat clădirile care folosesc zidărie de cărămidă neranforsată și cadre de beton de înălțime mică ca fiind cele mai expuse la risc. Aceste materiale sunt prea rigide pentru a se clătina odată cu cutremurul și sunt mai susceptibile să se îndoaie, ceea ce duce la prăbușiri catastrofale.

Deși standardele de construcție mai bune pot fi de ajutor, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade la mică adâncime a provocat zguduiri foarte intense într-o regiune din Turcia care, spre deosebire de nord, nu se confruntase în mod obișnuit cu astfel de cutremure mari.

“În partea de sud-est a Turciei, nu au mai simțit un cutremur puternic în viața majorității oamenilor”, a declarat Hicks.

Cutremure notabile în această regiune

Se crede că evenimentul de luni este cel mai mare cutremur care a avut loc oriunde în Turcia din 1939, când un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în partea de nord-est a țării. În martie 1970, un cutremur distructiv cu magnitudinea 7,1 a lovit vestul Turciei, ucigând peste 1.000 de persoane și distrugând peste 8.000 de clădiri.

Iar în august 1999, un cutremur devastator cu magnitudinea 7,4 a zguduit nord-vestul Turciei, provocând peste 17.000 de morți și strămutând peste 250.000 de persoane. A fost urmat de un alt cutremur de 7,2 grade câteva luni mai târziu, care a ucis peste 800 de persoane. Un cutremur cu magnitudinea 6,7 a lovit, de asemenea, estul Turciei la 24 ianuarie 2020.

Cum se compară acest cutremur cu alte cutremure mari?

Cutremurul din 2011 din largul coastei Japoniei a avut magnitudinea 9 și a provocat pagube importante pe uscat și a provocat un tsunami – care a dus la un accident major la centrala nucleară de pe coastă.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost de 9,5 grade în Chile, în 1960.

ADVERTISEMENT