News

Exploatarea minieră de la Rovina, inclusă de UE pe lista investițiilor strategice. Cât aur și cupru va extrage compania canadiană și cât va câștiga România

Includerea proiectului minier de la Rovina pe lista investițiilor strategice a dus la creșterea spectaculoasă a acțiunilor companiei canadiene ESM
06.04.2025 | 17:03
Exploatarea miniera de la Rovina inclusa de UE pe lista investitiilor strategice Cat aur si cupru va extrage compania canadiana si cat va castiga Romania
O nouă exploatare minieră în Apuseni după 300 de tone de aur. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizia surprinzătoare a Comisiei Europene de la finalul lunii trecute de a include exploatarea minieră de aur-cupru de la Rovina pe lista investițiilor strategice pentru aprovizionarea cu materii primite critice a Europei a dus la creșterea spectaculoasă a acțiunilor firmei canadiene ce deține drepturile de exploatare a zăcământului. Dacă investiția se va concretiza, statul român ar urma să câștige câteva sute de milioane de euro.

Exploatarea minieră de la Rovina, Hunedoara, strategică pentru UE

După decizia Comisiei Europene privind exploatarea minieră de la Rovina, Hunedoara, acțiunile companiei canadiene care deține această investiție au crescut spectaculos. Potrivit Libertatea, în 24 martie, acțiunile companiei Euro Sun Mining se tranzacționau cu prețul de 6,5 cenți, iar a doua zi, după decizia CE, prețul acestora ajunsese la 11 cenți.

ADVERTISEMENT

În final prețul acțiunilor companiei s-a stabilizat la valoarea de 9 cenți, care înseamnă totuși o creștere de 50% pentru acțiunile companiei. Capitalizarea companiei nu este decât de 34 milioane de dolari, singurul proiect din portofoliu fiind exploatarea minieră de la Rovina.

Proiectul de la Rovina, care include trei zăcăminte, de la Rovina, Colnic și Cireșata, ar urma să fie exploatat într-o perioadă de 17 ani. În total, din aceste zăcăminte ar urma să fie extrase peste 300 de tone de aur. Statul român ar urma să încaseze circa 500 de milioane euro, redevențe, urmând să fie create circa 1.500 de locuri de muncă în urma investiției.

ADVERTISEMENT

Viabilitatea proiectului este ajutată acum și de prețul ridicat al aurului, dar mai ales de decizia Comisiei Europene – putând astfel să beneficieze de sprijin financiar din partea UE, în condițiile în care viitorii clienți vor fi din Europa. Proiectul vizează reducerea dependențelor UE de importurile de astfel de metale din Africa și Asia.

„Euro Sun Mining beneficiază acum de sprijinul Uniunii Europene pentru a obține autorizații pentru un proiect care poate furniza rapid materii prime esențiale în sprijinul intereselor strategice europene.  De asemenea, această veste propulsează România în fruntea aprovizionării cu materii prime esențiale. La nivel personal, sunt, de asemenea, foarte fericit că Uniunea Europeană a recunoscut importanța proiectului Rovina pentru România și Europa”, a anunțat Grant Sboros, CEO companiei canadiene după decizia CE.

ADVERTISEMENT

În plus, minereul de cupru-aur va fi exploatat prin metoda flotației, care nu presupune utilizarea cianurilor, așa cum a fost cazul proiectului de la Roșia Montană. Exploatarea va conduce totuși la afectarea iremediabilă a zonei montane, prin deschiderea a două cariere de suprafață și un iaz de decantare uriaș.

ADVERTISEMENT

Organizațiile de mediu se opun proiectului

Rămâne de văzut dacă totuși compania canadiană va reuși demararea proiectului minier de la Rovina, în condițiile în care organizațiile de mediu se opun acestei exploatări. De altfel, organizațiile nonguvernamentale au reușit să obțină anularea în instanță a autorizației de mediu pentru această exploatare, autorizație emisă în 2022.

„Desemnarea lui drept proiect strategic de către Comisia Europeană legitimează o inițiativă deja declarată ilegală de instanțele din România. Aceasta nu este dezvoltare, ci distrugere, și ne vom opune cu hotărâre. Avem avantajul timpului și al determinării, spre deosebire de investitori sau guverne”, susține Roxana Pencea-Brădățan, de la MiningWatch România.