News

Explozia de la Beirut amână verdictul în cazul asasinatului fostului premier Rafic Hariri! Patru persoane sunt suspecte

06.08.2020 | 15:04
Explozia de la Beirut amana verdictul in cazul asasinatului fostului premier Rafic Hariri Patru persoane sunt suspecte
ADVERTISEMENT

Peste 130 de persoane și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare produse marți dimineață într-un port din orașul Beirut în care erau depozitate 2.750 de tone de nitrat de amoniu, un material explozibil. De asemenea, 5.000 de locuitori s-au ales cu răni grave și au ajuns de urgență la spital, în vreme ce alții sunt dați dispăruți, iar familiile și autoritățile îi caută disperați chiar și în aceste momente.

În aceste condiții, Libanul a decretat trei zile de doliu național, iar magistrații Tribunalului Special din statul situat pe țărmul estic al Mării Mediterane (TLS) s-au văzut nevoiți să amâne verdictul în cazul morții fostului premier Rafic Hariri.

ADVERTISEMENT

Atentatul din 2005 în urma căruia acesta și-a pierdut viața alături de alte 21 de persoane a declanşat un val de condamnări internaţionale, dar și manifestări în masă prin care libanezii denunțau acapararea vieţii politice a țării de către Siria.

Verdictul în cazul asasinatului fostului premier libanez Rafic Hariri se lasă așteptat

Judecaţi în contumacie de Tribunalul susţinut de ONU, cu sediul in Olanda, la Haga, cei patru suspecți își vor afla sentința în cursul zilei de marți, 18 august. Instanța a luat această decizie „din respect pentru nenumăratele victime şi pentru a respecta doliu naţional de trei zile declarat în Liban”.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse judiciare citate de presa locală, Salim Jamil Ayyash, Hassan Habib Merhi, Assad Hassan Sabra şi Hussein Hassan Oneissi sunt acuzați de organizarea şi coordonarea atentatului în urma căruia și-a pierdut viața fostul premier și lider al comunității sunnite.

Hezbollah, gruparea din care fac parte suspecții, a respins orice implicare în acest caz și a refuzat predarea lor, în pofida mai multor mandate de arestare emise de TSL. Prin urmare, acuzații vor fi judecați în contumacie.

ADVERTISEMENT

Hariri era reprezentant de seamă al opoziției anti-siriene din Liban

De asemenea, instanţa a coborât miercuri steagul în bernă pentru a aduce un omagiu „persoanelor care şi-au pierdut viaţa, care au fost rănite sau care încă sunt date dispărute” în urma exploziilor produse marţi seară în capitala Libanului.

Rafic Hariri, prim-ministru al Libanului până în octombrie 2004, când a demisionat din funcție, a fost ucis în februarie 2005 de un kamikaze care a detonat o camionetă plină cu explozibili, în timp ce convoiul său blindat trecea prin Beirut. Atacul s-a soldat cu alți 21 de morți și 226 de răniți.

ADVERTISEMENT

Hariri făcea parte din opoziția anti-siriană din Liban, iar asasinarea sa a declanșat Revoluția Cedrului, o mișcare populară care a forțat Siria să-și retragă toate trupele din Liban până în aprilie 2005. De asemenea, ca urmare a acestei tragedii, Națiunile Unite au înființat Tribunalul special pentru Liban, care a reușit să găsească dovezi concrete privind implicarea grupării libaneze Hezbollah în acest atentat.

ADVERTISEMENT