Sport

Explozie de cazuri Covid-19 în Scoția! Euro 2020, suspectul principal

Scoția se confruntă din nou cu o explozie a cazurilor Covid-19. Specialiștii pun această situație în special pe seama meciurilor de la Euro 2020.
30.06.2021 | 17:45
Explozie de cazuri Covid19 in Scotia Euro 2020 suspectul principal
ADVERTISEMENT

Potrivit Public Health Scotland (PHS), organismul care răspunde de sănătatea publică în Scoția, aproximativ 2.000 din totalul infectărilor raportate în ultimele zile au fost asociate cu spectatorii care au călătorit la Londra pentru a-și susține echipa națională împotriva Angliei.

Meciul a avut loc vineri, 18 iunie, în cea de-a doua etapă a grupelor Campionatului European și s-a încheiat cu o remiză albă, 0-0. De altfel, 397 de persoane au avut atunci ocazia să-și urmărească favoriții din înaltul tribunelor stadionului Wembley.

ADVERTISEMENT

Un număr relativ mic de cazuri au survenit și ca urmare a participării la fanzone-ul din Glasgow, precum și la cele două partide disputate pe teren propriu, în fața Cehiei și Croației, ambele pierdute de elevii lui Steve Clarke, scor 0-2 și 1-3.

Val de infectări în Scoția. Euro 2020, suspectul principal

Deși restricțiile impuse în contextul Covid-19 nu au permis alocarea unui număr mai mare de 2.600 de bilete pentru meciul de pe Wembley, zeci de mii de fani scoțieni au călătorit la Londra și au format grupuri uriașe în centrul orașului.

ADVERTISEMENT

Concret, 1.294 din cele 1.991 de persoane infectate au recunoscut că au călătorit la Londra pentru meciul cu Anglia. Printre ele se numără și cele 397 care au avut acces pe stadion.

Scoția, cea mai mare rată de infectare din Regatul Unit

Conform PHS, aproximativ 90% din totalul cazurilor au fost raportate în rândul bărbaților, în timp ce trei sferturi (n.r. 1.470 de cazuri) au vârste cuprinse între 20 și 39 de ani. Peste 30.000 de persoane din Scoția au fost testate pozitiv la COVID din data de 11 iunie, când s-a dat startul Campionatului European.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus, însă, că datele furnizate de PHS includ și persoanele care au fost testate pozitiv după ce au participat la adunări informale în pub-uri sau în propriile locuințe pentru a urmări meciurile echipei naționale.

De altfel, se estimează că Scoția are în această perioadă cea mai mare rată de infectare cu Coronavirus dintre națiunile care compun Regatul Unit al Marii Britanii. Numărul de cazuri a explodat brusc, mai ales în rândul bărbaților tineri.

ADVERTISEMENT

Cel mai bun om al meciului cu Anglia a fost testat pozitiv

Nici echipa națională a Scoției nu a fost ocolită, din păcate, de virusul SARS-Cov-2. Chiar înaintea duelului care avea să pună punct parcursului la acest turneu final, Billy Gilmour a fost testat pozitiv și trimis în izolare timp de cel puțin 10 zile.

Cotat la 10 milioane de euro, tânărul mijlocaș central al lui Chelsea a fost cel mai bun om al meciului încheiat la egalitate, 0-0, pe stadionul Wembley din Londra. Absența sa a făcut ca elevii lui Steve Clarke să fie învinși categoric, scor 3-1 și să rateze calificarea în optimile Campionatului European.

ADVERTISEMENT