News

Explozie de infectări cu COVID-19, provocată de mitingurile electorale ale lui Trump. Câte cazuri au fost înregistrate

02.11.2020 | 17:29
Explozie de infectari cu COVID19 provocata de mitingurile electorale ale lui Trump  Cate cazuri au fost inregistrate
ADVERTISEMENT

Un nou studiu al Universității Stanford a constatat că 18 dintre mitingurile de campanie ale președintelui Donald Trump au dus la o explozie de infectări cu noul coronavirus. Peste 30.000 de cazuri de COVID-19 și probabil peste 700 de decese, susțin oamenii de știință.

Cercetătorii au examinat adunările electorale organizate în perioada 20 iunie – 22 septembrie 2020, dintre care doar trei au avut loc în interior.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au comparat apoi răspândirea virusului în regiunile care unde au fost organizate mitingurile cu regiunile care aveau evoluții similare a numărului de cazuri similare înainte de întâlnirile electorale.

Evenimentele electorale favorizează răspândirea virusului

Autorii au concluzionat că mitingurile au dus la creșteri ulterioare ale numărului de cazuri de COVID-19 cu peste 250 de infecții la 100.000 de locuitori. Ei au descoperit că evenimentele au dus la peste 30.000 de cazuri noi în țară și probabil la peste 700 de decese, dar au recunoscut că decesele „nu au fost înregistrate neapărat printre participanți”.

ADVERTISEMENT

„Analiza noastră susține cu tărie avertismentele și recomandările oficialilor din domeniul sănătății publice cu privire la riscul transmiterii COVID-19 în cadrul adunărilor în grupuri mari, în special atunci când gradul de conformitate cu liniile directoare privind utilizarea măștilor și distanțarea socială este scăzut”, au scris autorii studiului. „Comunitățile în care au avut loc mitingurile lui Trump au plătit un preț ridicat în termeni de boală și deces.”

Într-o declarație pentru publicația The Hill, secretarul de presă național adjunct al campaniei lui Donald Trump, Courtney Parella, a spus că „conform primului amendament, americanii au dreptul să se adune pentru a-l asculta pe președintele Statelor Unite”.

ADVERTISEMENT

“Luăm măsuri drastice de precauție pentru evenimentele campaniei noastre, impunând fiecărui participant să i se verifice temperatura, oferind măști pe care participanții sunt instruiți să le poarte și asigurând accesul la o mulțime de produse de dezinfectare pentru mâini”, a spus Parella. “Avem și afișe la evenimentele noastre care instruiesc participanții să-și poarte măștile.”

Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al campaniei Biden, a declarat că Trump „provoacă pierderea a sute de vieți și mii de cazuri de COVID-19 cu mitinguri care îi servesc doar propriul ego”.

ADVERTISEMENT

Experții avertizează că sezonul rece ar putea aduce al treilea val al epidemiei

Rezultatele studiului vin în momentul în care experții din domeniul sănătății publice au avertizat că toamna și iarna ar putea duce la un al treilea val dezastruos de cazuri de coronavirus, deoarece vremea mai rece îi obligă pe oameni să se adune în interior.

Cu toate acestea, președintele a negat în mod repetat noua creștere a numărului de cazuri, susținând că națiunea „a schimbat mersul” pandemiei. El a dat vina pe mass-media pentru concentrarea intensă asupra COVID-19.

Vineri, Trump și-a atras critici după ce a susținut că medicii numără în mod necorespunzător decesele provocate de coronavirus pentru câștiguri personale și monetare.

Trump a atras atenția publicului și cercetătorilor după organizarea de mitinguri cu mii de oameni, în cea mai mare parte fără mască de protecție, în ciuda pandemiei. Participanții la mitingurile sale nu respectă nici distanță socială.

Unul dintre evenimentele evaluate în studiul de la Stanford a fost mitingul controversat al președintelui din iunie în Tulsa, Oklahoma. Înainte de eveniment, oficialii și-au exprimat îngrijorarea că ar putea duce la o creștere a cazurilor.

Se crede că mitingul de la Tulsa este locul în care regretatul Herman Cain a contractat virusul, deoarece nu purta o mască la eveniment. Fostul candidat la președinție a murit pe 30 iulie din cauza complicațiilor virusului, iar Trump a declarat că nu crede că Cain a contractat virusul la miting.

ADVERTISEMENT