News

Explozie devastatoare la Kabul după ce americanii au anunțat că retrag 5 mii de militari! 16 persoane au fost ucise

03.09.2019 | 09:40
Explozie devastatoare la Kabul dupa ce americanii au anuntat ca retrag 5 mii de militari 16 persoane au fost ucise

Explozie devastatoare la Kabul după ce americanii au anunțat că retrag 5 mii de militari! Cel puțin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite. Conform primelor informații un vehicul a explodat în capitala afgană, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, au spus cei de la serviciile de urgență. Explozia, care a afectat o arie de mai mulți kilometri, a avut loc într-un moment aparte.

Explozie devastatoare la Kabul după ce americanii au anunțat că retrag 5 mii de militari!

Astfel, totul vine imediat după ce Zalmay Khalilzad, negociatorul SUA, a anunțat că Statele Unite vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide cinci baze militare în termen de 135 de zile, conform unui proiect de acord de pace cu oficialii talibani. Acordul, convenit după luni de zile de negocieri cu reprezentanţii mişcării insurgenţilor, trebuie să fie aprobat de preşedintele american Donald Trump înainte de a fi semnat,.

“Am ajuns la un acord de principiu”,  a spus Khalilzad. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a fost informat despre proiectul de acord şi va analiza detaliile înainte de a-şi exprima opinia, a declarat luni purtătorul său de cuvânt. În schimbul retragerii treptate a trupelor americane, talibanii se angajează să nu permită ca Afganistanul să fie utilizat de militanţi pentru a plănui atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi.

Explozie devastatoare la Kabul după ce americanii au anunțat că retrag 5 mii de militari! Explozie
Explozia de la Kabul a fost una foarte puternică. Sursa foto – facebook

16 persoane au fost ucise în urma exploziei

Acordul include o prevederereferitoare la aşa-numite discuţii intra-afgane pentru a ajunge la un acord politic larg şi a pune capăt luptelor dintre talibani şi guvernul de la Kabul susţinut de Occident. Detaliile legate de viitoarele negocieri nu sunt clare, talibanii refuzând până acum să discute direct cu guvernul, pe care îl consideră un regim ”marionetă”. Mulţi dintre oficialii guvernului afgan au respins excluderea guvernului de la discuţiile dintre SUA şi talibani.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, a informat că explozia a fost provocată de o bombă pusă într-un vehicul din apropierea zonei rezidențiale Green Village, un complex folosit de grupuri internaționale, inclusiv organizații pentru ajutor.

 

 

Tags: