News

Explozie pe piața imobiliară. Cât a ajuns să coste un apartament cu trei camere la periferia Bucureștiului

Explozie pe piața imobiliară, deși fondurile de la Prima Casă sunt epuizate de câteva luni bune. Prețurile apartamentelor au crescut zdravăn și trei camere la periferia orașului costă acum peste 100 de mii de euro
22.11.2021 | 18:31
Explozie pe piata imobiliara Cat a ajuns sa coste un apartament cu trei camere la periferia Bucurestiului
Explozie pe piața imobiliară din București. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine se gândește să cumpere un apartament în București trebuie să aibă în vedere mai mulți factori. De departe cel mai important, prețul este unul care a dat toate calculele peste cap în ultima perioadă. Capitala traversează un adevărat boom din acest punct de vedere și programul Prima Casă de anul viitor ar putea arunca și mai mult prețurile în aer.

Proprietarii apartamentelor au înțeles cererea uriașă și n-au mai ezitat o clipă. Agenții imobiliari spun că nu a mai existat în 2021 o scădere a prețului după ce fondurile programului gândit pentru tineri s-au epuizat.

ADVERTISEMENT

Explozie pe piața imobiliară în București

Există și o explicație pentru prețul piperat pe care oamenii îl solicită în schimbul apartamentelor poziționate nu tocmai în centru. Astfel, dacă în urmă cu două decenii zone precum Grivița, Bucureștii Noi, Pajura, Rahova, Ferentari, Văcărești, Titan, Pantelimon, Berceni sau Giulești reprezentau periferie, acum situația s-a schimbat.

Cartierele rezidențiale construite între timp cât mai la marginea orașului, multe dintre ele chiar după o barieră imaginară a Capitalei pentru ca antreprenorii să obțină un preț final bun au făcut ca zonele enumerate mai sus să devină căutate și considerate aproape de punctul zero.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ultimii ani de zile, Bucureștiul s-a extins serios în condițiile în care și Ilfovul și-a forțat limitele. Zilnic intră în Capitală zeci de mii de mașini și orașul se transformă într-un adevărat furnicar.

Dimineața și seara înseamnă trafic bară la bară pentru toate ieșirile din București și nu numai. Drept pentru care multe cartiere au devenit aproape peste noapte atractive pentru cei aflați în căutarea unei case

ADVERTISEMENT

De ce s-au scumpit apartamentele în București

Și pandemia de coronavirus a avut rostul ei în felul în care s-a așezat piața. Imobiliarele trăiesc un adevărat El Dorado și pentru că apartamentele noi au propus prețuri pe măsură. Mai exact, totul a plecat de la materialele de construcție.

Acestea s-au scumpit serios și dezvoltatorii au transmis că nu mai au cum să-și scoată investiția inițială. Valoarea fierului, a cimentului și a lemnului aproape că s-a triplat într-un timp foarte scurt. Și materialele de import au venit pe alți bani.

ADVERTISEMENT

Așa că un apartament cu trei camere nou, dar la marginea orașului se vinde și cu 150 de mii de euro. Nu puțini au fost cei care au plătit acești bani și s-au mutat în casele lor.

Proprietarii de apartamente mai vechi n-au mai stat nici ei pe gânduri. Au învățat să-și vândă marfa, să își laude clădirile mai ponosite, dar construite din cărămidă și renovate după posibilități.

Așa s-a ajuns la prețuri de peste o sută de mii de euro pentru cartiere considerate altădată chiar rău famate și, în mod categoric, în marginea orașului.

Cât a ajuns să coste un apartament cu trei camere la periferia Bucureștiului

Site-urile cu anunțuri sunt pline de asemenea apartamente vândute pe bani frumoși. Proprietarii își freacă mâinile de fericire și abia așteaptă redeschiderea programului Prima Casă.

„Bucureștiul este un oraș plin de viață din acest punct de vedere. Pandemia de coronavirus nu a scăzut prețurile, din contră. Piața imobiliară a cunoscut un adevărat boom. La dezvoltatori nici nu s-a pus problema vreodată de reduceri. S-au vândut apartamente la roșu pe zeci de mii de euro. Apartamente în care mai erau de băgat bani serioși pentru a deveni locuibile.

În Berceni, bloc vechi se vinde un apartament cu trei camere cu 110 mii de euro. Pajura, două camere, 100 de mii. Dar, vedeți, între timp e metrou până aproape de ieșirea din București. Giulești, zonă dificilă în trecut, la fel, 100 – 120 de mii de euro un apartament cu trei camere.

Sunt prețuri uriașe, prețuri care aduc aminte de cele din 2008 care n-au mai coborât decât printr-o criză financiară”, a zis pentru FANATIK Ștefănescu Elena, reprezentanta unei companii imobiliare.

ADVERTISEMENT