News

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Explozie a prețurilor pregătită de toți retailerii

Vești proaste pentru toți românii! Masa de Crăciun va fi una mult mai scumpă în acest an. Mai toți retailerii au mărit deja prețurile și apropierea sărbătorilor va aduce o nouă creștere
17.11.2021 | 13:20
Masa de Craciun mai scumpa in acest an Explozie a preturilor pregatita de toti retailerii
Vești proaste pentru toți românii în pragul sărbătorilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Luna decembrie vine cu cheltuieli în plus pentru fiecare român în parte. Și, de data aceasta, nu discutăm strict despre cadouri pentru cei dragi. Din păcate, retailerii propun o serie de scumpiri, așa cum s-a întâmplat mai mereu în pragul sărbătorilor.

Astfel, în ciuda unor recorduri bătute de Black Friday sau a reducerilor anunțate prin toate canalele posibile, românii s-au lovit la raft de prețuri umflate serios. Este doar începutul, atrag atenția experții care spun că apropierea Crăciunului ar putea să aducă o altă explozie.

ADVERTISEMENT

Explozie a prețurilor pregătită de toți retailerii

Culmea, pentru ultimele zile ale anului 2021 sunt preconizate scumpiri la mai multe categorii de produse. Vorbim despre carne, fructe și legume, adică preferatele tuturor pentru o masă îmbelșugată, dar și lactatele sau chiar pâinea. Totul pleacă de la gaze și curent electric, ambele trecând în ultima perioadă prin creșteri alarmante.

Interesant este că retailerii nu se află chiar la prima majorare a anului, conform Consiliului Concurenței. Astfel, dacă ne raportăm la ultimele 60 de zile vom putea observa cum românii au fost nevoiți să scoată bani în plus din portofele pentru coșul de bază.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, produsul cel mai căutat în această perioadă este carnea de porc. Vorbim însă despre o piață puternic afectată de pesta porcină, una care va avea de suferit chiar și în prima jumătate a anului viitor.

Fermierii n-au ezitat o clipă și au tras un semnal de alarmă spunând că există în acest moment un deficit evident, dar mai ales insurmontabil pe piață. Ar fi nevoie de zeci de mii de scroafe în plus.

ADVERTISEMENT

De exemplu, anul trecut au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. În 2021, fermele din România au putut să asigure numai 30% din cererea de carne de porc, la jumătate din procentajul acoperit înainte de apariția pestei porcine.

Cât costă carnea de porc pentru masa de Crăciun

În acest moment, ceafa de porc fără os ajunge la 24-25 de lei pe kilogram, în funcție de magazinul de unde alegi să o cumperi. Românii se îndreaptă în preajma sărbătorilor către hipermarketuri, acolo unde există cele mai multe și cele mai mari reduceri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pulpa de porc este la prețul de 13 – 15 lei pe kilogram, în timp ce cotletul fără os ajunge și el la 20-22 de lei pe kilogram. Spata de porc, preferată în această perioadă pentru prăjeli, vă scoate și ea din buzunare între 15 și 20 de lei.

Pentru toate categoriile de carne, prețul urmează să crească în următoarea perioadă, drept pentru care un eventual calcul al cheltuielilor trebuie să țină cont și de acest adaos. Nu plecați de acasă cu socotelile vechi pentru că s-ar putea să aveți o mare surpriză în fața galantarelor.

„Dacă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import.

Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, a transmis Ioan Ladoși, producător de carne.

De ce se scumpește mâncarea în pragul sărbătorilor

FANATIK a mers pe filiera samsarilor și a scris AICI despre diferențele de preț pe care le-a descoperit înainte de sărbătorile pascale. Mai exact, faptul că învierea Domnului a picat la începutul lunii mai nu a contat prea mult pentru comercianți.

Legumele și verdeața s-au scumpit la fel ca în fiecare an, deși acestea erau deja din abundență. Culmea, legumicultorii spun că nu din cauza lor s-a întâmplat lucrul acesta, ci a intermediarilor care au preluat marfa și au vândut-o în piețele mari.

Oamenii au recunoscut că vorbim despre o creștere inexplicabilă și artificială. Și înaintea Crăciunului situația este cam la fel. Fermierii spun că vând porci în viu și cu 10 lei pe kilogram. Diferența pe care o suportă cumpărătorul intră direct în buzunarele samsarilor.

De altfel, la o simplă căutare pe internet veți putea observa prețurile inițiale, prețurile de la care pleacă marfa.

 „Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul.

Ca atare, ei nu prea pot, prin iniţiativă proprie, să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (…)

Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă”, a mai explicat Ioan Ladoși.

Câți bani vom da în plus pe masa de Crăciun

Dacă ne raportăm strict la sectorul de fructe și legumele, situația este una cât se poate de clară. Trebuie să pregătiți din start 10%-15% în plus pentru că producătorul român a fost scos din schemă. În această perioadă, țara noastră se bazează din plin pe importuri.

„Anul trecut am avut mai multe tipuri de roșii plantate, unele sunt soi turcesc, altele bulgăresc cu o frunză mai lată care absorb soarele mult mai bine. E nevoie de lumină cel puțin 10 ore pe zi ca să ai producție la roșii.

După ce termini cu seria 1, ari repede, pui din nou răsaduri și reușești în felul acesta să ai roșii de primăvara devreme până toamna târziu. Dar știți cât mă costă pe mine să încălzesc locul? Știți câți bani dau? Pâi când eu trag linie, mă doare capul. Și pe Minister nu-l interesează, nu-i pasă. Că are de la UE, zice el. Are, dar cu ce bani?”, a spus pentru FANATIK Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței.

Nu lipsesc lactatele din lista scumpirilor, dar nici produsele de panificație. Acestea ar putea avea o creştere de 5% până de Crăciun. De altfel, încă de la începutul anului pâinea, carnea și uleiul au înregistrat creșteri de prețuri destul de mari dacă judecăm după statisticile Ministerului Agriculturii.

În doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu aproximativ 1,5 lei. Furnizorii spun că se confruntă cu mari probleme din cauza facturilor de energie și gaze, creșteri care ar putea duce alimentele tradiționale de Crăciun și la un boom de 25% față de anul trecut.

ADVERTISEMENT
Tags: