News

Explozie puternică în Beirut! Peste 78 de morți și 4.000 de răniți! Preşedintele Libanului a anunţat cauza tragediei. Doliu național. Live update

05.08.2020 | 15:18
Explozie puternica in Beirut Peste 78 de morti si 4000 de raniti Presedintele Libanului a anuntat cauza tragediei Doliu national Live update
ADVERTISEMENT

Tragedie de proporţii în Liban, în capitala Beirut, unde mii de oameni au fost victimele unei explozii puternice.

UPDATE. 15,00:  Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), una dintre agenţiile specializate ale ONU, cu sediul în capitala Austriei, a anunțat printr-un comunicat dat publicității în cursul zilei de miercuri, 5 august, că analizează datele exploziei produse la Beirut.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile libaneze, până la 300.000 de persoane au rămas fără locuințe în urma tragediei care a afectat jumătate din oraș. Sunt estimate pagube de până la 5 miliarde de dolari, relatează AFP.

UPDATE 11.30: Un spital din nordul Israelului se oferă să trateze persoanele rănite în urma exploziei de la Beirut. „Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg”, a declarat Masad Brahoum, şeful Centrului Medical Galileea din Nahayira, într-un discurs în arabă difuzat de postul de radio al armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că între cele două state nu există relații diplomatice, Libanul a refuzat categoric sprijinul umanitar. „Nu primim ajutoare de la un stat inamic”, au transmis autoritățile de la Beirut. 4.000 de oameni s-au ales cu răni grave în urma exploziei produse marți în zona portuară a orașului.

UPDATE, 10.00: Donald Trump pune explozia din Beirut pe seama unui „atentat teribil”. Ipoteza a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă susținute la câteva ore după tragedie. Președintele Statelor Unite ale Americii invocă, totodată, o analiză a experților militari conform căreia deflagrația ar fi fost provocată de o bombă.

ADVERTISEMENT

M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă.

Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul. Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”, a declarat liderul de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 8.47: Ultimul bilanţ indică minimum 78 de morţi şi 4000 de răniţi. Situaţia este dramatică în Beirut, unde spitalele sunt deja pline.

UPDATE, 5 august, ora 7.00: Cel mai nou bilanţ al tragediei indică cel puţin 73 de morţi ţi 3000 de răniţi. Conform preşedintelui libanez, explozia a fost cauzată de nitrat de amoniu depozitat necorespunzător.

“Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate”, a scris Michel Aoun pe Twitter.

UPDATE 23:06 / Numărul victimelor crește de la un minut la altul. Potrivit ultimului bilanț oferit de autoritățile libaneze, 50 de persoane și-au pierdut viața și peste 3.000 sunt rănite.

UPDATE 22:45 / Un nou bilanț al exploziilor din Beirut: cel puțin 27 de persoane au murit și 2.500 au fost rănite. Bilanțul provizoriu a fost prezentat de Ministerul Sănătății din Liban.

Crucea Roșie a făcut apel către cetățeni pentru a dona sânge, în condițiile în care mii de oameni au nevoie de ajutor. Exploziile violente din Beirut ar fi fost cauzate de materiale explozibile depozitate în locul unde s-a produs explozia.

Cutremurul s-a resimțit înclusiv în Cipru, la 200 de kilometri depărtare de locul exploziei, conform martorilor.

UPDATE 20.40 / Premierul libanez Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional în Liban, pentru “victimele exploziei din portul de la Beirut”.

Preşedintele Michel Aoun a convocat o “reuniune urgentă” a Consiliului Superior al Apărării. În Cipru, insulă din vestul Libanului, localnicii au auzit două zgomote puternice succesive. Un rezident din Nicosia a spus că a simţit cum se mişcă locuinţa.

UPDATE 20.30 / Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că “amploarea pagubelor este enormă”, precizând că Beirutul este “un oraş devastat”.

Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port pentru a stinge incendiul. Aceștia sunt daţi dispăruţi.

Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent.

UPDATE 20.10 / Crucea Roşie libaneză afirmă că sunt cel puțin 10 morți în urma exploziei și câteva sute de răniţi. Ministerul Sănătăţii a confirmat un bilanţ grav uman şi material, fără a indica cifre.

ȘTIREA INIȚIALĂ / O explozie deosebit de puternică a avut loc în Beirut! Imaginile fac deja înconjurul mediului online și sunt unele cu un puternic impact emoțional.

Astfel, pe rețelele de socializare au apărut clipuri cu deflagrația, una care a provocat pagube semnificative. De remarcat că explozia a avut loc în portul din Beirut.

Beirut, zguduit de o explozie

Conform primelor informații, mai multe cartiere aflate în apropiere au fost zguduite serios. Totodată, geamurile unor clădiri au fost sparte.

Cauzele exploziei sunt necunoscute în acest moment. Potrivit Daily Star din Liban, deflagrația ar fi fost provocată de mai multe artificii, fără să fie vorba de un atac.

LBCI Lebanon News, un post important de știri a susținut că un incendiu a izbucnit în port și apoi a declanșat o explozie a unui depozit din apropiere, depozit în care se păstrau artificii.

Potrivit lui Al-Mayadeen, explozia s-a produs într-un depozit care stoca benzină, o substanță chimică inflamabilă. În Liban a fost raportată o întrerupere semnificativă de internet în urma rapoartelor despre explozie.

Fosta locuință a regretatului președinte libanez Rafik Hariri, care a fost ucis în urmă cu 15 ani într-un presupus atac Hezbollah-iranian, este amplasată în apropierea locului unde a avut loc explozia.

Fiul său, fostul premier Saad Hariri, se afla în locuință, dar nu a fost rănit în incident. Mai mulți membri ai Hezbollahului sunt judecați în absență la Haga pentru planificarea și aranjarea atacului în care un camion care transporta 3.000 kg de explozibili de înaltă calitate a fost aruncat în aer lângă motocicleta lui Hariri, ucigându-l pe el și alte 21 de persoane.

Interesant este că se așteaptă ca un verdict să fie emis de instanță chiar la finalul acestei săptămâni.

 

 

ADVERTISEMENT