News

Explozie puternică într-un spital din Afganistan: cel puțin 19 morți și 50 de răniți

Bilal Karimi, purtătorul de cuvânt adjunct al talibanilor, a transmis faptul că explozia a vizat civilii din fața unui spital militar din Kabul.
02.11.2021 | 17:38
Explozie puternica intrun spital din Afganistan cel putin 19 morti si 50 de raniti
ADVERTISEMENT

Cel puțin 19 persoane au fost ucise și 50 au fost rănite, marți, într-un atac asupra unui spital din Kabul, a anunțat un oficial al Ministerului Sănătății, imediat după ce talibanii au confirmat două explozii, iar un martor a raportat focuri de armă.

Kabul a fost zguduit de o explozie puternică ce a vizat civilii din fața unui spital

Bilal Karimi, un purtător de cuvânt adjunct al talibanilor, a transmis faptul că explozia a vizat civilii din fața spitalului militar Sardar Mohammad Dawood Khan din Kabul, Afganistan.

ADVERTISEMENT

„19 cadavre și aproximativ 50 de persoane rănite au fost transportate la spitale din Kabul”, a declarat un oficial care a solicitat anonimatul, scrie france24.

Deflagrațiile reprezintă cele mai recente atacuri dintr-o serie de atentate comise în săptămânile de la preluarea de către talibani a puterii. Talibanii, de altfel, au ajuns la conducerea Afganistanului în august, în urma unei insurecții de două decenii împotriva guvernului afgan sprijinit de SUA.

ADVERTISEMENT

Strădania grupului islamist pentru a aduce stabilitatea în Afganistan a fost marcată de o întreagă succesiune de atacuri sângeroase întreprinse de filiala locală în Afganistan a grupării Stat Islamic. Atentatul de marți nu a fost deocamdată revendicat de niciun grup terorist.

Mărturia unui medic de la fața exploziei

„Sunt în spital. Am auzit o explozie mare venind de la primul punct de control. Ni s-a spus să mergem în camere sigure. De asemenea, am auzit focuri de armă (…) încă mai pot auzi focuri de armă în interiorul clădirii spitalului. Cred că atacatorii merg din cameră în cameră… ca și prima dată când a fost atacat”, a declarat pentru AFP un medic de la spitalul Sardar Mohammad Daud Khan din capitala Afganistanului, Kabul.

ADVERTISEMENT

Același spital mai fusese atacat în 2017, când indivizi periculoși înarmați și deghizați în personal medical au ucis cel puțin 30 de persoane.

A fost auzită o nouă explozie precum și focuri de armă

Reporterii AFP au auzit în Kabul o a doua explozie, precum și zgomotul unor focuri de armă. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a confirmat ambele explozii.

ADVERTISEMENT

„O explozie a avut loc la poarta spitalului militar și o a doua undeva în apropierea spitalului, acestea sunt informațiile noastre inițiale, vom oferi mai multe detalii mai târziu”, a precizat acesta pentru AFP.

Qari Saeed Khosty, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al talibanilor, a precizat că trupele de intervenție ale talibanilor s-au deplasat de urgență către locul exploziei pentru a asigura securitatea locului.

Pe măsură ce trec de la statutul de grup militant la cel de putere guvernamentală, talibanii, nerecunoscuți până în prezent de nicio putere internațională, întâmpină provocări numeroase, inclusiv o criză umanitară care se agravează și dificultăți economice semnificative.

ADVERTISEMENT
Tags: