Explozie puternică la centrul Vector din Rusia! Laboratorul deține virusuri ca variola, ebola sau antrax

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/09/2019, 12:45
Explozie puternică la centrul Vector din Rusia! Laboratorul deține virusuri ca variola, ebola sau antrax GALERIE FOTO
Explozia a avut loc la un laborator din Rusia. Sursa foto - facebook

O explozie puternică a avut loc la centrul Vector din Rusia! Deflagrația provocată de gaze a provocat un incendiu într-un laborator despre care se știe că deține mai multe virusuri periculoase precum variola, ebola sau antrax. Explozia a avut loc la etajul cinci al Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie și Biotehnologie – cunoscut sub numele de Vector – din Koltsovo, o localitate din regiunea siberiană Novosibirsk.

Explozie puternică la centrul Vector din Rusia!

De remarcat că în acest laborator, de-a lungul timpului, au fost dezvoltate arme biologice, mai exact în epoca sovietică. În prezent este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din domeniul sănătății din Rusia. Vă readucem aminte că în 2004, o cercetătoare a murit aici după ce s-a înțepat accidental cu un ac pe care se aflau virusuri Ebola. Mai mut de atât, în 2017, fostul șef al laboratorului, Ilya Drozdov, a dispărut.

Acesta se afla în centrul unui scandal privind deturnări de fonduri. În urma exploziei, un angajat a suferit arsuri de gradul trei după în urma exploziei. Deflagrația a spart mai multe geamuri din clădire. In prezent, incendiul ce a afectat 30 de metri pătrați a fost stins de pompieri care au venit în număr mare la fața locului. Autoritățile ruse insistă că în acea încăpere nu erau depozitate substanțe biologice periculoase și că nu există daune structurale ale clădirii.

Explozie puternică la centrul Vector din Rusia! Explozie
Explozia a fost vizibilă de la câțiva kilometri. Sursa foto – facebook

Laboratorul deține virusuri ca variola, ebola sau antrax

Trebuie să știți că în acest moment, virusul variolei mai există doar în două locuri pe Pământ: în centrul Vector și într-un laborator de înaltă securitate al Centrului SUA pentru Controlul Bolilor din Atlanta. Un înalt oficial rus din sectorul armelor biologice ce a dezertat în anii ’90 în Statele Unite, a declarat că virusul variolei a fost mutat la institutul Vector pentru dezvoltarea de arme biologice.

Ultimul caz de variolă a fost diagnosticat în octombrie 1977, iar în 1980 Organizația Mondială a Sănătății a declarat eradicare ei totală. În prezent, rata de mortalitate este de aproximativ 30%, dar potrivit unor estimări, această boală a ucis 300 de milioane de oameni în secolul XX.
 

Închide ×