News

Explozie puternică la o mină de cărbune din Turcia. Numărul morților a ajuns la 40, iar zece mineri au fost spitalizați

O explozie puternică s-a produs vineri seară la o mină de cărbune din Turcia. Zeci de muncitori au fost uciși, răniți și alții au rămas blocați sub pământ.
15.10.2022 | 00:43
Explozie puternica la o mina de carbune din Turcia Numarul mortilor a ajuns la 40 iar zece mineri au fost spitalizati
La fața locului s-au deplasat autoritățile. Sursa foto: Reuters, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-10-2022
11:08

Căutările continuă pentru un miner care a fost dat dispărut

Numărul morților în explozia de la mina de cărbuna din Amasra a ajuns la 40 de persoane, potrivit unui anunț făcut de către  ministrul de Interne Suleyman Soylu.

Potrivit oficialului turc, 58 de mineri au reușit să iasă singuri din galerie sau au fost salvați de echipele de intervenție la scurtă vreme după explozie. Acestea continuă activitatea pentru a-i scoate pe cei care sunt încă blocați în subteran, însă nu se știe unde se află un miner.

Există încă un incendiu acolo, minerii şi echipele au făcut mari sacrificii pentru a nu-şi lăsa fraţii acolo”, a declarat Soylu.

Incendiul a izbucnit la o adâncime de 350 de metri, salvatorii încercând să izoleze focul.

În momentul de față, zece mineri sunt internați la spitalele din Bartin și Istanbul, un altul fiind externat.

Indiciile arată că cea mai probabilă cauză a exploziei a fost o acumulare de metan.

15-10-2022
06:20

11 mineri se află în spital, unii având răni grave

Potrivit unui bilanț provizoriu al victimelor, anunțat de ministrul turc al Sănătății Fahrettin Koca, cel puțin 25 de persoane au murit în urma exploziei, iar 28 au fost rănite.

Dintre cei 28 de răniți, 11 au fost internați, starea unor dintre ei fiind gravă, scrie News.ro.

În momentul de față continuă operațiunile de salvare a celor 49 de mineri care au fost prinși în subteran după explozie. „Aproape jumătate dintre muncitori au fost evacuaţi. Cei mai mulţi sunt bine, dar există şi răni grave”, a declarat primarul din Amasra, Recai Cakir, pentru postul NTV.

O echipă de salvare a reușit să ajungă la o adâncime de 250 de metri în galeria subterană, săpăturile continuând și în momentul de față.

Procurorii turci au deschis deja o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Explozie puternică vineri seară la o mină de cărbune din orașul Amasra, Turcia. Potrivit autorităților locale, până la această oră s-au identificat 14 morți, 28 de răniți și aproape 50 de muncitori blocați sub pământ.

Explozie puternică la o mină de cărbune din Amasra, Turcia. Zeci de oameni au murit. Autoritățile au intervenit

La fața locului s-au deplasat zeci de echipaje de salvare. Mai multe imagini au fost surprinse cu oameni scoși pe targă din mină, informează Times of Israel.

ADVERTISEMENT

În jur de 49 de mineri nu au mai putut ieși la suprafață, ei aflându-se la o adâncime de peste 300 de metri în pământ.

”În acest moment, sunt 44 de persoane la 300 de metri sub intrarea în mină și cinci persoane la 350 de metri”, a transmis guvernatorul Nurtac Arslan.

ADVERTISEMENT

Ce a cauzat explozia

Explozia a fost provocată de un transformator, așa cum reiese din primele informații ale anchetatorilor. La momentul faptei, în mină era 110 persoane.

O parte dintre muncitori au reușit să iasă la timp de sub pământ, dar restul au avut ghinionul de a nu mai găsi capătul de ieșire.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii locali au comunicat că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a anulat o vizită oficială pentru a se deplasa la locul exploziei.

De asemenea, au apărut și declarații ale victimelor. Un miner a relatat cum a ieșit de sub dărămâturi prin propriile mijloace.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a detaliat cum a simțit o presiune și că nu putea vedea nimic din cauza prafului și a murdăriei. În cele din urmă, a găsit ”luminița de la capătul tunelului”.

Pe lângă autorități, la mină s-au deplasat și rudele victimelor. De cum au auzit la știri despre ceea ce s-a întâmplat, și-au făcut griji pentru cei dragi și au vrut să afle totul direct de la locul incidentului.

Cel mai grav dezastru minier din Turcia a fost până acum în anul 2014. Atunci s-a produs un incendiu într-o mină de cărbune din orașul Soma, din vestul Turciei. 301 de persoane au decedat la acea vreme.

ADVERTISEMENT
Tags: