News

Bilanț nou după explozia rachetei nucleare din Rusia. Rosatom a anunțat 5 morți. Video

10.08.2019 | 11:55
Bilant nou dupa explozia rachetei nucleare din Rusia Rosatom a anuntat 5 morti Video

Rosatom, agenția rusă pentru energie atomică, a anunțat sâmbătă dimineața un nou bilanț în urma unei explozii care s-a produs joi la baza militară din regiunea Arhangelesk. Astfel, cinci dintre angajații agenției și-au pierdut viața în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid, anunță agenția de stat RIA Novosti. Totodată, alți trei angajați ai Rosatom au fost răniți și au suferit inclusiv arsuri grave.

Bilanț nou în urma accidentului dramatic din Arhangelesk

Autoritățile ruse au comunicat initial că două persoane au decedat iar șase au fost rănite în zona orașului Severodvinsk, după ce un motor de rachetă a explodat. Cu toate acestea, în apropierea bazei unde a avut loc accidentul s-a detectat o creștere a radioactivității. Mesajul a fost însă șters la puțin timp după redactare, fără nicio explicație.

Presa rusă susține că autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații. Există însă suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare. Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump a declarat, sub protecția anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhangelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.

Vladimir Putin anunțase dezvoltarea unei rachete cu propulsive nucleară

Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat anul trecut, în luna, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară. Liderul de la Kremlin a afirmat chiar că racheta are o „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Scenariul de la Severodvinsk aduce aminte de dezastrul care s-a produs în 1986, la Cernobîl. Milioane de oameni din Uniunea Sovietică și estul Europei au avut de suferit de pe urma radiațiilor emise de ceea ce s-a întâmplat în orașul ucrainean Pripiat. Un bilanț oficial al victimelor nu există, dar aceasta ajunge la câteva zeci de mii de oameni care au murit după deflagrație. Dezastrul de la „Cernobîl” a avut parte și de o ecranizare din partea HBO, care a primit o critică extrem de favorabilă.