Doi cetățeni britanici se numără printre cei uciși în atacul de joi de la Kabul, împreună cu copilul unui alt britanic, a anunțat guvernul britanic.
Ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a declarat că a fost „profund întristat” când a aflat despre decese, adăugând că alți doi britanici au fost răniți.
“Aceștia erau oameni nevinovați și este o tragedie faptul că, în timp ce încercau să-i aducă pe cei dragi în siguranță în Marea Britanie, au fost uciși de teroriști lași”, a spus el.
Oficialii apărării SUA au revizuit relatarea atacului de joi de lângă aeroportul din Kabul.
„Nu credem că a existat o a doua explozie la sau în apropierea hotelului Baron, ci că a fost un singur sinucigaș”, a declarat generalul maior al armatei americane William Taylor reporterilor de la Pentagon.
El a spus că nu este sigur cum a fost publicat raportul incorect joi, dar „nu este o surpriză” că a existat confuzie.
„Evenimente foarte dinamice de genul acesta pot face ca informațiile să fie uneori raportate greșit”, a spus Taylor.
Directorul adjunct al Statului Major pentru operațiuni regionale a mai anunțat că membrii forțelor armate SUA răniți în atacul de joi de la Kabul au aterizat la baza aeriană Ramstein din Germania și au fost transferați la Centrul Medical Regional Landstuhl pentru tratament. .
Potrivit Pentagonului, cel puțin 18 membri ai serviciului SUA au fost răniți în atac și alți 13 au fost uciși.
După ce oficialii SUA au avertizat că se așteaptă ca atacurile să continue, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat la rândul său, vineri, că ameninţarea a noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea de evacuare se apropie de final.
„Cu cât ne apropiem mai multe de data stabilită de retragere a trupelor din Afganistan, riscurile producerii unui nou atentat terorist cresc considerabil.
Anumite grupări precum ISIS urmăresc să revendice un titlu care ar susține că organizațiile teroriste au alungat SUA sau Marea Britanie din Afganistan”, a declarat Ben Wallace.
În același sens, Kremlinul a declarat că pericolul a rămas ridicat pentru toată lumea din Afganistan și că ISIL (ISIS) și alte grupuri armate încearcă să valorifice haosul din țară.
Serviciile de informații din Rusia lucrează non-stop pentru a preveni orice propagare a atacurilor în regiunile învecinate, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, într-o conferință.
Medicii și asistentele din Kabul au lucrat toată noaptea pentru a trata o parte dintre cele 150 de persoane rănite în atacurile cu bombă de joi de lângă aeroport.
Spitalele, care deja se luptă cu mai puțini angajați de când talibanii au preluat puterea în urmă cu o săptămână, au fost copleșite.
Centrul chirurgical de la Kabul, condus de organizația medicală internațională de urgență Emergency, a declarat că a primit 60 de răniți în mai puțin de două ore, inclusiv cel puțin 16 persoane pronunțate decedate la sosire.
Președintele organizației de caritate, Rossella Miccio, care nu se află în Afganistan, a declarat că personalul care și-a terminat deja turele s-a întors direct la spital pentru a ajuta.
„Cele trei săli de operație ale spitalului au lucrat toată noaptea”, a declarat ea pentru BBC. „Ultimul pacient a fost operat la ora 4”.
Ea a spus că unii dintre pacienți rămân în terapie intensivă deci situația este încă destul de critică.
Coordonatorul medical al spitalului a declarat într-o postare pe contul de Twitter al grupului că pacienții erau „îngroziți, cu ochii complet pierduți de gol, cu privirea goală. Rareori am văzut o astfel de situație”.
Eforturile de evacuare continuă în aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul în această dimineață.
Potrivitagenției de știri Reuters, evacuații au fost văzuți urcând într-un avion, în timp ce un altul a fost văzut decolând de la aeroport.
Un diplomat al NATO a spus mai devreme că toate forțele străine din Afganistan urmăresc să-și evacueze cetățenii și angajații ambasadei până la 30 aug.
Statele Unite și aliații săi au organizat una dintre cele mai mari evacuări aeriene din istorie, scoțând peste 100.000 de oameni din 15 august, potrivit Casei Albe.
Vorbind joi seară, președintele SUA Joe Biden a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 12 ore – deși nu este clar câte dintre acestea s-au întâmplat înainte de exploziile care au lovit aeroportul Kabul.
Washingtonul dorește să-și finalizeze eforturile de evacuare înainte de termenul limită de 31 august.
Regatul Unit a declarat joi că a evacuat peste 13.000 de persoane din Afganistan de când a început misiunea.
Peste 100 de alte țări din întreaga lume au luat parte la efort.
Aproximativ 5.200 de soldați continuă să asigure securitatea aeroportului.
Cu toate acestea, Statele Unite au recunoscut că este posibil să nu-i poată extrage pe toți cei înregistrați pentru evacuare până la data limită de 31 august pe care a convenit-o cu talibanii.
Numărul de morți din cauza exploziilor a ajuns la 90. Se înregistrează și peste 150 de răniți, a informat BBC. În explozie au murit și cel puțin 13 soldați americani, iar alți 18 sunt răniți, a anunțat președintele american Joe Biden.
Într-o declarație susținută în fața presei, Biden a avut un discurs foarte emoțional, atunci când a vorbit de cei 13 militari americani care și-au pierdut viața joi în atentatul de la aeroportul din Kabul. Președintele le-a adus un omagiu și a spus că sunt eroii care s-au angajat să salveze viețile altora, în numele libertății.
Liderul de la Casa Albă a avut și un mesaj către teroriști după atentatul din Kabul.
”Este o zi foarte grea. Am fost permanent în legătură cu oficialii militari. Am pierdut vieţi care au servit securitatea noastră şi a altora. Cei care au căzut astăzi sunt parte a nobililor cetăţeni americani. Sunt nişte eroi. Atacatorii trebuie să ştie: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niciodată. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi”, a declarat Biden.
În ceea ce-i privește, talibanii anunță că și ei au pierdut un număr important de membri, în urma atacurilor revendicate de ISIS. Cel puțin 28 de membri ai talibanilor au fost uciși în atentatele de la aeroportul din Kabul, a declarat un oficial agenției de presă Reuters.
”Am pierdut mai mulți oameni decât americanii”, a declarat oficialul taliban, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea.
Gen. Kenneth “Frank” McKenzie Jr., Șeful Forțelor americane, și secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, au ținut o conferință de presă la Pentagon.
Oficialii americani au confirmat că unii soldați americani au murit și au anunțat că alții au fost răniți, fără a oferi numere exacte.
Ei au explicat că „se așteaptă ca atacurile să continuie: De obicei acest tipuri de atacuri sunt coordonate, și ne așteptăm la o mașină capcană”.
„Continuăm să ne ocupăm de protecția trupelor noastre și de protecția refugiaților. Evacuările continuă. Să fie clar, deși regretăm profund pierderea viețior, americane și afgane, continuăm să ne executăm misiunea,” au declarat.
„Misiunea noastră este să evacuăm cetățenii americani, pe cei care au lucrat pentru noi, și pe oricine este în pericol. În ciuda acestor atacuri, ne continuăm misiunea. Nu vom aduce alte trupe în Kabul, momentan este suficientă forța militară pe care o avem acolo”, au adăugat.
„Nu știm cine este în spatele atacului, dar facem tot ce ne stă în puteri pentru a afla. Suntem pregătiți să acționăm împotriva celor care au fost în spatele acestui atac laș. Lucrăm cu talibanii pentru a descoperi cine a fost în spatele atacului”, au mai spus cei doi.
ISIS a revendicat atacul terorist de la aeroportul din Kabul, transmite Mirror. Statele Unite ale Americii promite să „vâneze lași” din spatele acestuia.
Reuters a modificat bilanțul soldaților americani morți în atentatele din aeroportul din Kabul. Numărul celor uciși a ajuns la 12.
Informația a fost confirmată și într-o conferință de presă ținută la Pentagon. Oficialii americani au precizat că numărul total al celor care și-au pierdut viața este de 70.
John Kirby, putătorul de cuvând al Pentagonului, a anunțat că mai mulți membri ai personalului american aflați în Kabul au murit în urma exploziilor, iar alții au fost răniți. De asemena, oficialul a precizat că printre victime au fost și cetățeni afgani.
Primele mărturii ale oamenilor care au văzut cele două explozii sunt curemurătoare: „Trupuri, carne și oameni care erau aruncați în canalul din apropiere”, a spus o persoană.
„Când oamenii au auzit explozia s-a instaurat panica. Talibanii au început să tragă în aer, ca să gonească mulțimea strânsă la porți,” a povestit un martor.
„Am văzut un bărbat fugind, cu un copil rănit în brațe.”
„Unde eram noi, dintr-o dată a explodat ceva,” a relatat un om. El a mai spus că erau aproximativ 400-500 de oameni în zonă, unii făceau parte din „forțele străine”. „I-am cărat pe tărgi improvizate… hainele mele sunt pline de sânge,” a adăugat.
Potrivit relatărilor inițiale, există un număr de membri ai personalului SUA printre răniți în explozia din fața Aeroportului Internațional Hamid Karzai joi, potrivit a trei oficiali americani și a unei surse familiare cu situația.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus că bombardamentul de pe aeroportul din Kabul a avut ca rezultat o serie de victime ale SUA și civili și a fost rezultatul unui atac complex.
Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și foc de arme de calibru mic, a declarat Jonathan Beale de la BBC.
Ambele atacuri au avut loc în apropierea porții Abbey a aeroportului, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.
Pentagonul a confirmat că explozia de pe aeroportul din Kabul a dus la un număr necunoscut de victime.
Tolo News, un mijloc media din Afganistan, relatează că o serie de persoane rănite în explozia de la o poartă a aeroportului din Kabul au fost transportate la un spital local.
Un oficial taliban, citat de BBC, a declarat că cel puțin 11 persoane au fost ucise în atacul de pe aeroportul din Kabul.
Oficialul a spus că numărul include femei și copii și că un număr de gardieni talibani au fost, de asemenea, răniți.
https://twitter.com/alexsalvinews/status/1430906781232820225
Pentagonul a confirmat că a avut loc o explozie în afara aeroportului din Kabul. Nu este încă clar dacă au existat victime.
Explozia din fața aeroportului din Kabul a fost la una dintre porțile de intrare și pare a fi un atac sinucigaș, potrivit a trei oficiali americani citați de CNN.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că a existat o explozie în afara aeroportului. “Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Nu avem informații despre victime în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea”, a spus el într-un tweet.
Oficialii SUA și aliații au declarat că au informații că atentatori sinucigași amenințau că vor ataca aeroportul.
Numărul victimelor exploziei de pe aeroportul din Kabul rămâne neclar. Oficialii occidentali au avertizat mulțimile mari adunate în afara porților să părăsească zona în urma avertismentelor cu privire la un atac terorist iminent și nespecificat.
Cu toate acestea, au existat puține imagini de pe terenul aeroportului astăzi și nu este clar dacă oamenii au ținut seama de avertismente.
https://twitter.com/ELINTNews/status/1430900438891569159
Miercuri seara, James Heappey, reprezentantul forţelor armate britanice, a explicat că au apărut informații „foarte credibile” cu privire la un atac terorist iminent pe aeroportul din Kabul. Orașul a fost ocupat de talibani la jumătatea lunii august.
Oficialul britanic a avertizat că ar putea să se întâmple în următoarele ore. Miercuri seara, Ministerul de Externe din Marea Britanie le-a transmis oamenilor aflați în apropierea aeroportului să se mute într-un loc sigur și să aștepte sfaturi suplimentare, scrie BBC.
„Există acum o raportare foarte, foarte credibilă, a unui atac iminent. Credibilitatea raportării a ajuns acum la stadiul în care credem că există un atac foarte iminent, extrem de letal, posibil în Kabul”, a spus James Heappey.
O amenințare teroristă specifică ISIS-K este atârnată peste jocul final frenetic al retragerii SUA din Afganistan, timpul expirând rapid pentru salvarea americanilor și soarta fugirii afganilor care par mai întunecați la fiecare oră.
Într-un semn alarmant al deteriorării mediului de securitate, diplomații americani din Kabul, joi, la ora locală, au avertizat brusc cetățenii americani să lase „imediat” mai multe porți în aeroport, invocând amenințări la adresa securității.
Avertismentul a venit la câteva ore după ce un oficial al apărării SUA a spus CNN că oficialii au fost alarmați de un „flux de amenințări foarte specific” despre afiliatul ISIS din Afganistan, care intenționa să atace mulțimile din afara aerodromului.
ISIS-Khorasan este o ramură a grupului terorist care a apărut pentru prima dată în Siria și Irak. În timp ce afiliații împărtășesc o ideologie și o tactică, profunzimea relației lor în ceea ce privește organizarea, comanda și controlul nu a fost niciodată stabilită în totalitate.
Oficiali ai serviciilor secrete americane au declarat anterior CNN că membrii ISIS-K includ un număr mic de jihadiști veterani din Siria și alți luptători teroriști străini, spunând că SUA au identificat 10-15 operatori de top din Afganistan. Numele grupului provine din terminologia sa pentru zona care include Afganistan și Pakistan: „Khorasan”.
Inspectorul general al Departamentului de Apărare al SUA pentru Afganistan (SIGAR) a declarat într-un raport care acoperă lunile aprilie-iunie a acestui an că „ISIS-Khorasan a exploatat instabilitatea politică și creșterea violenței în trimestrul respectiv atacând țintele și infrastructurile sectare ale minorităților pentru a răspândi temeți și evidențiați incapacitatea guvernului afgan de a oferi o securitate adecvată”.
ISIS-K a format celule în Kabul care au efectuat o serie de atacuri sinucigașe devastatoare în și dincolo de capitala afgană din 2016.
Grupul și-a consolidat prezența în estul Afganistanului în ultimii ani, în special în provinciile Nangahar și Kunar. În august anul trecut, grupul a atacat închisoarea principală din Jalalabad, capitala Nangahar, într-un efort de a elibera zeci de susținătorii lor care fuseseră capturați de armata și poliția afgană.