Expresia folosită de mulți români, dar puțini știu ce înseamnă. Este utilizată în ziua de astăzi și are o istorie interesantă. Mulți au auzit-o, mai ales în copilărie. De unde provine, însă, această expresie?
La fel ca în cazul altor limbi, și româna are numeroase expresii pe care oamenii le utilizează în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, chiar dacă le folosesc des, puțini știu ce semnifică anumite expresii.
O astfel de expresie este “a da milităria jos din pod”, pe care mulți părinți o foloseau în trecut. Prin aceste vorbe, adulții îi amenințau pe cei mici că vor suferi consecințe dacă nu vor fi cuminți.
Această expresie reprezintă echivalentul verbului “a disciplina”. De altfel, înseamnă și “a pune la respect pe cineva”. Expresia este utilizată și în ziua de astăzi, dar de unde provine, de fapt?
Expresia “a da milităria jos din pod” provine din perioada postbelică. În cazul multor gospodării tradiționale românești, podul era utilizat pentru a adăposti obiecte de care oamenii nu aveau nevoie în fiecare zi.
Atunci când se întorceau de pe front, soldații veneau acasă cu hainele militare pe care le-au purtat acolo. Hainele erau apoi urcate în pod, lăsate în lada cu vechituri.
Expresia “a da milităria jos din pod” are legătură cu depozitarea acestor haine în podul casei. Atunci când cineva din casă nu era prea ascultător, cum ar fi un copil, cel care a fost pe front îl amenința cu hainele militare ascunse în pod.
În ziua de astăzi, mulți părinți folosesc expresia, care are aceeași semnificație. Chiar dacă stilul de viață din prezent este unul mai relaxat, iar părinții mai permisivi, este necesar să existe anumite reguli.
Din acest motiv, expresia este folosită, în general, pentru ca cei mici să știe că au depășit niște limite sau au încălcat niște reguli. Un părinte poate folosi expresia atunci când copilul nu a făcut temele pentru școală sau nu a respectat ceva ce i s-a cerut, cum ar fi să păstreze curățenia.
Totodată, expresia este utilizată și în anumite contexte profesionale. Aceasta este, însă, o utilizare mai rară a expresiei, cea mai cunoscută fiind de către părinți.