News

Încep exproprierile la A1 Sibiu-Pitești. Ce sumă vor încasa proprietarii și cât va costa kilometru de autostradă

08.08.2019 | 15:54
Incep exproprierile la A1 SibiuPitesti Ce suma vor incasa proprietarii si cat va costa kilometru de autostrada
Tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești este scos la licitație. *foto: hotnews.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat la ședința de guvern de joi, 8 august, începerea efectivă a lucrărilor la Autostrada Sibiu – Pitești. Este vorba mai întâi de exproprierile care vor fi făcute pentru construirea primului lot, Sibiu – Boița. Va fi vorba de o sumă care depășește un milion de euro și care va fi împărțită către toți proprietarii de teren pe care va trece viitoarea autostrada.

Încep exproprierile pentru primul tronson al autostrăzii Sibiu – Pitești

„Alocăm suma de aproximativ 5 milioane de lei necesară expropierii proprietarilor de pe lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești, zona Sibiu – Boița”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Potrivit ziarului local turnulsfatului.ro, apar peste 1.200 de poziții pentru cei 13 kilometri ai lotului. Cu toate acestea, sunt anumiți proprietari care au mai multe parcele, deci numele persoanelor fizice sau juridice care vor fi despăgubite este mai mic. În total vor fi expropriate peste 1,251 milioane de mp de terenuri și clădiri.

Cei mai mulți bani ar urma să ajungă la Parcul industrial SA din Șelimbăr. Cu toate acestea, primarul localității, Marius Grecu, este supărat de faptul că autostrada va trece fix prin minjlocul parcului industrial și că acesta nu va avea vreo legătură cu autostrada. Mai mult, lotul Sibiu Boița nu are conexiune cu intersecția dintre DN1 și DN7 de la Veștem. Pe lista celor care vor primi mai mulți bani apar și mai multe biserici. La Tălmaciu, Biserica Ortodoxă ar urma să primească peste 20 de mii de lei, în timp ce în Tălmăcel Biserica Greco-Orientală ar urma să primescă pentru 2200 de mp de teren extravilan peste 1600 de lei.

Autostrada Sibiu Pitești va avea cinci loturi. Cât costă exproprierile pentru lotul 1 Sibiu - Boița
Autostrada Sibiu Pitești va avea cinci loturi. Cât costă exproprierile pentru lotul 1 Sibiu – Boița *foto: turnulsfatului.ro

Cât va costa un kilometru de autostrada pe lotul 1 Sibiu – Boița

Lotul Sibiu – Boița va costa peste 129 de milioane de euro (612,6 milioane de lei), fără TVA. Asta înseamnă o sumă de cel puțin 9,7 milioane de euro pe kilometru. Traseul autostrăzii va începe din zona localității Șelimbăr, la intersecția cu centura Sibiului. Drumul va continua apoi în paralel cu DN7, în zona localității Veștem, pentru ca apoi să meargă la vest de Tălmaciu, până în zona Boiță.

Contractul de proiectare și execuţie al acestui lot prevede un termen de 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni execuţie. Autostrada Sibiu-Piteşti ar urma să aibă o lungime de 122,1 kilometri şi este împărţită în cinci loturi: Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti. Autostrada va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.