News

Expulzat din Republica Moldova, Cristian Rizea a fost încarcerat la Vaslui. Fostul deputat va face 4 ani şi 8 luni de închisoare

Cristian Rizea a fost predat vineri autorităţilor române. Expulzat din Republica Moldova acesta va face închisoare în România.
28.04.2023 | 12:34
Expulzat din Republica Moldova Cristian Rizea a fost incarcerat la Vaslui Fostul deputat va face 4 ani si 8 luni de inchisoare
Cristian Rizea a fost adus în ţară
ADVERTISEMENT

Cristian Rizea a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, după ce a fost declarat drept indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, a anunțat Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național al Moldovei şi predat autorităţilor române, care l-au încarcerat la Vaslui.

Cristian Rizea era dat în urmărire prin Interpol

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. El s-a sustras de la executarea pedepsei refugiindu-se în Republica Moldova şi deşi pe 2 noiembrie 2020 i-a fost retrasă cetățenia moldovenească abia acum a fost expulzat din ţară.

ADVERTISEMENT

La Vaslui, Rizea va sta cel puțin 21 de zile, perioada de carantină. Apoi, factorii de decizie din Agenția Națională a Penitenciarelor vor decide dacă acesta își va executa întreaga pedeapsă în Penitenciarul Vaslui sau va fi transferat.

În Republica Moldova, declararea drept “persoană indezirabilă” este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

ADVERTISEMENT

Cristian Rizea a fost parlamentar PSD în perioada 2008-2016. El și-a început cariera politică la 31 de ani, când a devenit șef al Cabinetului al ministrului Tineretului, Georgiu Gingăraș, din guvernul lui Adrian Năstase, iar în anul 2008 a devenit deputat.

Cristian Rizea a fost trimis în judecată de DNA în martie 2016, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

ADVERTISEMENT

Cristian Rizea se afla în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din data de 19 martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni, sentinţă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La începutul acestui an, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, referindu-se la cazul lui Rizea: “Sunt alte situaţii, spre exemplu, tot într-un stat care nu e membru de data asta al Uniunii Europene, şi extrădarea se face prin Ministerul Justiţiei, răspunsul la extrădare e în aşteptare pentru că au loc proceduri interne de contestare. Spre exemplu, un condamnat în România a atacat un decret de revocare a cetăţeniei pe care o dobândise în statul respectiv”.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă este vorba de Cristian Rizea, ministrul a răspuns: “Da. A formulat şi o cerere de azil. Ministerul Justiţiei a făcut repetat cereri de extrădare. Suntem în aşteptarea răspunsului. Până când nu suntem în procedurile privind contestarea decretului prezidenţial de retragere a cetăţeniei moldovene, evident că cererea de extrădare este paralizată”.

Cristian Rizea a fost cercetat şi de Procuratura de la Chişinău pentru fals în declaraţii în legătură cu modul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova. De asemenea, el mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

ADVERTISEMENT