News

O instituție publică își măreşte de peste 5 ori numărul de angajați. Locuri călduţe la stat, cu dedicaţie

02.11.2020 | 10:59
O institutie publica isi mareste de peste 5 ori numarul de angajati Locuri caldute la stat cu dedicatie
ADVERTISEMENT

Una dintre cauzele creșterii continue a numărului angajaților statului este dorința politicienilor de a asigura locuri călduțe pentru ei, după ce nu vor mai fi aleși, sau celor cu legături în mediul politic. Un exemplu este un proiect de lege prin care Comisia Națională UNESCO urmează să-și crească numărul angajaților de peste cinci ori.

Extinderea continuă a birocrației statului în România are mai puțin legătură cu nevoile de deservire a cetățenilor, cât cu nevoia clasei politice de a asigura sinecuri pentru pentru membrii săi, multe dintre ele plătite consistent din banii contribuabililor cocoșați de taxe.

ADVERTISEMENT

Comisia Națională a României pentru UNESCO funcționează în momentul de față cu opt angajați. Printr-un proiect de lege depus la Senat, numărul lor ar putea trece de 50, dintre care două sunt posturi de demnitari, echivalând cu rangul de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

Locuri călduţe la stat, cu dedicaţie: de la membri onorifici la membri plătiți

Potrivit HG 624/1995, Comisia Națională UNESCO este formată din 70 de membri, numiți prin ordin al ministrului Educației, Cercetării și Inovării, din rândul personalitatilor marcante ale învățământului, vieții cultural-artistice și științifice, la propunerea mai multor ministere.

ADVERTISEMENT

Numai că aceștia nu sunt angajații Comisiei, ei fiind personalități importante care-și iau salariile din altă parte. Statutul de membri al Comisiei este unul onorific, statut pe care îl au persoane precum președintele Academiei Ioan Aurel Pop, criticul literar Eugen Simion, istoricul Dan Berindei, istoricul artei Răzvan Theodorescu ș.a.m.d. Ei sunt ajutați de un secretariat alcătuit din opt persoane, aceștia fiind singurii salariați ai CNR UNESCO.

De relația cu UNESCO se ocupă și o comisie parlamentară pentru Relația cu UNESCO. Ei bine, un grup de parlamentari, printre care și președintele comisiei parlamentare, liberalul Ionel Palăr, vor să mute Comisia Națională UNESCO din subordinea Ministerului Educației în cea a Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Trecerea sub control parlamentar a Comisiei Naționale pentru UNESCO va permite o implicare mai puternică a Parlamentului Romaniei în problemele culturale, educaționale și știintifice, precum și o creștere semnificativă a importanței țării noastre la nivel internațional în aceste domenii, prin adoptarea unor politici de dezvoltare durabilă și a actelor normative aferente”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Nu se spune însă cum ar putea Parlamentul să contribuie la propășirea cultural-științifică a nației, în condițiile în care zeci de parlamentari și-au făcut studiile superioare la vreo „particulară” cu reputație îndoielnică, mulți dintre ei la vârsta a doua. Ca să nu mai vorbim de cazurile de plagiat dovedit în cazul unora  dintre tezele de doctorat ale aleșilor neamului.

ADVERTISEMENT

Numărul de angajați majorat de la 8 la cel puțin 50

Odată cu trecerea în subordinea Parlamentului, va crește exponențial și numărul de birocrați din cadrul Comisiei. Astfel, este înființat un Consiliu de conducere alcătuit din nouă persoane, cu câte un membru desemnat de mai multe instituții: președinția, Guvernul, ministerele Educației, Culturii ș.a. Doar Parlamentul poate desemna doi membri: președintele și vicepreședintele comisiei care vor avea rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat, cu leafa aferentă acestui grad, la care se adaugă dreptul de a-și constitui cabinete, cu salariați proprii. Mandatul lor este unul de 5 ani.

Președintele comisiei parlamentare pentru Relația cu UNESCO urmează să fie președintele de onoare al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Pentru fiecare ședință la care participă, membrii Consiliului de conducere urmează să primească o indemnizație de ședință de 10% din indemnizația președintelui CNR UNESCO.

Dezmățul funcțiilor nou înființate continuă cu extinderea schemei de personal. „Numărul maxim de posturi al CNR UNESCO este de 50 de posturi, exclusiv demnitarii și cabinetele acestora”, se arată în proiectul de lege. Adică de la secretariatul de 8 persoane care asigură colaborarea subcomisiilor în care sunt repartizați cei 70 de membri onorifici se ajunge la nu mai puțin de 50 de funcționari care împing hârtiile  dintr-o parte în alta, fără a-i lua în calcul pe sinecuriștii cu care își vor popula cabinetele președintele și vicepreședintele numiți de Parlament.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este o organizație specializată a ONU care vizează consolidarea cooperării internaționale în domeniul educației, culturii și științei. Există 199 de comisii naționale UNESCO, inclusiv cea din România, care ar urma să treacă în subordinea Parlamentului, dacă va fi adoptat proiectul inițiat de către membri ai comisiei parlamentare pentru Relația cu UNESCO, care a fost înființată abia în 2013.

ADVERTISEMENT