News

Programul ecologist al UE, pus pe pauză de explozia prețurilor la energie. Extinderea certificatelor verzi, amânată

Uniunea Europeană își amână programul ecologist și inclusiv extinderea certificatelor verzi deoarece prețurile la energia electrică au explodat în toate statele membre.
13.01.2022 | 12:58
Programul ecologist al UE pus pe pauza de explozia preturilor la energie Extinderea certificatelor verzi amanata
ADVERTISEMENT

Prețurile la energie afectează inclusiv programul ecologist al Uniunii Europene, deoarece s-a decis ca extinderea certificatelor verzi să fie amânată.

Reponsabilul UE pentru reformarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, Peter Liese, vrea să propună măsuri pentru scutirea de la extinderea pieței certificatelor de poluare, conform Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Extinderea certificatelor verzi, amânată de prețurile la energie

Acest lucru se întâmplă pe fondul creșterii prețurilor la energie. Un draft care prevede aceste măsuri a fost deja redactat, iar datele au fost consultate de sursa citată anterior.

Conform acesteia, Peter Liese vrea să propună ca combustibilii folosiţi la încălzire şi transport să fie scutiți temporar, lucru care le dă țărilor UE opțiunea de a amânare a includerii în sistemul de comercializare a certificatelor de poluare a acestor emisii.

ADVERTISEMENT

Este vorba, mai precis, de”combustibilii pentru transport rutier privat şi a încălzirii clădirilor rezidenţiale”, arată amendamentele propuse de Peter Liese.

Criza energetică a determinat aceste schimbări în programul ecologic al UE

Întreaga Europă se confruntă cu o criză în domeniul energiei fără precedent. Prețurile facturilor sunt foarte mari, lucru care se vede inclusvi la noi în țară.

ADVERTISEMENT

Totul s-a întâmplat deoarece Rusia a diminuat livrările și nu există destule surse de electricitate din surse regenerabile pentru ca cererea să fie acoperită.

În ciuda acestora, UE vrea ca sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) să fie extins, dorința fiind aceea de a reduce emisiile poulante cu 55% până în 2023.

ADVERTISEMENT

Dezideratul este ca țările UE să ajungă la neutralitate climatică până în anul 2050.

Acest lucru înseamnă inclusiv ca certificatelor gratuite de poluare să fie eliminate, iar emisiile din activități precum încălzirea clădirilor sau shipping să fie și ele incluse.

În acest moment, Parlamentul European şi statele membre UE discută măsurile care au fost propuse în luna iulie a anului 2021 de Comisia Europeană.

Deoarece ambele părți pot propune modificări ale legii, aceasta ar putea fi adoptată cu o întârziere de câțiva ani.

În ceea ce privește măsurile propuse de europarlamentarul german Peter Liese, acestea sunt doar la stadiul amintit: sunt numai niște propuneri.

Comisia de mediu va începe o procedură de vot cu privire la toate modificările propuse abia în primăvara acestui an, mai precis în mai 2022.

ADVERTISEMENT