Alegeri 2024

Extrema dreaptă aruncă Franța în haos. După dizolvarea Adunării Naționale, începe cea mai rapidă campanie pentru legislative anticipate

Extrema dreaptă aruncă Franța în haos politic. După dizolvarea Adunării Naționale, Emmanuel Macron îi trimite pe oameni din nou la urne pentru legislative anticipate
10.06.2024 | 13:53
Extrema dreapta arunca Franta in haos Dupa dizolvarea Adunarii Nationale incepe cea mai rapida campanie pentru legislative anticipate
Francezii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva extremei dreapta / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O nouă campanie electorală începe în Franța pentru alegerile legislative anticipate, anunțate de președintele Emmanuel Macron în fața victoriei istorice a extremei drepte la alegerile europene de duminică, un pariu care a aruncat țara într-o profundă incertitudine politică.

O campanie electorală fulger

Urmează trei săptămâni-fulger înainte de primul tur de scrutin, la 30 iunie, și apoi al doilea, la 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august). Luând act de rezultatul istoric pentru extrema dreaptă la europarlamentarele de duminică, 9 iunie, președintele Republicii, Emmanuel Macron, a anunțat dizolvarea Adunării Naționale (camera inferioară a Parlamentului), trimițându-i pe francezi din nou la urne pe 30 iunie și 7 iulie.

ADVERTISEMENT

Confruntat cu „ascensiunea naționaliștilor”, șeful statului a explicat că a vrut să le „redea” francezilor „alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot”, declarând dizolvarea Adunării Naționale. Este o „lovitură de trăsnet” în egală măsură cu o „mișcare de poker”, într-un moment în care „există o dorință foarte puternică din partea francezilor de a-l pedepsi pe președintele Republicii”, subliniază Céline Bracq, director general al institutului de sondaj Odoxa, notează RTBF.

„Provocările cu care ne confruntăm, fie că este vorba de pericolele externe, de perturbarea climatică și de consecințele acesteia sau de amenințările la adresa propriei noastre coeziuni, aceste provocări cer claritate în dezbaterile noastre, ambiție pentru țară și respect pentru fiecare francez. Iată de ce, după ce am efectuat consultările prevăzute la articolul 12 din Constituția noastră, am decis să vă redau alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot. Prin urmare, dizolv în această seară Adunarea Națională”, a declarat duminică șeful statului.

ADVERTISEMENT

Triumf pentru extrema dreaptă

Pentru că votul de sancționare tocmai a atins un nivel record în Franța. Condusă de Jordan Bardella, lista partidului Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) a triumfat la alegeri cu 32% din voturi, cu mult în fața candidatei „macroniste” Valérie Hayer (14,5%) și a listei socialistului Raphaël Glucksmann (14%).

Prin această dizolvare, Emmanuel Macron își asumă „un pariu extrem de riscant”, chiar dacă „vor exista cu siguranță comportamente de vot foarte diferite” între alegerile legislative și cele europene, consideră istoricul Jean Garrigues. „Aceste alegeri îi vor pune pe francezi în fața unui fapt împlinit: vrem un guvern RN?, spune el.

ADVERTISEMENT

Rassemblement National este „gata să exercite puterea”, a declarat Marine Le Pen duminică, înaintea unei reuniuni a comitetului executiv cu Jordan Bardella, într-un format care imită o ședință de guvern.

La rândul său, Emmanuel Macron a convocat o reuniune a guvernului în cursul serii. Șeful statului urmează să participe luni la ceremonii în centrul țării, dar a promis, de asemenea, că se va exprima în această săptămână pentru a spune „direcția” pe care o consideră „bună pentru națiune”. Un membru al guvernului consideră că „președintele a preluat conducerea în ceva ce părea inevitabil pentru toată lumea”, din cauza scorului de aproape „40%” pentru „extrema dreaptă”, subliniază el, însumând RN și partidul Reconquête (5,3%).

ADVERTISEMENT

Ce fel de alianțe?

Stéphane Séjourné, ministrul Afacerilor Externe și lider al partidului Renaissance (Renașterea), a făcut apel la „mobilizarea tuturor forțelor republicane”. „Deputații care părăsesc tabăra republicană vor putea astfel să beneficieze de învestirea noastră dacă sunt de acord cu proiectul prezentat”, a anunțat el. „Nu mai vrem, plătim și aici nota de plată a macronismului”, a replicat liderul deputaților socialiști, Boris Vallaud, pentru AFP.

Primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, a estimat că „raportul de forțe s-a schimbat” între partidele de stânga după alegerile europene, Raphaël Glucksmann ajungând în fața candidatei din partea partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală) Manon Aubry (9,1% la 10,1%). Discursurile vor fi analizate cu atenție în special în cadrul stângii, care în 2022 a realizat un tur de forță, obținând 151 de deputați datorită unei alianțe, Nupes, care a făcut implozie în toamna anului trecut.

Se poate avea în vedere un acord similar? Ecuația va fi dificil de rezolvat, având în vedere că stânga franceză a fost afectată în aceste alegeri europene de ciocnirile dintre socialiști și cei de la LFI, aceștia din urmă lansându-și deja campania duminică cu un miting improvizat la Paris. Între timp, totul este suspendat la Adunarea Națională. „Întregul program a fost anulat. Este o lovitură năucitoare. Nimeni nu s-a așteptat la asta”, spune o sursă parlamentară.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”