News

Extremiștii din SUA, implicaţi în atacurile de la Capitoliu, “răsplătiți” cu sute de mii de dolari în Bitcoin. Cine e sponsorul

15.01.2021 | 14:22
Extremistii din SUA implicati in atacurile de la Capitoliu rasplatiti cu sute de mii de dolari in Bitcoin Cine e sponsorul
ADVERTISEMENT

În 8 decembrie 2020, persoane necunoscute au transferat 28.15 bitcoin, în valoare de 500.000 de dolari, în 22 de conturi virtuale care aparțin unor personaje controversate din rândul grupărilor de extremă dreapta.

Autoritățile au intrat pe fir și vor să afle dacă aceste plăți au motivat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, deși nu există dovezi în acest sens, momentan.

ADVERTISEMENT

VDARE, Daily Stormer și Nick Fuentes sunt pe lista organizațiilor care au primit sume considerabile în criptomonede cu o lună înainte de incidentele de la Capitoliu.

500.000 de dolari au intrat în conturile extremiștilor din SUA

Banii ar fi venit dintr-un cont francez, conform companiei Chainalysis, specializată în astfel de cazuri. Americanii se gândesc deja la potențiale scenarii în care protestele au fost finanțate din exterior, conform news.yahoo.com. Cazul va fi tratat asemeni unui atac terorist, astfel că procurorii vor avea mult de lucru pentru a dovedi că protestatarii au fost susținuți financiar din surse străine.

ADVERTISEMENT

Grupările de extremă dreapta sunt extrem de activepe piața criptomonedelor și prin Bitcoin reușesc să-și finanțeze toate protestele, anunță sursa citată. De altfel, specialiștii au mari bătăi de cap pentru că extremiștii sunt tot mai tineri și cunosc foarte bine tehnologia, reușind să strângă bani în criptomonede, după care provoacă haos. În condițiile în care „atacul” asupra Capitoliului e considerat un atac terorist intern, viitorul le dă mari emoții autorităților.

Pentru că piața criptomonedelor nu e reglementată, extremiștii nu au nicio problemă să se laude cu conturile lor, știind că autoritățile sunt legate de mâini și nu pot face nimic.

ADVERTISEMENT

Revenind la sursa finanțării extremiștilor de la Capitoliu, aceasta ar fi un blog din 2013, cu sediul în Franța. Pe blog autoritățile au găsit ceea ce pare a fi un bilet de adio înainte ca o persoană să se sinucidă. În bilet este menționat că persoana respectivă a ales să-și doneze toată „averea” în criptomonede unor cauze în care credea, cum ar fi extremismul de dreapta din SUA.

În urma cercetărilor s-a stabilit că Fuentes, liderul neo-nazist, a primit 250.000 de dolari în bitcoin, fiind urmat de publicațiile daily Stormer și VDARE.

ADVERTISEMENT

Răspunsul lui Nicholas Fuentes a fost dur, printr-o postare pe Twitter: „Jurnaliștii se leagă de ultima dramă ca să pornească o investigație a FBI împotriva mea. Toți îmi dau e-mailuri să mă roage să comentez asupra unui subiect pe care vor să-l publice. Dacă vă face să vă simțiți mai bine…Nu-mi pasă”.

Un oficial FBI a menționat că, deși Fuentes nu a participat la proteste, tot mai multe grupuri extremiste primesc donații în bitcoin, care să le susțină cauza. „Criptomonedele sunt transparente, le putem urmări”, a declarat sursa.

„Grupările acestea sunt mult mai organizate și mult mai puternic susținute financiar decât credeam”, a adăugat oficialul federal.

ADVERTISEMENT