Spectacolul celor mai strălucite minți, competiția de șah Superbet Chess Classic România 2023, s-a încheiat luni seară, după cea de-a IX-a rundă de confruntări, disputată mai bine de cinci ore. Runda s-a finalizat cu o victorie și patru remize. Marele maestru de origine italiană, Fabiano Caruana, este cel care a obținut cel mare punctaj, câștigând astfel etapa de la București, prima din cadrul circuitului mondial Grand Chess Tour (GCT). FANATIK a realizat un interviu eveniment cu Garry Kasparov, cel mai mare șahist din istorie.
Runda a IX-a, ultima din cadrul competiției Superbet Chess Classic România 2023, a avut loc luni, 15 mai a.c., iar prima mutare simbolică a fost realizată de ambasadorul Superbet, fostul kickboxer și pugilist român, Cătălin Moroșanu, alături de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, de Andreea Paul Vass, președinte al INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, de marele maestru român Florin Gheorghiu și de Michael Khodarkovsky, directorul executiv al Grand Chess Tour.
Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave ½ – ½
Toată lumea se aștepta să fie cea mai lungă partidă a zilei. Mai ales că se repeta duelul din ultima rundă a ediției din 2022. De această dată, Alireza lupta pentru a-l egala pe Fabiano Caruana și pentru a intra în lupta pentru trofeul Superbet Chess Classic România 2023. A fost un duel echilibrat, fără ca vreunul dintre jucători să riște prea mult și, astfel, s-a ajuns într-o poziție de egalitate.
Wesley So – Jan-Krzysztof Duda ½ – ½
S-a jucat Apărarea Rusă, care prevestea un joc echilibrat. Marele maestru american a ales o variantă prin care să simplifice poziția și să se intre într-un final egal. Fără prea mult efort din partea celor doi jucători, partida s-a încheiat la egalitate.
Anish Giri – Ian Nepomniachtchi ½ – ½
A fost partida care a încheiat acest turneu. O luptă între doi titani ai șahului, jucători obișnuiți cu “aerul” din top 10 mondial. Nepo a reușit să treacă peste forma mai puțin bună prin care a trecut la București și a încercat să câștige ultima rundă. Din păcate pentru Anish, acesta nu a reușit să câștige și să-l egaleze pe Fabiano Caruana la puncte.
Richard Rapport – Fabiano Caruana ½ – ½
S-a jucat deschiderea engleză, mai precis o variantă pe care a mai jucat-o Fabiano Caruana în trecut, chiar împotriva fostului campion mondial, Magnus Carlsen. Richard a încercat să-l suprindă cu mutarea De3, dar răspunsul marelui maestru american Fabiano Caruana a fost pe măsură. După o serie de mutări forțate, s-a ajuns la o repetare a poziției și, astfel, s-a consemnat remiza.
Bogdan Deac – Ding Liren 0 – 1
Marele maestru român a jucat curajos și a sacrificat un pion la începutul partidei. A obținut o poziție activă, care îi dădea speranțe că va câștiga împotriva campionului mondial. În jocul de mijloc nu a găsit cele mai bune continuări și i-a permis lui Ding să preia inițiativa. Din păcate pentru tânărul jucător român, campionul mondial en-titre a fost foarte exact și a reușit să-l invingă în ultima rundă a turneului.
Rezultate runda a IX-a
1 Fabiano Caruana (5,5 puncte)
2 – 5 Alireza Firouzja, Wesley So, Richard Rapport, Anish Giri (5 puncte)
6 – 7 Jan-Krzysztof Duda, Maxime Vachier-Lagrave (4,5 puncte)
8 Ding Liren (4 puncte)
9 Ian Nepomniachtchi (3,5 puncte)
10 Bogdan Deac (3 puncte)
Despre câștigătorul Superbet Chess Classic România 2023
Câștigătorul competiției de la Bucuresti a fost anunțat luni seară, pe baza punctelor acumulate. Reprezentantul Statelor Unite, marele maestru Fabiano Caruana, a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, fiind fost recompensat pentru victoria finală cu marele trofeu și cu un cec în valoare de 100.000 dolari. Podiumul extins a fost completat de Alireza Firouzja (Franța), Wesley So (SUA), Richard Rapport (România) și Anish Giri (Olanda), fiecare cu 5 puncte și cu câte un premiu in valoare de 42.750 dolari.
Premiile competiției de la București se ridică la 350.000 dolari. Repartiția premiilor câștigătorilor de la București este următoarea: Iocul I – 100.000 dolari; locurile II – câte 42.750 dolari fiecare; locurile VI – câte 19.750 dolari fiecare; locul VIII – 16.000 dolari, locul IX – 13.000 dolari, locul X – 10.500 dolari.
Marele maestru de origine italiană Fabiano Caruana s-a născut în Miami și a crescut în New York. Este de două ori campion al Statelor Unite ale Americii și actualmente numărul 7 mondial. Cu un rating FIDE maxim de 2844, Caruana deține al treilea cel mai mare rating clasic înregistrat vreodată.
În 2018, Caruana a câștigat Turneul Candidaților FIDE, obținând astfel dreptul să joace un meci împotriva campionul en-titre Magnus Carlsen, pentru titlul suprem din șah. Cea mai bună performanță a lui Caruana, până în prezent, a avut loc în Cupa Sinquefield din 2014, unde a început cu un 7/7 uimitor, înainte de a termina pe primul loc cu 8,5/10, obținând performanța de 3098.
Fabiano a ales să joace șah profesionist pentru competitivitatea oferită de acest sport, dar și pentru partea artistică a jocului – spune că, deseori, în timpul partidelor, îi vin idei briliante. Consideră că performanța în șah se poate atinge cu multă muncă și perseverență, dar mai ales, ca urmare a unei mari pasiuni pentru acest sport.
Cei doi șahiști valoroși ai României, participanți în cadrul acestei competiții, Richard Rapport și Bogdan Deac (care a primit un wildcard pentru etapa de la București) au jucat curajos, luni, împotriva câștigătorului acestei ediții, Fabiano Caruana, respectiv a campionului mondial en-titre, Ding Liren.
Richard Rapport s-a clasat pe locul 2, la egalitate cu Alireza Firouzja, Wesley So și Anish Giri, cu un scor de 4,5 puncte, în timp ce Bogdan Deac a ocupat ultima poziție în clasament, reușind un scor de 3 puncte. Cei doi jucători au primit câte un cec în valoare de 42.750 dolari (Rapport), respectiv de 10.500 dolari (Deac).
Despre trofeul Superbet Chess Classic România, ediția 2023
Trofeul competiției Superbet Chess Classic Romania, ediția 2023, constă într-o statuetă realizată din piatra Brač, o piatră de calitate excepțională, originară din pitoreasca insulă Brač. (Croația). Piatra Brač a fost utilizată și apreciată încă din perioada Imperiului Roman, îndeosebi pentru frumusețea sa naturală, precum și pentru durabilitatea ei.
Această piatră se regăsește, astăzi, în multe dintre sculpturile expuse în muzee ori în clădirile istorice din întreaga lume (exemple: Palatul Împăratului Dioclețian din Split, Croația, care datează din secolul al IV-lea, Casa Albă și Catedrala Națională din Washington DC, Opera de Stat din Viena, clădirea ONU din New York).
Despre competiția de șah
Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, a fost prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023, disputate în Europa și Statele Unite ale Americii. Evenimentul a fost deschis și publicului larg.
Premiile întregului circuit Grand Chess Tour 2023 ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta are și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. Fondul de premiere al ediției din 2023 a fost asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah a fost organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.
În România, competiția a fost transmisă de canalele de televiziune Prima Sport și a fost comentată de Marele Maestru Andrei Murariu, împreună cu Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa a putut fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.
Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, Rock FM, Gazeta Sporturilor (GSP.ro), Fanatik.ro, welovesport.ro
Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy
Despre Grand Chess Tour (GCT)
GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.
Despre Fundația Superbet
Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.
Despre Federația Română de Șah (FRSAH)
Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.
Despre Saint Louis Chess Club
Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale. Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.