Sport

Fabiano Caruana câștigă Superbet Chess Classic după o zi cu peste 7 ore de șah! A încasat 68.750 dolari!

Superbet Chess Classic s-a încheiat cu Fabiano Caruana câștigător, la fel ca în 2023. Dar de această dată am avut, ca tiebreak, un mini-turneu în 4 pentru a stabili învingătorul
07.07.2024 | 16:30
Fabiano Caruana castiga Superbet Chess Classic dupa o zi cu peste 7 ore de sah A incasat 68750 dolari
Fabiano Caruana câștigă Superbet Chess Classic după o zi cu peste 7 ore de șah! A încasat 68.750 dolari! Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

A fost o zi ca un roller-coaster pentru Fabiano Caruana, cel care a condus clasamentul în permanență pe parcursul Superbet Chess Classic. Doar că ultima zi de concurs a început cum nu se putea mai rău pentru el. Surprins încă din deschidere de Anish Giri, în fața căruia ceda în cele din urmă. Și astfel am avut egalitate între 4 jucători la finalul rundei 9.

Cronica rundei a 9-a la Superbet Chess Classic 2024. Cum a câștigat Fabiano Caruana după peste 7 ore de șah.

A urmat, ca tiebreak, un turneu în 4 de șah rapid, în care Caruana i-a învins rând pe rând pe Gukesh, Firouzja și Praggnanandhaa pentru a-și adjudeca un nou titlu la București. Dar și un cec în valoare de 68.750 de dolari. Totul după mai bine de șapte ore de șah la cel mai înalt nivel. Turneul a fost sponsorizat de Fundația Superbet.

ADVERTISEMENT

Deschiderea celei de-a noua zile competiționale a fost făcută cu o primă mutare simbolică de Directorul executiv al Fundației Kasparov, Michael Khodarkovsky, Președintele Federației Române de Șah Vlad Ardeleanu și Președintele European Chess Union Zurab Azmaiparashvili. Totodată, Ministrul Energiei Sebastian Burduja a fost prezent la finalul ultimei runde.

 • Anish Giri – Fabiano Caruana 1-0

Caruana pornea ultima rundă cu jumătate de punct avans față de urmăritori. Din dorința de a simplifica poziția, americanul a acceptat un schimb prelungit de piese după mutarea 20. S-a dovedit o idee neinspirată. Cu pion în plus Giri a preluat inițiativa. Și cu un cal foarte activ a curățat de pioni flancul regelui. Caruana a cedat după mutarea 56 și a rămas la mâna rezultatelor din celelalte partide.

ADVERTISEMENT
 • Wesley So – Dommaraju Gukesh  ½ – ½ 

Wesley So și Dommaraju Gukesh au ales să nu forțeze și s-a mulțumit cu o remiză după doar 22 de mutări. Indianul a luat jumătate de punct cu piesele negre și decizia avea să se dovedească inspirată după mai multe rezultate care l-au ajutat la celelalte mese.

 • Bogdan Deac – Maime Vachier-Lagrave  ½ – ½

Deac și MVL au ales și ei repetiția la scurt timp după deschidere. Remiza dintre cei doi a fost consfințită, la mutarea 31, după mai multe schimburi de piese și o repetiție.

ADVERTISEMENT
 • Ian Nepomniachtchi – Nodirbek Abdusattorov  ½ – ½

Nepo avea o revanșă de luat după prestațiile slabe din 2023, dar va trebui să mai aștepte. A terminat turneul cu remize pe linie, în ciuda faptului că a forțat mereu cu piesele albe. Și contra lui Abdusattorov a avut un avantaj de spațiu și părea să aibă șanse la victorie. Dar nu a putut concretiza.

 • Rameshbabu Praggnanandhaa – Alireza Firouzja  ½ – ½

A fost cea mai lungă partidă a zilei și, după eșecul lui Caruana, cea în care se putea decide totul. Oricare dintre jucători ar fi obținut victoria, ar fi câștigat trofeul. Firouzja, cu stilul său combativ, a ales varianta Najdorf din Siciliană. Și a dat roade! Cu pereche de nebuni contra perechii de cai, Firouzja și-a creat avantaj decisiv. Dar s-a încurcat pe final și a ratat șansa de a câștiga turneul. Iar remiza a dus la tiebreak.

ADVERTISEMENT

Clasamentul după runda 9 la Superbet Chess Classic 2024. 4 jucători la egalitate, totul decis în tiebreak

La tiebreak, Caruana și Firouzja au avut șansa de a avea piesele albe la doua dintre cele trei partide. Au fost rezultate decisive în toate cele 6 partide disputate în formatul 10 minute plus 5 secunde increment. Victorii pe linie pentru Caruana, două victorii pentru Firouzja, una pentru Gukesh și zero pentru Pragg.

 • 1. Fabiano Caruana – 5
 • 2-4. Firouzja Alireza – 5
 • 2-4. Gukesh Dommaraju – 5
 • 2-4. Praggnanandhaa Rameshbabu – 5
 • 5-7. Vachier-Lagrave Maxime – 4.5
 • 5-7. Giri Anish – 4.5
 • 5-7. Nepomniachtchi Ian – 4.5
 • 8-9. Abdusattorov Nodirbek – 4
 • 8-9. So Wesley – 4
 • 10. Deac Bogdan – 3.5

 

Urmează a treia etapă a Grand Chess Tour, SuperUnited Rapid & Blitz Croatia 2024, care se va desfășura în Zagreb, între 9 și 14 iulie. Grand Chess Tour este un circuit lansat de legendarul Garry Kasparov, de șase ori campion mondial.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi...
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge...
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit