News

Fabrică de droguri din România, destructurată de poliție. Produsele ”exportate” au generat venituri de o jumătate de miliard de euro

O fabrică de droguri din România, cu legături în mai multe state europene, a fost destructurată de poliție. Produsele ”exportate” erau estimate la o jumătate de miliard de euro.
14.03.2023 | 16:50
Fabrica de droguri din Romania destructurata de politie Produsele exportate au generat venituri de o jumatate de miliard de euro
Fabrică de droguri din România, destructurată de poliție. Sursa foto: diicot.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis marți, 14 martie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunță destructurarea celei mai mari grupări implicate în deturnarea de precursori şi producţia de metamfetamină din Europa.

Fabrică de droguri din România, destructurată de poliție

Oamenii legii din țara noastră au anunțat reținerea pentru 24 de ore a doi cetățeni români. Aceștia sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc. În cazul lor, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă.

ADVERTISEMENT

Din datele DIICOT aflăm că, între ianuarie 2021 și februarie 2023, cei doi, împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier. Gruparea a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene.

E vorba de Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România. Suspecții acționau ”în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei”, anunță procurorii.

ADVERTISEMENT

Cum acționau traficanții

Din referatul DIICOT aflăm modul de acțiune al traficanților. Astfel, membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia. Acestea au ajuns ulterior către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

”Astfel, acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate. La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri. Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracţional organizat, cetăţean polonez, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină”, a transmis DIICOT.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă, membrii grupului infracţional ar fi organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate. Aici ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină. Vorbim de aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină, din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

”Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetăţenii străini, membrii ai grupului infracţional extins. Totul pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.

ADVERTISEMENT

Menţionăm faptul că preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro”, au mai precizat oamenii legii.

Profitul grupării, estimat la aproape jumătate de miliard de euro

Conform DIICOT, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros. Pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

Dacă facem raportarea la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este uriașă. Între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram).

Ce au descoperit procurorii în urma perchezițiilor făcute în România

În urma percheziţiilor din România, efectuate la data de 1 martie 2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I. E vorba de 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină și 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor.

Au mai fost confiscați și aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză. Apoi, la data de 2 martie 2023, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi bănuiţi.

”În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Poloniei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente. E vorba de produse cu conţinut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România.

O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente, din oraşul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată la data de 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR”, a mai transmis instituţia citată.

În plus, într-un depozit care aparținea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate. Ele proveneau de la fabrica din România. În total, în România și în celelalte țări au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane.

ADVERTISEMENT