O veritabilă fabrică de pașapoarte românești false a fost descoperită la Kiev. Bărbații ucraineni care voiau să scape de recrutare apelau la aceste servicii contra unor sume nu foarte mari.
În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat pierderi uriașe pe front, în special în zonele de est și sud-est. Rușii câștigă tot mai mult teren, astfel că de la Kiev se încearcă mobilizarea cât mai multor bărbați.
În luna octombrie, BBC nota că Ucraina are în plan să recruteze încă 160.000 de militari în armata sa, pe măsură ce Rusia câștigă teren în est. Invadatorii au avansat în estul regiunii Doneţk. Luna trecută au capturat oraşul strategic Selydove.
De teama mobilizării și a trimiterii pe front, bărbații ucraineni caută cu disperare soluții pentru a fugi din țară. În această săptămână, procuratura din Kiev a descoperit o rețea care furniza pașapoarte românești falsificate bărbaților care doreau să iasă din țară și să scape de mobilizare, relatează postul public de radio ucrainean TSN.
În urma unor acțiuni de percheziționare, au fost confiscate zeci de documente false precum și suma de 35.000 de euro. Chiar în timpul acțiunii poliției ucrainene, un suspect al rețelei a fost prins în flagrant delict.
Potrivit datelor oferite de Parchetul din Kiev, suspectul s-a oferit să-i dea unui agent sub acoperire un pașaport românesc falsificat. A cerut pentru document suma de 250 de euro. Pentru ca actul să fie definitivat a mai trebuit să furnizeze doar o fotografie.
Ulterior, după ce a încasat banii și documentele pentru mai multe persoane, ”dealerul” a creat pașapoarte false cu numele altor oameni, români. Ancheta oamenilor legii din țara vecină a ajuns la concluzia că mai mulți bărbați au reușit scape de mobilizare și să părăsească Ucraina. Ei s-au dat drept ”cetățeni ai României”.
În urmă cu doar o săptămână, un caz similar a fost depistat și în România. Pe 20 noiembrie, o uriașă rețea care furniza documente de identitate false unor ruși, ucraineni și moldoveni a fost descoperită de procurori în estul țării.
Mai mulți funcționari din două primării din Botoșani au fost acuzați că aveau o colaborare cu indivizi care identificau case nelocuite, fie pentru că proprietarii erau morți, fie plecați din țară și, cu ajutorul angajaților statului, făceau acte de identitate străinilor.
Prin aceste metode, cel puțin 10 mii de cetățeni de alte naționalități (mulți ruși și ucraineni) locuiau, pe hârtie, într-un sat aflat la granița județelor Botoșani și Suceava.
În acest dosar, procurorii au luat măsuri împotriva a 17 persoane implicate în cazul eliberării actelor românești de identitate fictive pentru cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. 12 persoane au fost reținute, iar 5 au fost plasate sub control judiciar.