Life

Fabrica din România care a avut Europa la picioare. Aici se producea cea mai renumită ceramică fină

Fabrica din România unde era produsă cea mai renumită ceramică fină. A avut un mare succes în Europa cu mult timp în urmă.
23.03.2025 | 16:53
Fabrica din Romania care a avut Europa la picioare Aici se producea cea mai renumita ceramica fina
Fabrica din România unde era produsă cea mai renumită ceramică fină. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fabrica din România care a avut mare succes în Europa a fost închisă cu foarte mult timp în urmă. În cadrul acesteia era produsă cea mai renumită ceramică fină.

Fabrica din România care producea cea mai renumită ceramică fină

În vara anului 1968, cercetătorii Magdalena Bunta şi Paul Gyulai au descoperit urmele primei Manufacturi de faianță fină din centrul și estul Europei, în vatra localității Batiz.

ADVERTISEMENT

Săpăturile arheologice au scos la iveală întregul complex al fabricii, și anume temeliile atelierelor, urmele cuptoarelor de ars ceramică, dar și tipare și creuzete de turnare. Au mai fost descoperite și piese de probă, dar și o cantitate mare de piese rebutate.

Până la acel moment, amintirea acestei fabricii, înființată de italieni și francezi, era păstrată doar în memoria colectivă a satului. Astfel, datorită descoperirii făcute de către cei doi istorici ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, oamenii au realizat că fabrica a existat cu adevărat și avea un adevărat succes.

ADVERTISEMENT

Cei doi istorici au cercetat ani buni în arhive și colecții muzeale. În urma cercetărilor, au stabilit că Manufactura de ceramică fină de la Batiz a funcționat timp de mai bine de jumătate de secol. Fabrica ar fi fost activă între anii 1810 și 1865.

După descoperirea făcută, o amplă lucrare monografică a fost dedicată manufacturii din județul Hunedoara. Lucrarea a fost publicată în anul 1971, într-un tiraj mic. În acest fel, au făcut cunoscută istoria fabricii, care a fost una foarte importantă. Manufactura de faianță fină de la Batiz a fost recunoscută ca fiind cea mai mare din centrul și estrul Europei, potrivit Ziarul Hunedoreanului.

ADVERTISEMENT

Porțelanul era un produs de lux în epoca Barocului. Era foarte costisitor și numai elita vremii îl utiliza. Publicul larg nu avea acces la porțelan atunci. În schimb, locul acestuia a fost luat de faianța fină sau maiolica, care era mai ieftină.

ADVERTISEMENT

Cum a apărut fabrica

Începuturile manufacturii de la Batiz sunt legate de numele lui Georg d’André, un meșter din orașul Triest, dar și de cel al lui Nalátzy József, proprietarul moșiei din localitate. Aceștia au pus bazele fabricii în secolul al XIX-lea.

Primul articol produs la această fabrică a fost un serviciu de masă pentru 24 de persoane. Acesta a fost dăruit de contele Nalátzy József generalului-comandant al Transilvaniei. După puțin timp, produsele fabricate aici au devenit deja cunoscute pe piața din Europa de Est.

Produsele erau variate și fabricate din materiale de calitate. Manufactura producea inclusiv cunoscutul “porțelan negru de Batiz”, care era unic în Europa Centrală. Se producea și vase de folosință casnică, precum și cele de uz farmaceutic.

Fabrica a reușit să depășească renumitele manufacturi din Viena, Praga și Sankt-Pölten. Obiectele fabricate la Batiz au ajuns să concureze cu cele englezești, din fabricile “Sadler” – Liverpool şi “Etruria” – New Castle.

După decesul lui Georg D’André, în 1847, conducerea fabricii a fost preluată de fiul său, Franz D’André, specializat în domeniul producerii de ceramică. Acesta a mărit ateliere și a experimentat noi materiale și tehnici. Au fost realizate inclusiv noi sobe de teracotă, iar Manufactura avea numeroase comenzi.

Din păcate, după anul 1855,  groful Bethlen Olivér, noul proprietar al domeniului de la Batiz, a blocat accesul la sursele de materii prime. A urmat, apoi, un proces lung în instanță, iar fabrica a fost afectată de faliment. În 1865, domeniul a fost scos la licitație, iar atelierele de ceramică fină au fost închise.